Aritmetica si gloante
Nici n-a apucat Donald Trump, fostul presedinte devenit vocalist al opozitiei republicane, sa termine fraza (politica si nicidecum muzicala) ca a si fost atacat de presa. Aceiasi presa care l-a indulcit in ode mici dar sincere pe Joe Biden, actualul presedinte devenit vocalist al retragerii fortate si justificate si catrastofice (si nicidecum muzicale) din Afganistanul taliban.
Domnul Trump n-a fost niciodata prea bun la aritmetica, cel putin in ceea ce priveste suma averilor sale fabuloase. Numai ca de data aceasta a manipulat numerele ca sa infiereze administratia de la Casa Alba. Si a declarat ca, fugind ca iepurii din fata tavalugului taliban, americanii au lasat in urma, via fortele de ordine ale statului afgan, armament si munitie in valoare de peste optzeci de miliarde de dolari. Acaparat de jnapanii talibani care au devenit peste noapte una dintre cele mai moderne armate din lume. Zecile de miliarde americane au inzestrat pana in dinti pe dusmanii ancenstrali cu de toate cele tragatoarele. Si prin ei, armament de ultima ora o sa ajunga in mainile chinezilor si rusilor, dornici sa-l copieze surub cu surub. Ceea ce e la fel de grav ca pentru a fi folosit de talibani impotriva aliatilor Americii. Din pacate barbosii instalati la putere in Kabul au ramas fara piloti de elicoptere si fara piese de schimb, ceea ce inseamna ca o parte din miliardele pierdute au devenit deja fier vechi.
Cum i-a acuzat Trump pe democrati ca arunca cu banii, presa l-a contrazis critic. L-a acuzat de minciuna. De promovarea informatiilor false. Pentru care jurnalistii trebuie sa-l traga la raspundere. Ca doar o parte din miliarde au ajuns in Afganistan si din cuferele fostei administratii trumpiste. Ceea ce e adevarat. Asa ca ziaristii incoruptibili au contracarat falsurile lui Donald cu adevarul aritmetic absolut: numai cam douazeci de miliarde de dolari americani au fost investiti in armament si nicidecum cele optzeci reclamate. Majoritatea fondurilor (pana la opteezi de miliarde) s-au cheltuit in infrastructura si antrenamentul trupelor locale. Intre Trump si realitate exsita o inegalitate care nu poate deveni ecuatie decat prin aportul binevoitor al jurnalistilor matematicieni.
Doamne fereste ca intr-o buna zi nefasta o mitraliera americana in maini straine trage un glont american si ucide un soldat american… Chiar si la numai douazeci de miliarde pierdute in echipament militar o sa fie un dezastru nepretuit. Si atunci presa n-o sa mai aiba timp de aritmetica ci numai de numarat gloante.