DIN ISTORIE ȘI GEOGRAFIE (1)
- Istoria ca timp.
Romanii sunt strămoşii lumii moderne. SPQR (Senatus Populus Ques Romanus) a fost efigia şi numele Imperiului Roman. Deşi grecii au inventat democraţia, romanii au perfecţionat republica, pe care mai târziu au transformat-o în dictatura şi imperiu. Civilizaţia romană a durat o mie de ani şi în forme diferite supraviețuiește şi azi. Din punct de vedere istoric, după înlăturarea conducerii etrusce, romanii au ales un sistem de conducere publică, adică Res Publica, condusă de doi consuli aleşi în fiecare an. Natura umană nu suporta însă egalitatea şi cei doi au rămas unu.
Cezar s-a visat împărat, dar senatul roman i-a refuzat titlul de Imperator. Cuvântul provine de la Imperare care înseamnă a comanda şi care provine la rândul lui de la rădăcina parare, cu sensul de a pregăti. Cuvintele Kaizer şi Țar (în germană şi respectiv slavona) înseamnă deasemenea împărat). Şi totuşi în anul 45 BC Senatul Roman i-a acordat lui Cezar titlul de Dictator. (dico-dictus înseamnă a spune altora ce să facă, adică a dicta). Conform cutumelor romane liderii puteau fi numiţi dictatori doar în timp de război. Şi totuşi, 15 ani mai târziu, în anul 30 BC, Senatul l-a numit pe Octavian Augustus imperator, devenind primul împărat roman. Iniţial titlul a fost oferit de Senat. Ulterior, împăraţii s-au impus cu ajutorul armatei. Mai târziu, garda pretoriană a ales şi a impus uneori împăraţii. Traian a fost primul împărat roman născut în afară Italiei. El a construit Forumul Roman cu aurul prădat din Dacia şi a sărbătorit cucerirea Daciei timp de patru luni. La festivităţi au participat nouă mii de gladiatori şi au fost ucise 11 mii de animale.
Primele armate romane au fost formate din cetăţeni voluntari. Ofiţerii erau bărbaţi înstăriţi respectaţi de ceilalţi soldaţi. Ulterior, armata romană a devenit prima armată profesionistă din lume. La apogeul ei Roma avea peste 400 de mii de soldaţi!? Armată era organizată în Legiuni, Cohorte şi Centurii. O centurie avea 80 de soldaţi şi era condusă de un ofiţer de carieră numit Centurion. Soldaţii erau împărţiţi în opt grupe de câte zece şi fiecare grupă dormea în acelaşi cort. Unii soldaţi erau imuni, adică practicau o meserie necesară armatei şi erau scutiţi de multe obligaţii strict militare (de la ei derivă cuvântul imunitate). Soldaţii romani care locuiau în acelaşi cort primeau pâinea (pan) şi mâncau împreună. De aici provine cuvântul companie (con pan). Dacă un soldat care făcea de sentinela adormea în post, era omorât cu pietre; lapidare. Dacă o unitate dădea dovadă de laşitate, soldaţii erau ucişi din zece în zece, adică prin decimare. Când porneau în misiuni, soldaţii strângeau cortul (plicare) şi de aici avem cuvântul a pleca-plecare.
Istoria se mişcă foarte repede în timpurile noastre. Eu am urmărit-o cu ochii mei pe cinci continente. De cele mai mule ori m-am aflat însă pe sens contrar şi chiar pe sens interzis. Istoria a vrut să mă calce în picioare, dar nu m-am lăsat bătut. Nu am vrut să fiu martor pasiv, ci participant activ, dar m-a costat scump.
- Ce ne învaţă istoria?
Hanibal a atacat Roma cu circa 90 de mii de soldaţi şi 37 de elefanţi. Majoritatea elefanţilor au murit la trecerea Alpilor. Hanibal a ajuns totuşi până la porţile Romei, dar gâştele au salvat Roma.
