„Cultura română, marca superiorităţii noastre faţă de toate celelalte neamuri…”

0
5

În cadrul Cazinoului Militar al Centrului Cultural al Armatei din Madrid, sâmbătă seara, 29 mai, a avut loc în prezenţa unui numeros public, învitaţi români şi spanioli, Gala de Decernare a Premiilor Niram Art 2010, oferite de Revista şi Editura Niram Art, cu participarea Universităţii Complutense din Madrid şi a Centrului Cultural al Armatei Spaniole. 

Premios_Niram_ArtPrintre invitaţi am remarcat prezenţa Doamnei Ambasador al României în Spania Maria Ligor, Cesar Antonio Molina fostul ministru al Culturii din Spania, profesori de la Universitatea Complutense, Preşedinta Camerei de Comerţ Româno-Spaniole Doamna Paulina Mircea, Ana-Maria Marinescu din partea Centrului Hispano-Român din Coslada, reprezentanţi din mediul asociativ român din Madrid, artişti plastici, ziarişti români şi spanioli.

Deschidera galei a fost efectuată de către vice-decanul Facultăţii de Stiinţe ale Informaţiei din cadrul Universităţii Complutense din Madrid, José Antonio Jiménez de las Heras.

 Varujan Vosganian, dublu laureat al Premiilor Niram Art

Varujan_Vosganian_02_copyScriitorul Varujan Vosganian a fost desemnat câştigător al Premiilor Niram Art, atât la sectiunea Poezie cât şi la secţiunea Proză prin Marele Premiu Niram Art pentru Poezie – Trofeul Tristan Tzara şi Marele Premiu pentru ProzăTrofeul Mihail Sebastian pentru romanul „Cartea Şoaptelor” (Ed. Polirom, 2009). Publicului prezent, în majoritate spaniol, i-a fost prezentată „Cartea Şoaptelor” prin proiecţia unui videoclip cu recitarea în limba spaniolă a mai multor fragmente din roman, eveniment care a avut loc în cursul lunii mai, în Espacio Niram.

Premiul Niram Art pentru Poezie- Trofeul RefleXos a fost decernat poetului român Dan Herciu, alături de care a mai fost premiat şi un poet spaniol. Premiile pentru Poezie au fost decernate în colaborare cu Cercul Poetic Reflecţii din Madrid.

Trofeul Constantin Brancuşi i-a fost înmânat sculptorului român, Eugen Petri.

La Secţiunea Fotografie, câştigătorii desemnaţi au fost: fotograful spaniol Miedho iar la debutanţi, israelianca de origine română Natalie Schor.

Marele Premiu Niram Art de Pictură pentru întreaga carieră şi Trofeul Victor Brauner a revenit artistei plastice românce Medi Weschler Dinu în vârstă de 102 ani, care a trimis organizatorilor un mesaj video din Bucureşti, exprimandu-şi emoţia la aflarea veştii. Un lucru demn de menţionat este faptul că, Medi Weschler Dinu i-a cunoscut personal pe aproape toţi artiştii şi scriitorii români ale caror nume au fost date în semn de omagiu, Trofeelor: Victor Brauner, Eugène Ionesco,  Tristan Tzara, Corneliu Baba.

Onik_Sahakian_copyCel de al doilea Mare Premiu pentru Pictură şi Trofeul Corneliu Baba a revenit artistului plastic armean Onik Sahakian, cel mai apropiat prieten aflat în viaţă al lui Salvador Dali, sosit  din New York pentru această ocazie. Onik Sahakian şi-a exprimat bucuria de a ridica un premiu în ţara picturii, declarând printre altele că: „Premiul pe care l-am primit din partea Niram Art este cel mai important lucru care mi s-a întâmplat anul acesta. Prezentarea, imaginile difuzate în timpul evenimentului şi primirea calduroasă care mi s-a făcut au fost foarte emoţionante pentru mine. Am fost atât de emoţionat în timpul galei de înmânare a premiilor, încât mi-au dat lacrimile.L-am cunoscut pe fundatorul Editurii Niram Art, artistul  Romeo Niram, în urma cu trei ani la Lisabona şi mi-ar face mare plăcere să mă revanşez pentru lucrurile minunate pe care le-a facut pentru mine”.

Tot la Secţiunea Pictură au mai fost premiaţi şi doi pictori spanioli.
Antonio Calderon de Jesus a fost recompensat cu Trofeul Ambroise Vollard pentru Video-Proiectul „Galeria ArteJescal prezintă arta românească”, ce reuneşte artişti din mai multe zone ale României, iar la secţiunea Teatru a fost premiat, Lorenzo Mijares. Fondatorul Teatrului de Hemoficţiune din Barcelona a primit Trofeul Eugène Ionesco.
Pentru fiecare premiant în parte, s-a difuzat câte o proiecţie video cu cele mai reprezentative opere, scurte interviuri şi fragmente critice pentru familiarizarea publicului cu artiştii laureaţi.

