Kabul, mon amour
Imaginile televizate in intreaga lume prezinta o realitate tragica si indiferent cum sunt analizate si comentate pe intreg globul, suferintele afganilor aflati intre ciocanul taliban si nicovala americana sunt evidente. Printr-o pripita si nemasurata miscare politica a presedintelui, Statele Unite ale Americii au ajuns de rasul lumii. Ras-plans, cu lacrimi fugare pentru chinul unor fiinte umane, cu copii in brate, agatate sinucigas de aripile unui avion in decolare.
Dupa care incepe politica. Se sopteste ca presedintele Joe Biden nu a fost alesul poporului, iar milioanele de voturi au fost, de fapt, impotriva hulitului fost presedinte. Donald Trump a pierdut alegerile. Joe Biden a devenit presedinte. Dupa care a demontat sarguincios, pagina cu pagina, majoritatea actiunilor executive ale predecesorului sau. Fara ratiune legala sau pragmatica, ci doar din silinta politica de a-l anula pe Trump din istorie.
Politica externa americana s-a re-aliniat la traditia marelui conducator Barak Obama, al carui ucenic Biden a fost mereu. In ceea ce priveste situatia din Afganistan strategii americani au apelat la aceiasi schema, au eliminat intelegerile cu talibanii pentru ca au fost parafate de Donald Trump. Dupa care presedintele Biden a purces la retragerea trupelor pentru a demonstra poporului (alegator) pacifismul umanist al partidului democrat si al alesului lor. Anti-trumpismul si populismul de la Casa Alba au creat, ca printr-o detonare de bomba, o criza umana si politica mondiala care va avea un impact de lunga durata. Un fiasco total, retragerea americana a devenit o sabie (afgana) deasupra capetelor luminate alese prin vot liber si independent si entuziast si democratic si fara nici un fel de fraude electorale. Kabul a devenit cimitirul care va ingropa cariera politica a domnului Biden si a democratilor care l-au impus la putere.
Pentru cateva zile majoritatea media americane au revenit la jurnalism. Prezentand fapte, comentand acid, prezentand opinii diverse, ancorate intr-o realitate in direct ce nu poate fi masluita. Iubitul comandant suprem, mangaiat cu apomb de multi jurnalisti pana mai ieri, a devenit un batranel senil, incoerent in politica externa, cu un suport in cadere libera in sondajele de opinie.
Dupa care incepe politica. Pentru ca, dupa imprudenta initiala, presa americana incepe sa indulceasca afectiunile prezidentiale. Pentru ca dezastrul afgan e trecator iar agenda politica interna a democratilor, a carei campion este varful de lancie Joe Biden, trebuie impusa cu rapiditate. Catastrofa de la Kabul va deveni, in cateva zile, un mare succes umanitar, o noua victorie americana, cu politicieni si militari la unison, salvatori ai mii de vieti din calesa potopului taliban. Sub coordonarea maiastra a presedintelui Biden. Re-colorat in vocabular pestrit, Kabul in salvari si mitraliere va deveni un Kabul mon amour.