Ginghis Han (regele regilor în limba mongolă) avea aproximativ 100 de mii de soldaţi. Mulţi dintre soldaţi aveau însă patru cai şi când atacau, armata mongolă părea mult mai numeroasă. Mongolii au atacat Japonia de două ori cu circa o mie de nave. De fiecare dată însă un vânt considerat divin şi neaşteptat (kamikaze) a salvat Japonia de cucerirea Mongolă. Spania a atacat Anglia cu 130 de vase (Invincibila Armada). Anglia a fost salvată şi ea tot de o furtună.
În antichitate cetatea greacă Sparta se numea Laconia şi de la ea moştenim cuvântul laconic, adică taciturn (de la cuvântul latin care provine de la a tace). Când Regele Filip al Macedonia a asediat cetatea le-a trimis un mesaj spartanilor cu următorul conţinut: „Predaţi-vă că dacă ocupăm cetatea cu forţa o distrugem din temelii!” Spartanii au răpus… laconic cu un singur cuvânt: „Dacă!”
Cele mai importante descoperiri şi invenţii ale antichităţii au fost: Focul, Roata şi Arcul cu Săgeţi. Un doctor afirma că la fel de importantă a fost şi inventarea scaunului. Stai jos şi vei înţelege! O altă invenție importantă a istoriei străvechi este ceramică. Se crede că primele vase de lut au fost făcute de populaţia Jamon din vechea Japonie acum 16 mii de ani!?
Viaţa monahală (călugăria) a începutul cu Sfântul Anton în Egipt în secolul patru. Sfântul Anton a trăit timp de zece ani într-un cimitir şi a adunat în jurul lui o comunitate de discipoli care se adăposteau în copaci şi prin peşteri. Mă întreb cum trăiau călugării înainte de Sf. Anton? „Turnul Londrei” este cel mai vechi castel din Europa care încă e locuit. Piatra de temelie a fost pusă de Wilhelm Cuceritorul care a invadat Anglia în 1066. Arbaleta, o armă letală la vremea ei, este de provenienţă chinezească. La început Papa a interzis nouă armă considerând-o ca fiind de distrugere în masă! Sabia e considerată un simbol de onoare, demnitate şi curaj. Sabia cavalerilor Samurai a fost probabil cea mai bună sabie din lume. Montezuma, regele Aztecilor, l-a întrebat pe Cortez, conchistadorul spaniol: „De ce caută Spaniolii aur cu atâta înfrigurare?” Cortez a răspuns că: „Spaniolii suferă de o maladie pe care numai aurul o poate vindeca…”
În timpul plăgii bubonice din secolul XIV unii învăţaţi ai timpului au sugerat că ciuma venise din spaţiu. După cinci secole ştiinţa modernă accepta că e posibil ca microbii patogeni să fi provenit din spaţiul extraterestru. Aristocraţii din evul mediu s-au declarat prinţi pentru a-şi perpetua poziţiile şi pentru a fi egali cu regele. Biserica a transformat episcopii în prinţi ai biserici pentru a fi egali cu aristocraţii. Pentru a-i egala şi a sta la masă cu ei, ştiinţa şi-a făcut doctori… un fel de prinţi ai ştiinţei. Deci fraţilor, respectaţi-mă ca şi eu sunt un prinţ… poate unul scăpătat, dar prinţ!
Ochelarii au fost inventaţi la Pisa în Italia pe la 1300. Cuiva i-a venit ideea să-şi atârne două lentile pe nas. Cum vedeau bătrânii fără ochelari? Nu prea aveau nevoie de ochelari pentru că majoritatea oamenilor mureau de tineri. Gerontologia încă nu fusese inventată. Parfumul a fost inventat de Arabi în evul mediu. Distilarea a cinci mii de kilograme de frunze de trandafir produce doar cinci sute de grame de esenţă de parfum. Calitatea parfumurilor e determinată de cantitatea de esenţă pe care o conţin. Nu e de mirare că cele mai fine parfumuri sunt şi foarte scumpe.