Romanul, „Mihai şi Veronica”

Pe lângă Premiile şi Trofeele oferite de revistă, Editura Niram Art a oferit un premiu în valoare de 6000 de euro scriitorului spaniol Héctor Martínez Sanz, pentru romanul „Mihai şi Veronica”, desemnat câştigător al Concursului de Literatură  „Eminescu văzut de spanioli”. La acest concurs, au participat mai mulţi autori spanioli care au scris romane despre Mihai Eminescu. Directorul Editurii Niram Art, colonelul Miguel Angel Galan Segovia  a fost cel care a înmânat cec-ul autorului.
Romanul „Mihai şi Veronica” a fost de asemenea recompensat cu Trofeul Niram Art, urmând şi publicarea editorială, în cursul acestui an. Din juriul Concursului de Literatură au facut parte: Horia Barna-Director ICR Madrid la acea dată şi Editor al Editurii Niram Art, Fabianni Belemuski-Director al revistei Niram Art, Eva Defeses-jurnalistă în cadrul Defeses Fine Arts PR Agency, Thomas Abraham-asistent editorial Niram Art şi Rubén Darío-artist plastic, proprietarul Revistei Niram Art.

Primele cărţi semnate de autori români şi apărute în limba spaniolă ale Editurii Niram Art, au fost lansate în cadrul Galei de Premiere: volumul de poezie „Instantanee în patru fire” de Ariadna Petri şi  volumul de proză scurtă „Jurnalul Capitanului Nwo Sékke şi alte povestiri” de Fabianni Belemuski. Editura Niram Art, recent infiinţată de artistul plastic Romeo Niram, a debutat în luna aprilie 2010, cu volumul de eseuri „Pentagonul”, despre cinci mari personalităţi româneşti, semnat de filosoful Héctor Martínez Sanz.

Trofeele Niram Art sunt piese artistice create de către artistul plastic român Bogdan Ater, fiind şi personalizate, fiecare purtând chipul personalităţii omagiate: Victor Brauner, Tristan Tzara, Corneliu Baba, Mihail Sebastian, Constantin Brancusi, Ambroise Vollard.

 

Un îndemn la normalitate, către aceste clipe de bine… ” 

Doamna Ambasador al României în Spania, Maria Ligor a avut amabilitatea să declare printre altele în exclusivitate pentru publicaţia româno-americană Gândacul de Colorado şi pentru postul de Radio Diaspora din Statele Unite că: „M-am bucurat să fiu în seara aceasta aici. Mi se pare mai mult decât binevenit să apară astfel de evenimente în cadrul revistei şi a spaţiului de cultură Niram. E un dublu sens al întâmplării… Pe deoparte a fost un impuls clar a tinerilor artişti, pe de altă parte se memorează ce avem valoros în artă şi cultură, ceea ce nu trebuie să uităm că ne reprezintă. Nu pot decât să spun cuvinte de laudă pentru această iniţiativă de excepţie, pentru efortul şi dăruirea cu care oamenii aceştia promovează cultura şi arta departe de casă. Iar pentru cititorii şi ascultătorii dumneavoastră doresc să transmit un îndemn la normalitate, un îndemn de-a ne aminti în iureşul acesta în care trăim faptul că, sunt importante aceste clipe de normalitate în care citim o poezie, în care citim o povestire, în care întâlnim un artist şi vedem cum se exprimă, pentru că de prea multe ori există tentaţia pierderii în nimic şi atunci acesta ar fi mesajul meu: un îndemn la normalitate, către aceste clipe de bine… ”

Şi tot în exclusivitate pentru Gândacul de Colorado şi Radio Diaspora din Stalele Unite, Varujan Vosganian a declarat că: Mesajul pe care îl am aici în Spania şi pe care l-am avut şi-n Statele Unite nu ca demnitar, ci ca om de cultură, este că: poate nu vom reuşi să facem repede maşini ca nemţii şi americanii sau rulmenţi ca suedezii, dar e un lucru pe care nimeni nu o să-l facă mai bine decât noi şi anume, cultura română. În ce priveşte cultura română avem avantaj absolut în faţa întregii omeniri, motiv pentru care trebuie să promovăm cultura română care este marca superiorităţii noastre faţă de toate celelalte neamuri. “

În finalul evenimentului desfăşurat în cadrul Cazinoului Militar al Centrului Cultural al Armatei din Madrid a avut loc şi un recital de pian al muzicianului român Alexandru Belemuski.

Articolul precedentCupa Mondială: Chivu şi Mutu, printre marile absenţe
Articolul următorDe la o extremă la alta!
Kasandra Kalmann-Năsăudean
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com