Cultura pe scurt

0
5

Angela Gheorghiu în „Elixirul dragostei”, la Opera Metropolitan din New York
Soprana Angela Gheorghiu a interpretat pe 4 aprilie, pe scena Operei Metropolitan din New York, rolul “Adina” din spectacolul “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Parteneri în această producţie i-au fost tenorul Massimo Giordano – în rolul Nemorino, baritonul Franco Vassallo – Belcore şi basul Simone Alaimo – Dulcamara. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Maurizio Benini, iar regia este semnată de John Copley. Seria de spectacole “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti a fost deschisă marţi, 31 martie. Pe scena renumitei instituţii culturale americane au fost programate şapte reprezentaţii cu această operă, în perioada 31 martie – 22 aprilie, dintre care Angela Gheorghiu a evoluat în primele cinci.

“Constantin Brâncuşi fotograf”
La Institutul Cultural Român din Londra, în perioada 22 aprilie – 13 mai 2009, au putut fi văzute 30 de tiraje moderne după fotografiile ori­ginale realizate de Brâncuşi. Vernisajul expoziţiei “Constantin Brâncuşi fotograf”, a avut loc la data de 22 aprilie, cu ocazia deschiderii târgului de carte londonez “International Book Fair”. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Muzeului Naţional de Artă al României, organizatorii dorind să facă cunoscut faptul că la moartea sa în 1957, marele sculptor român a lăsat peste 560 de negative şi 1000 de fotografii. Brâncuşi a început să-şi fotografieze singur lucrările ca urmare a nemulţumirii sale fată de fotografiile primite de la cei pe care îi angajase pentru a-i fotografia lucrările. Multe din fotografii sunt autoportrete, rea­lizate în timpul lucrului, sau aşezat în faţa camerei de fotografiat.
(Mădălina Corina Diaconu)

Fotograf român la Philadelphia
Fotograful român Ion Zupcu expune la Philadelphia, la Galeria “339 Gallery”, până la data de 16 mai 2009. Expoziţia se numeşte “Lucrări din hîrtie” şi poate fi vizualizată şi pe Internet la adresa: http://www.gallery339.com/html/artistresults.asp?artist=63
Ion Zupcu s-a născut in România şi a studiat arta fotografiei in Bucureşti, în perioada anilor ‘80. S-a mutat în SUA în anul 1991, dedicîndu-şi timpul liber perfecţionării tehnicii foto. La bază fotograf de peiesaj, Ion Zupcu devine interesat de natura moartă, realizînd în ultimii ani, colecţii de imagini avînd ca subiecte sticle, materiale, ouă şi hîrtie de împachetat.
Artistul a expus naţional si internaţional, fotografiile sale au fust publicate în numeroase reviste, printre care “B&W Magazine” si “Lens Work”. Lucrările sale fac parte şi din colecţiile publice ale Muzeului de Artă din Houston, Institutul de Artă din Detroit, Universitatea Muzeului de Artă din Michigan, Institutul de Artă Daytona şi Muzeul de Artă al Judeţului Ialomiţa.
(Mădălina Corina Diaconu)

Scenografa Marina Drăghici, nominalizată la Premiul Lortel
Scenografa romancă Marina Draghici a primit două nominalizări la celebrele premii Lortel, care se vor decerna pe 3 mai la New York, ca recunoaştere pentru realizarea scenografiei şi costumelor spectacolului “Fela!”, semnat de coregraful Bill T.Jones. Spectacolul, care are ca temă viaţa şi muzica legendei africane Fela Anikulapo Kuti, creatorul afro-beat-ului, a avut premiera la teatrul 37 Arts în luna septembrie a anului trecut şi s-a bucurat de mare succes la public şi la critica de specialitate. Pentru scenografia şi picturile murale care au acoperit pereţii teatrului 37 Arts, unde piesa s-a jucat până în 5 octombrie 2008, Marina Drăghici a colaborat cu street artiştii români Omar, Nuclear Fairy şi IRLO. Alături de cele două nominalizări ale Marinei Draghici, Fela! a mai primit alte 3 nominalizări la premiile Lortel, pentru cel mai bun musical, cel mai bun coregraf (Bill T. Jones) şi cel mai bun actor principal (Sahr Ngaujah).
Premiile Lortel au fost înfiinţate în 1985 şi reprezintă cea mai importantă distincţie acordată producţiilor off-Broadway pe scena teatrală new yorkeză. În acest an au fost nomina­lizări la 14 categorii, urmând să se acorde suplimentar la gala de pe 3 mai şi două premii speciale.

 

Concert de pian cu artistul Matei Varga
La începutul lunii aprilie, Ambasada României la Washington a găzduit un concert extraordinar al tînărului artist român Matei Varga. Ca parte a programului anual “Zilele Francofoniei” în Washington, organizatorii au oferit publicului diplomatic din capitala Americană un repertoriu care a conţinut piese scrise de George Enescu, Maurice Ravel şi Frederic Chopin. Născut în 1980 în Bucureşti, Matei Varga se lansează in cariera de pianist încă de la vîrsta de 10 ani, câştigând premiul întâi la ambele secţiuni de interpretare solo şi cu orchestra, din cadrul concursului “Citta Di Moncalieri” din Torina, Italia. Premiile au urmat sa-i încununeze talentul, purtîndu-l în concursuri şi spectacole internaţionale pe scenele din Paris, Baden-Baden, Grenoble, Venice, Tokyo, Tel Aviv, Jerusalem, New York şi chiar în curtea Casei Albe din Washington. A participat la numeroase festivale internaţionale, precum Festivalul Internaţional “George Enescu” din Bucureşti in 1991, “Festival dei Due Mondi – 2002” din Spoleto, Italia şi “Festivalul Sintra” din Portugalia in 2003. A interpretat piese solo alături de orchestre renumite, din care enumerăm: Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române, şi Orchestra Simfonică din Valles, Spania. Stabilit la New York, primeşte un master în muzică în anul 2006 şi Diploma de Studii Profesionale de la Colegiul de muzică Mannes din New York în 2008, unde a studiat cu binecunoscuta pianistă de talie internaţională, Pavlina Dokovska. În mai 2008, Matei Varga a fost numit Manager de proiect în cadrul competiţiei de pian “Vandome Prize”.
(Mădălina Corina Diaconu)