- Tot despre Evul Mediu.
Dacă cineva făcea baie în acele timpuri devenea suspect pentru că biserica consideră ca creştinii sunt curaţi prin botez. Inchiziţia medievală era motivată religios. Biserica Catolică nu permitea să gândeşti altfel decât potrivit canoanelor ei. Ereticii, cuvânt grecesc care înseamnă să gândeşti liber, erau supuşi torturilor pentru a se dezice de ceace susţineau. Puţini sunt cei care ştiu că torţionarii nu aveau voie să facă victimele să sângereze sau să le chinuiască până la insanitate. În plus, torturile erau limitate la trei şi doar la durata de 15 minute fiecare. Confesiunile obţinute trebuiau confirmate după 24 de ore. Inchizitorii se rugau de victime să-şi renege ideile, în care caz erau eliberaţi. Giordano Bruno şi Nicolaus Copernicus au refuzat şi au ajuns pe rug. Galileo Galilei, prieten cu papa, s-a fofilat şi a scăpat cu viaţa. El a susţinut şi a dovedit că pământul se învârteşte în jurul soarelui şi nu invers cum susţinea biserica. Deşi la un moment dat s-a dezis de idee, pe patul de moarte a şoptit: E pur şi move… şi totuşi se mişcă (se roteşte în jurul soarelui).
Termenul de război rece (La Guera Fria) a fost utilizat pentru prima oară de Spania în secolul 13 şi se referea la relaţiile Spaniei cu ţările Arabe. Când Mehmed Pasha a ocupat Constantinopolul în 1453, oraşul mai avea doar 50 de mii de locuitori din cei 400 de mii pe care îi avusese în zilele lui de glorie. Turcii au asediat cetatea cu 100 de mii de soldaţi. Cetatea era apărată de numai şapte mii de luptători. Mulţi creştini, în special femei şi copii, s-au refugiat în catedrala Sfântă Sofia, dar au fost măcelăriţi de ieniceri…
***
Scriitorii inventează şi recreează realitatea după imaginaţia lor şi nimeni nu îi poate opri. Ei pot inspira, încuraja, descuraja sau deranja, atât în cursul vieţii cât şi de dincolo de mormânt. Deci, nu trăim nici noi scriitorii chiar degeaba. Ne putem răzbuna chiar şi după moarte! Leonardo Da Vinci a murit în braţele regelui Francis al Franţei plângându-se că nu a făcut nimic în viaţă. Deci, să nu se mai plângă nimeni că şi-a ratat viaţa!
Orologiul clasic şi ceasul modern, instrumente de măsurare a scurgerii timpului, au fost inventate în Europa în evul mediu. Timpul nu a fost inventat însă de europeni! Totuşi, ce e timpul? Ce ne spun oamenii de ştiinţă..? Un fenomen care se scurge într-o singură direcţie şi care nu poate fi recuperat. Odată cu scurgerea timpului se schimba însă totul. De altfel, filozoful grec Heraclitus, circa 500 BC, spunea: „Pentru că totul se schimbă permanent nu poţi înota de două ori în acelaşi râu”. Timpul rămâne totuşi un concept greu de înţeles.
Fiecare civilizaţie şi fiecare popor îl interpretează după experienţa şi nevoi. Societăţile pre-agricole, de exemplu, trăiau din vânat şi din pescuit. Pentru ele timpul nopţii era mai important decât timpul zilei deoarece, de cele mai multe ori, se vină în timpul nopţii la lumina lunii. Societăţile agricole au învăţat să cultive plante şi să-şi asigure alimentele, dar s-au legat de pământ. Soarele şi timpul din cursul zilei au devenit mai importante decât fazele lunii şi timpul nopţii pentru că recoltele depindeau de soare.
