”Vanda, între dorință și rațiune’‘ este prima dintre cele șase cărți ale colecției ”Dragostea arză-o-ar focul”, colecție formată din romane individuale , aflată la a doua ediție, corectată și adăugită, a autoarei Mara Popescu Vasilca.
Întreaga colecție se află sub semnul celest al iubirii însă fiecare carte în parte are specificul său și prezintă povești unice de viață cu personaje atent construite ce ne invită să le descoperim. Fiecare roman este inedit, te surprinde și te emoționează.
”Vanda, între dorință și rațiune’‘ este un roman profund psihologic care dezvăluie într-o narațiune rapidă, fulgerătoare și încântătoare, personalități brodate migălos cu o puternica fibră emoțională, ce se dezlănțuie în trăiri intense ce ating vibrații înalte dar care au și o doză de rațiune și o latură spirituală.
Ca și celelalte romane din colecția ”Dragostea arză-o-ar focul” și acest roman are ca și personaj principal o femeie, pe Vanda.
Vanda este o persoană educată, rafinată, trecută prin experiențe de viață care știe ce vrea de la viață, știe ce își dorește și știe ce caută însă drumul spre fericire aparent pavat cu petale, are și spini ce-i înțeapă uneori tălpile și sufletul dar totuși, merge mai departe.
Scriitura doamnei Mara Popescu Vasilca ajunge la sufletul cititorilor prin câteva ingrediente de bază de la care nu face rabat și le adaugă rând pe rând din abundență , în aluatul dospind al romanului. Fără a devoala conținutul romanului lăsând plăcerea absolută a descoperirii cititorului, mă voi referi la câteva dintre aceste ingrediente.
Scriitoarea face prezentarea faptelor fără a implica judecata proprie, lăsând personajele să spună adevărul franc, fără a le căuta scuze, prin adresare directă, utilizând deseori monologul confesiv, cu descrieri detaliate care explică astfel cum acționează, ce gândesc, lăsând astfel cititorului șansa să cearnă prin propria sită binele de rău.
Un alt ingredient de succes al scriitoarei Mara Popescu Vasilca pe care îl folosește cu succes și în romanul ”Vanda, între dorință și rațiune” esteconstrucția personajelor cu profile psihologice bine conturate ce se autodefinesc prin salbe de emoții și trăiri prezente sau trecute, explicate amănunțit și care se integrează în mici secvențe în întregul romanului dându-i o textură consistentă și coerentă.
Romanul structurat în 11 capitole, poartă aroma dragostei și a iubirii trupești, un ingredient adăugat din belșug care ne însoțește pe tot parcursul romanului și care înnobilează și dă savoare prin romantism și eleganța descrierii scenelor de amor pline de pasiune și tandrețe.
Prin prezentarea simțămintelor fiecărui personaj scriitoarea dă valoare fiecărei ființe umane iar prin multitudinea de personaje fiecare cititor se poate regăsi la un moment dat în unul dintre acestea.
Într-o curgere fluidă scriitoarea ajută cititorul să vizualizeze decorul în care se petrece acțiunea romanului, atribuind o atenție semnificativă fiecărui loc vizitat și decorând cu detalii reale povestirea inducând o stare veridică și reală poveștii romanului.
O altă caracteristică care o definește pe scriitoarea Mara Popescu Vasilca și o distinge din rândul scriitorilor contemporani este rafinamentul subtil cu care ne dă lecții de viață, fără să ne dăm seama înțelepciunea și harul scriitoricesc își spun cuvântul iar la finalul romanului cititorul trece întreaga poveste, prin propriul filtru al valorilor, convingerilor și principiilor, hotărând singur ce a fost cel mai valorizant pentru el, pentru că, oricât am crede că le știm pe toate mereu avem de învățat din experiențele de viață ale altora.
Omul a fost creat din iubire și se hrănește cu iubire, căutând necontenit fericirea, uneori întreaga viață. La fel și Vanda, eroina principală a acestei cărți caută fericirea într-un maraton al iubirilor și al trădărilor.
Vă invit dragi cititori să descoperiți în paginile acestui extraordinar roman povestea fascinantă a Vandei, femeia care-și caută fericirea, între dorință și rațiune. Oare o va găsi?
Johnny Ciatlos-Deak