Cultul personalităţii lui Bush

0
20
“Cântarea României”, faza pe America

Inspirat de sângerosul atentat terorist de la 11 septembrie 2001 asupra “Gemenilor” din New-York, un pictor din Fizeşul Gherlii a dedicat una din picturile sale preşedintelui George W. Bush. Tabloul, realizat în genul picturii naive, de la care se revendică autorul, seamană izbitor cu celebrele tablouri ale lui Ceauşescu, realizate cu prilejul “Cântării României”.

George W. Bush, pe urmele lui Ceauşescu

Bărbatul grizonat, cu frizură fermă, pieptănată pe stânga, pozează ca la carte, într-un costum negru, cu uşoare tente vişinii. Un zâmbet crispat, politicianist, îi împlineşte faţa. De-a stânga, de-a dreapta, de jur-împrejur, trandafiri sinceri îl împresoară. Creştete vii, de copilandri firavi, neguvernamentali, răsar dintre viţele de trandafiri grei sub trecerea sigură a pensulei. Bărbatul e George W. Bush, preşedintele Americii, pictorul e Ghiţă Cheta din Fizeşul Gherlii, iar mesajul e unul impăciuitor, pacifist, inspirat de tragedia de la World Trade Center. Drama din America l-a facut pe Cheta, pictor naiv, să-şi exprime mesajul într-un tablou, “Nu mai plânge, America!”, care reia până la dedublare linia componistică a tablourilor de la “Cântarea României”.

“Nu mai plânge, America!”

“Ce m-a inspirat a fost atentatul sângeros din 11 septembrie. Am aflat despre el, ca toată lumea, din ziare şi de la televiziune. Atunci m-am gândit că mişcarea plastică trebuie să reacţioneze cumva la acest eveniment”, justifică Gheorghe. “Aşa mi l-am imaginat: cu Bush ocrotind copii de toate naţiile; asa că am desenat un român, un american, o fetiţă talibană, o chinezoaică etc”, povesteşte artistul care mărturiseşte că o linie artistică ce-i convine este pictura legată de un anumit eveniment. “Am pictat chiar şi-un tablou cu Papa Ioan Paul al II-lea şi Preafericitul Teoctist îmbrăţişindu-se”, spune pictorul naiv din Fizeşul Gherlii, “pe care însă l-am vândut ieri”.

Un pictor naiv

Il cheamă Gheorghe Cheta. E pictor naiv – foarte naiv, după unii – dar are succes şi-o ţine pe-a lui, cu tablouri ce ilustrează evenimentele trăite de autor sau imaginile vieţii la ţară. S-a născut pe 25 iulie 1958, la Gherla (judeţul Cluj) şi desenează încă din copilărie. Cheta a debutat în 1982 şi a participat în mai multe rânduri la “Cântarea României”. A absolvit Şcoala Populară de Artă şi are premii la expoziţii de artă naivă din ’87 la Bucureşti şi ’89 la Timişoara.
Gheorghe Cheta e un pictor destul de cunoscut. Apare în mai multe broşuri şi cataloage de specialitate destinate picturii naive. “Am expus de mai multe ori în Muzeul din Fizeşul Gherlii, pentru că avem aşa ceva la noi. Acasă însă mai rar mă puteţi găsi, pentru că mai tot timpul am comenzi la pictat de biserici”, se mândreşte Cheta. El spune că în ultimii ani picturile sale au reuşit să ajungă şi pe Internet. “Am vândut şi pentru un neamţ, şi pentru un francez”, îşi aminteşte el, precizând că a reuşit să vândă un tablou chiar cu peste 150 de mărci germane.