Pentru europenii din perioada agrară a civilizaţiei timpul era măsurat în sezoane. În zonele musonice, timpul e măsurat în funcţie de ploi. În Japonia medievală orele aveau lungimi diferite ziua şi noaptea şi deasemenea vara şi iarna. Societăţile industriale au învăţat să producă toate cele necesare, numai că omul a devenit sclavul uzinelor. Societăţile pre-agricole au pierdut paradisul primordial; cele agricole au pierdut libertatea; cele industriale au coborât omul în iad. Noi oamenii am schimbat timpul, dar şi timpul ne-a schimbat radical pe noi. Altfel, vârstă se măsoară în ani, dar organismele nu îmbătrânesc automat în mod cronologic. Singurul criteriu ştiinţific de înţelegere a îmbătrânirii e prin măsurarea lungimii celulelor. Acestea scad cu timpul şi cu fiecare reproducere, ceace reprezintă un criteriu obiectiv de a stabili vârsta vietăţilor. Pe de altă parte, majoritatea noastră măsoară timpul în zile şi ore. Atleţii îl măsoară totuşi în zecimi de secunde. În închisoare comuniste timpul era măsurat în ani. Există chiar şi o glumă lugubră: „Acceleratul Bucuresti-Cluj-Aiud oprire 25 de ani!”.
Oamenii de ştiinţă îşi au şi ei particularităţile lor. Isaac Newton, care a vrut să demonstreze ştiinţific existenţa lui Dumnezeu, era un om ciudat şi răutăcios şi trăia ca un călugăr. Albert Einstein a fost un copil emotiv care cu greu a învăţat să vorbească şi părinţii au crezut că e retardat. Stephen Hawking a fost un student mediocru. Când a fost diagnosticat cu Maladia Lou Gehrig medicii i-au spus că mai are de trăit doar câţiva ani. Deşi a devenit paraplegic şi nu a mai putut vorbi, el a trăit până recent şi a devenit unul din cei mai importanţi fizicieni ai lumii contemporane.
Se pare că lordul britanic Palmerston a fost primul care a afirmat că naţiunile nu au nici prieteni şi nici inamici permanenţi, ci doar interese permanente. Acum se pare că naţiunile pot avea aliaţi oarecum permanenţi, dar interesele sunt tot diferite.
- Geografia că destin.
Geografia nu e neapărat destin, dar face parte din el. Napoleon a invadat Rusia în 1812 cu 600 de mii de soldaţi? Hitler a atacat Rusia cu peste două milioane de soldaţi. Întinderile nesfârşite ale Rusiei şi iernile ei năprasnice au salvat Rusia. Pe de altă parte, iernile şi frigul din Europa au contribuit mult la dezvoltarea civilizaţiei occidentale. America la rândul ei a fost apărată timp de secole de două oceane. Cu toate acestea, tehnologia modernă pune capăt geografiei că destin. Rachetele intercontinentale nu cunosc nici oceane şi nici întinderi vaste fără orizont.
Franţa are cei mai mulţi poliţişti pe număr de locuitori din occident. Se pare însă că are şi probleme. În Franţa trăiesc un mare număr de imigranţi şi de străini. Imigranţii europeni s-au asimilat. Cei peste 600 de mii de evrei sunt şi ei aproape toţi asimilaţi cultural. Majoritatea celor 5-6 milioane de Arabi Musulmani refuza însă asimilarea şi mulţi dintre ei locuiesc în enclave etnice şi religioase care resping autorităţile franceze.
În Indonezia se vorbesc circa cinci sute de limbi diferite. În Noua Guinee se vorbesc peste o mie de limbi, dar fiecare dintre ele e vorbită de mai puţin de o mie de oameni. În Noua Guinee mai există grupuri izolate de oameni care încă nu au văzut oameni albi. Aceştia cred că oamenii albi sunt stafii. Se apropie de ei cu teamă să se convingă că sunt reali… Când eram profesor în Etiopia, una din colege s-a măritat cu un profesor etiopian originar dintr-un sat îndepărtat al ţării. Când a vizitat satul natal al soţului toţi locuitorii au venit să o vadă. Era prima oară când întâlneau un om alb. Mai înainte, văzuse asemenea oameni numai la televizor.
