Cum se vede România de la Washington?

0
4
MirceaGeoana1

MirceaGeoana1Interviu cu fostul amabasador al României în SUA, Mircea Geoană, despre imaginea ţării noastre în străinătate şi relaţiile cu diaspora

Diplomat de carieră, Preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) şi al Senatului României, expert în integrarea europeană şi euro-atlantică, Mircea Geoană este în prezent, una din figurile proeminente ale vieţii politice româneşti. După alegerea sa, la sfârşitul anului trecut, în funcţia de preşedinte al Senatului României, Geoană declara că în mandatul său de patru ani va milita pentru depaşirea orgoliilor şi pentru stabilitate. În diaspora din lumea nouă, Mircea Geoană s-a făcut remarcat în calitate de ambasador al României în Statele Unite. Numirea sa are loc în 1996, când dealtfel, Geoană devine, la 37 de ani, cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic român. Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană se află în fruntea Ministerului Afacerilor Externe, fiind considerat unul dintre cei mai buni miniştri ai guvernului Năstase. În decembrie 2006, în cursa pentru preşedinţia PSD, Mircea Geoană îl surclasează pe Sorin Oprescu şi obţine din nou, poziţia supremă în partid.

Mircea Geoană: România trebuie să fie mândră de românii din străinătate

– Cum vedeţi evoluţia crizei economice mondiale şi modul în care aceasta va afecta România?
– Există deja unele semnale ce indică revigorarea economiilor puternice, SUA şi statele dezvoltate din Europa fiind în această situaţie. Economia românească este conectată la economia mondială şi, astfel, este inevitabil să rămână imună la stimulii externi. Cel mai important lucru este însă durata în care va reacţiona România la stimulii externi şi perioada de care vom avea nevoie pentru a relansa economia. Iar aici este numai responsabilitatea Guvernului României, de a găsi cele mai bune soluţii pentru combaterea crizei şi pentru reconstrucţia economiei. În funcţie de maturitatea şi competenţa de care va da dovadă, clasa politică din România va scurta sau va lungi criza economică. Este foarte clar un singur lucru: dacă în România vor continua scandalurile şi instabilitatea politică din ultimii cinci ani, criza va produce efecte grave în plan social.

– Ce măsuri concrete de redresare a economiei României şi de ieşire din criză are PSD?
– PSD a propus un Plan de acţiune pentru combaterea crizei, care conţine 24 de măsuri concrete pentru depăşirea crizei, bine argumentate, cu surse de finanţare pentru fiecare şi cu o prognoză fermă. PSD a fost primul partid din România care a propus un plan de măsuri pentru combaterea crizei şi primul interesat de o dezbatere serioasă, dincolo de graniţele de partid. Ne interesează în primul rând, păstrarea locurilor de muncă şi protejarea categoriilor vulnerabile de efectele crizei. De aceea am propus două direcţii de acţiune. În primul rând, stimularea companiilor şi investitorilor, prin neimpozitarea profitului reinvestit, prin returnarea TVA la încasarea facturii, nu la emitere, prin subvenţionarea de către stat a salariului pentru tinerii absolvenţi sau şomerii angajaţi. În al doilea rând, am propus o serie de măsuri sociale, printre care se numără crearea unui fond naţional de 50.000 de locuinţe, care urmează să fie închiriate tinerilor, scăderea TVA la produsele de bază sau scăderea cu o treime a facturii la energie pentru consumatorii casnici.

– Cum s-au reflectat aceste măsuri în deciziile luate de guvernul României în cursul lui 2009?
– Din nefericire, măsurile anticriză propuse de PSD s-au lovit foarte mult timp de refuzul PDL şi al primului ministru de a le lua în analiză. Concret, PDL a întârziat nepermis dezbaterile, ceea ce a dus la agravarea efectelor crizei economice. Mai îngrijorător este însă faptul, că la nivelul echipei economice din Guvern, la Ministerul de Finanţe, nu există o linie coerentă şi un set de politici clare pentru combaterea crizei. În loc să fie stimulate firmele, pentru deblocarea economiei, acestea au fost obligate să plătească un impozit minim, în plină criză economică. Or, acesta este un exemplu foarte bun de măsură prociclică, adică exact ceea ce nu se face pe timp de criză.

– În calitate de şef al Partidului Social Democrat, cum aţi defini pe scurt, parteneriatul cu Partidul Democrat Liberal?
– Un parteneriat necesar pentru România, într-o perioadă extrem de dificilă. Am intrat la guvernare pentru că România are nevoie de stabilitate şi de competenţă economică, iar PSD este pregătit să ofere aceste lucruri. Tensiunile au apărut numai atunci când a intervenit Traian Băsescu în interiorul Coaliţiei, pentru că actualul preşedinte a dovedit că are o vocaţie a dezbinării.

– Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al guvernării PSD-PD-L, ce aţi dori să menţionaţi?
– Guvernul are rezultate mulţumitoare în plan social, dar are şi unele carenţe în plan economic. Am reuşit să menţinem calendarul de creştere a pensiilor, să majorăm subvenţiile în agricultură şi să asigurăm fondurile necesare pentru şomeri şi asistenţa socială. Guvernul nu a reuşit însă deblocarea economiei şi nici nu a aplicat o strategie fermă pentru combaterea crizei. Avem nevoie de mai multă implicare şi mai multă competenţă economică din partea tuturor instituţiilor statului, de la Preşedintele României, la primarul de comună. Au lipsit până acum, viziunea şi solidaritatea, în schimb au existat din plin tensiuni, scandaluri şi dezbinare. În acest fel, România nu mai poate continua. Criza economică şi problemele sociale se vor rezolva prin solidaritate, unitate şi stabilitate politică, iar aceasta este calea pe care o propune PSD pentru România.

– În cazul în care PSD-ul va câştiga alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, ce planuri aveţi pentru românii din diaspora?
– Românii din afara ţării au fost abandonaţi de către instituţiile statului în ultimii cinci ani. Iar acest sentiment mi-a fost transmis nu numai de românii din SUA, din Australia sau din statele europene, ci chiar de românii de acasă. Oamenii simt că rudele şi prietenii lor din străinătate nu sunt reprezentaţi şi nu sunt ajutaţi de instituţiile statului aşa cum ar trebui. Am avut recent, cazul românilor din Italia, care au suferit foarte mult de pe urma discriminării şi a abuzurilor. A trebuit să vină un ministru social-democrat, domnul Cristian Diaconescu, pentru ca românii să fie apăraţi de abuzuri în Italia şi să simtă că au un sprijin. Avem nevoie de regândirea relaţiilor dintre stat şi românii din diaspora, astfel încât ajutorul statului român să fie mai prezent şi mai activ în comunităţile româneşti din afara ţării. Românii din diaspora reprezintă una dintre valorile cele mai de preţ ale României şi cel mai bun mijloc de promovare a ţării. Rada Flavia Mihalcea, o româncă din Cluj, a fost premiată recent de Barack Obama şi inclusă pe lista celor mai buni 100 de tineri cercetători din SUA. La fel ca Rada sunt mii de români care obţin performanţe la Microsoft, la NASA şi alte companii de prestigiu. România trebuie să îi respecte pe aceşti oameni şi să fie mândră de ei, pentru că merită.

– Cum credeţi că ar putea fi consolidate legăturile dintre aceştia şi cei din ţara mamă?
– Semnalul pentru apropierea statului de românii din străinătate vine de la cel mai înalt nivel. Preşedintele României dă tonul inclusiv în relaţiile dintre stat şi comunităţile de români. Dacă România va continua pe aceeaşi linie ca în ultimii cinci ani în relaţia cu diaspora, vom înregistra pierderi de nerecuperat. Pierderea legăturilor cu comunităţile româneşti este pentru România cel puţin la fel de gravă ca degradarea relaţiilor diplomatice cu statele partenere. De aceea vorbeam despre regândirea relaţiilor cu comunităţile de români şi o prezenţă mult mai activă a statului în mijlocul comunităţilor. Avem nevoie de o strategie pe termen lung şi de o viziune clară. Relaţia cu românii din străinătate nu este o problemă minoră, ci una de interes naţional.

– Care era percepţia americană asupra ţării noastre, în perioada când aţi fost ambasadorul României?
– România avea o imagine bună, o imagine creată de profesioniştii români din SUA, oameni muncitori, harnici, care ne-au reprezentat cu onoare pe unde i-a purtat viaţa. Ca şi acum, imaginea României era conturată şi de Nadia, de Gheorghe Hagi, de Ilie Năstase, oameni pe care îi admiră o planetă întreagă, nu numai americanii.

– Cum credeţi că s-a schimbat această percepţie, de atunci? România a câştigat sau a pierdut la capitolul imagine, in ochii americanilor?
– România a pierdut mai mult la capitolul relaţiilor diplomatice şi al relaţiilor cu diaspora decât la capitolul imagine. Politica externă din ultimii cinci ani i-a îndepărtat pe toţi partenerii tradiţionali ai României, nu numai SUA. Iar aceasta este o pierdere imensă, pe care o vom remedia cu greu.

– Ce planuri de viitor are Mircea Geoană?
– Vreau să repunem România pe drumul cel bun, pe drumul dezvoltării şi al progresului. Acesta este cel mai important plan de viitor, iar cu ajutorul lui Dumnezeu şi al românilor de pretutindeni vom reuşi. Ţara noastră a rătăcit prea mult fără busolă, a fost condusă fără viziune şi fără direcţie, iar agravarea crizei şi degradarea relaţiilor diplomatice sunt consecinţe directe ale activităţii lui Traian Băsescu. Vreau să redăm românilor, şi din ţară şi din afara ei, respectul, demnitatea şi prestigiul pe care îl merită.

Interviu cu fostul amabasador al României în SUA, Mircea Geoană, despre imaginea ţării noastre în străinătate şi relaţiile cu diaspora