Ce vă spun toponimele Balta, Yalta şi Malta? Câtă lume mai ştie de localitatea Balta şi o poate găsi pe o hartă? A fost capitala primei republici sovietice tip capcană zisă RSSA Moldovenească. E dincolo de Nistru şi în prezent face parte din Ucraina. Prin Balta sovieticii i-au păcălit pe români. Prin Yalta au păcălit toată Europa. În Malta ruşii s-au păcălit însă singuri. Acum trag ponoasele.
- Despre Rusia.
Ruşii au moştenit trăsăturile vikingilor care i-au înfiinţat că stat, caracterul despotic al tătarilor care i-au cucerit şi controlat câteva sute de ani, şi atitudinea tradiţional pasivă a slavilor. Petru Cel Mare a încercat să schimbe mentalitatea supuşilor săi. El a adus valorile europene în Rusia, dar nu a reuşit să-i facă şi pe ruşi să se simtă europeni. Pentru majoritatea ruşilor de azi, ideea de imperiu rămâne însă un factor de mare mândrie naţională. Altfel, Rusia a lăsat cicatrici adânci în sufletele ţărilor vecine, dar a lăsat răni adânci şi în sufletul populaţiei ruse. De exemplu, calea ferată Moscova-St. Petersburg, cea mai lungă cale ferată din lume, a fost terminată prin anii 1840 la un cost exorbitant. S-a calculat că pentru fiecare traversă a căii ferate a murit un om.
Pentru că Rusia avea imens de mult pământ şi nu avea oameni care să-l lucreze, moşierii s-au opus din răsputeri emancipării iobagilor. Rusia a fost ultima ţară europeană care a abolit iobăgia. La rândul lor, pentru a scăpa de condiţiile abjecte în care trăiau, mulţi ţărani ruşi au preferat serviciul militar, deşi armata dura 25 de ani. Dar în loc să-i transforme armata ţaristă pe ruşi, ţăranii ruşi au transformat ei înşişi armată într-o instituţie pseudo-feudala lipsită de suflet. Ulterior, comuniştii au schimba doar structura exterioară a armatei sovietice. În rest armata a rămas tot fără suflet.
Din cei trei milioane de prizonieri germani luaţi de fosta Uniune Sovietică în timpul celui de la doilea război mondial, numai 90 de mii s-au mai întors acasă. În schimb, majoritatea prizonierilor sovietici luaţi de germani s-au întors acasă. Pentru că văzuse însă occidentul, Stalin i-a deportat în Siberia.
***
Huntington susţine în scrierile sale că în China tradiţională împăratul era considerat Dumnezeu. În lumea musulmană Dumnezeu e considera împărat. În vechea Rusie Dumnezeu era subordonat țarului. Cum e în Rusia de azi?
Se întâmplă totuşi ceva straniu cu Rusia în aceşti ani. Moscova a revenit la vechile ei tradiţii şi la ortodoxie. Ea promovează din nou naţionalismul împotriva politicii globaliste adoptată de occident. Rusia, pe care noi românii o detestăm pentru că ne-a mutilat şi istoria şi neamul, se opune azi forţelor anticreştine care au început să domine lumea. Personal, mă cutremură asemenea constatări, dar nu sunt orb şi văd noile tendinţe din lume. Văd chiar dincolo de ele. Globaliştii vor să-i ia locul lui Dumnezeu.
Comunismul e religia urei şi a răzbunării. Nu e de mirare că adepţii ideologiei marxiste au comis atâtea crime şi fărădelegi. Marx a fost satanic şi Lenin a suferit de sifilis… Cum e Turcul şi pistolul. Canibalii au mâncat carnea oamenilor; barbarii le-au ucis trupurile; comuniştii au încercat să le ucidă sufletele. Profesorul Stefan Possony susţinea în cărţile sale că Iisus a adus omenirii cea mai mare revoluţie umanistă din istorie. Comuniştii au provocat cea mai mare contrarevoluţie din istorie. O revoluţie antiumană!
L-am văzut pe Lenin în mausoleul din Kremlin. Arată bine şi ferchezuit; ceară şi plastilina. Observatorii avizaţi susţin că de la un la altul Lenin are şi multe fire de păr în cap şi e şi mai roşu în obraz. Mă întreb când îl vor reînvia adepţii lui?
- Mini Curiozităţi şi Nano-Ganduri
Arabii sunt cunoscuţi pentru risipa. Arabia Saudită, tara dominată de deșerturi nesfârşite de nisip, a importat nisip din Australia pentru plajele unor arabi bogaţi. Când eram în Africa am întâlnit un doctor elveţian care venise în vizită la un fost coleg de facultate. Mi-a povestit că provenea dintr-o familie de ceasornicari. Tatăl lui avea un mic atelier şi producea 2-3 ceasuri pe an, dar fiecare ceas costa între cinci sute de mii şi un milion de dolari. L-am întrebat: Cine le cumpăra asemenea ceasuri? Şeicii Arabi!
Chinezii spun despre europeni că au degete groase şi de acea nu pot să lucreze piese minuscule… Se pare că dexteritatea chinezilor se datorează faptului că mănâncă cu beţigaşe. Dacă aş mânca şi eu cu beţigaşe probabil că aş da jos cele 20 de kilograme de care tot încerc să mă scap de vreo 20 de ani. În societatea etnică Moslo din sudul Chinei copiii nu îşi cunosc tata şi nu există căsătorii. Femeile au mai mulţi „prieteni” secreţi care le vizitează în cursul nopţii, iar ele îşi cresc copiii ajutate de rude femei din societatea lor matriarhala. Şi totul se petrece în perfectă armonie. (Naţional Geographic, June 2004).
Apele marelui fluviu Amazon, după ce ajung în oceanul Atlantic, se menţin nesărate până la 300 de kilometri depărtare de gură de vărsare, şi sunt încă perfect potabile. Cele mai bune vase tradiţionale cu pânze care au brăzdat vreodată mările şi oceanele lumii au fost vasele chinezeşti numite jonci şi cele arabe numite dhow. Se pare totuşi că navigaţia cu pânze a fost inventată în vechiul Egipt. În Australia se afla cel mai lung gard din lume şi are o lungime de cinci mii de kilometri. A fost construit să protejeze oile de câinii Dingo. Gardul este inspectat şi reparat zilnic.
Definiţia modernă a morţii este încetarea funcţionării creierului. Ce faci însă cu cei care deşi au creier nu îl folosesc? Subconştientul uman nu înţelege negaţiile sau propoziţiile negative… Cine ne-a creat ne-a conceput în matrice pozitivă.
La viteza luminii, precum şi în interiorul unui atom şi la temperatura de zero grade Kelvin (minus 273 Celsius) bunul simţ îşi pierde orice sens. La zero grade Kelvin se pare că îngheaţă totul şi nu se mai mişca nimic. Îngheaţă oare şi sufletul? Poate a avut dreptate Dante în poemul „Infernul”. Oricum, reduceţi viteza, staţi la căldurică şi nu încercaţi să ajungeţi în intimitatea cuantică a materiei. E periculos! Cantitatea nu înseamnă totul. Genomul uman are 20-25 de mii de gene. Oamenii de ştiinţă se aşteptau să aibă o sută de mii. Şi de ce a făcut Dumnezeu omul în ziua şaptea? Potrivit unui rabin, ca să nu-i intre în cap că ar fi cineva. Chiar şi ţânţarii au fost făcuţi înaintea lui.
Viziunea biblică a lui Ezekiel pare să reprezinte farfuriile zburătoare moderne (UFO) descrise cu vocabularul şi cunoştinţele acelor timpuri. Credeţi în farfurii zburătoare şi fiinţe extraterestre? Eu sunt înclinat să cred, dar nu mă pronunţ până nu se ajunge la dovezi indubitabile. Circa 98-99 la sută din toate speciile de plante şi animale care au existat vreodată pe pământ au dispărut. Speciile se adaptează sau dispar. Nimeni nu e nemuritor. Se spune că necesitatea produce invenţia şi că invenţia creează necesitatea. De ce n-a fost inventat computerul pe timpul liceului când aş fi avut mare nevoie de el?
Dacă îţi plac aventurile eşti aventurier. Dacă îţi plac femeile eşti afemeiat. Dacă abuzezi de alcool eşti alcoolic. Ce eşti dacă îţi plac fripturile? Politician post-decembrist! Oamenii îşi pot schimba limba, identitatea, loialitatea, dar gusturile culinare dobândite în copilărie se schimbă foarte greu. Gusturile diferă însă de la cultură la cultură. În China brânză e considerată lapte stricat. În Filipine ouăle clocite sunt delicatesuri. În Coreea câinele e la modă. În timp ce locuiam la Washington am avut un dentist coreean pe care l-am întrebat în glumă dacă a mâncat carne de câine. Mi-a răspuns zâmbind larg că e delicioasă. Tocmai se întorsese dintr-o vizită în ţara natală şi îşi adusese o duzină de conserve din carne de câine.
- Numere… şi superstiţii.
Numerele moderne îşi au originea în India. Ele au fost adaptate şi perfecţionate de Babilonieni. Apoi au ajuns în Europa prin arabi în jurul anului 1000 când ştiinţa arabă era mai avansată decât cea europeană. Ulterior, europenii au dezvoltat mult matematica, ştiinţă, tehnologia şi tot ce e nou şi modern în lumea de azi. Arabii au preluat de la babilonieni şi conceptul de zero, un concept de foarte mare importanţă, dar un număr aproape mistic şi greu de înţeles. Altfel, babilonienii aveau un sistem numeric bazat pe cifra 60. De la ei avem 60 de minute şi 60 de secunde. Sistemul Maya se baza pe cifra 20 adică degetele unui om. Numerele greceşti şi romane erau exprimate prin litere, dar acestea sunt dificile la socotit şi conduc uşor la greşeli. Numerele 7 şi 40 sunt numere biblice şi sunt considerate sfinte. Numere 13 şi 666, şi deasemenea Pentagrama sau steaua în 5 colţuri, sunt numere satanice şi au fost adoptate de masoni. Pentru masoni 13 fiind cel mai important număr. Numărul 13 şi steaua în cinci colţuri apar şi pe dolarii americani. Curios!? Toate popoarele sunt superstiţioase. Pentru chinezi numărul 4 aduce ghinion. Hotelurile din Las Vegas nu cazează nici odată vizitatorii chinezi în camere cu numerele 4 or 44 şi nici nu îi aşează 4 la o masă de restaurant. Americanii, chipurile, nu sunt superstiţioşi, dar clădirile din Statele Unite nu au etajul 13. Numerele la ascensoare, de exemplu, sar de la etajul 12 direct la etajul 14. Şi expresia knock on wood! (Bate în lemn) e foarte comună. Altfel, doamne fereşte, Americanii nu sunt superstiţioşi!?
————————————–
- Culese dintr-un jurnal ţinut pe sărite în special în perioada anilor ’70 şi ’80
——————————–
Prof. Dr. Nicholas DIMA
Tucson, Arizona, SUA
6 iunie 2023