Dictatura metropolitana
Una dintre surprizele alegerilor prezidentiale din SUA a trecut aproape neobservata. Ar fi fost o bomba pe prima pagina a ziarelor daca cursa prezidentiala ar fi atarnat intr-un singur vot electoral, care a fost speculatia din seara alegerilor cand Donald Trump era favorizat in cateva state cheie pe care ulterior le-a pierdut. Un singur vot electoral? Exista? In doua state americane electorii sunt alesi la nivel local, de district electoral, si nu pentru intregul stat. Aici apare marea surpriza, in Nebraska, un stat in care democratii n-au avut niciodata success. Joe Biden si fostul sau sef Barak Obama sunt singurii democrati care au reusit sa castige un elector in Nebraska! In districtul dominat de cel mai mare oras din zona, Omaha.
Dupa seara alegerilor, in care, in direct la televiziune, Donald Trump avea sute de mii de voturi in plus, peste noapte cand au inceput sa fie numarate voturile prin corespondenta, balanta alegerilor prezidentiale s-a inclinat covarsitor de partea lui Joe Biden. Majoritatea voturilor in toate statele competitive au venit din marile zone metropolitane ale statelor respective. In proportie de peste 70% orasenii au votat cu democratii, pana la 95% in capitala Washington, DC! In vreme ce 70% din judetele americane, “la tara” cum ar veni, l-au preferat pe presedintele Trump. Se subintelege ca restul de judete sunt marile metropole si zonele suburbane adiacente, cu densitate mare ca in orice aglomeratie urbana. Astfel e mai clar de ce harta electorala a Americii este in majoritate rosie (republicana) cu puncte albastre (democrata) pe cele doua coaste oceanice si in jurul metropolelor.
Trebuie mentionat ca majoritatea metropolelor sunt administrate de alesi democrati, unele dintre ele de decenii. Cu toate problemele municipiilor moderne, citadinii prefera disproportionat stanga politica. Sa nu uitam, de asemenea, ca toate procesele campaniei Trump de anulare a unor rezultate sunt intentate catorva metropole unde se pare ca exista dovezi si marturii de posibila incalcare a legilor electorale.
Daca analistii politici mentioneaza de catava vreme influenta politic-ideologica a celor doua mari metropole Los Angeles si New York, este pentru prima oara cand impactul votului urban a influentat radical rezultatele alegerilor. Si a punctat faptul ca, din pacate, exista doua Americi. Una din lumea larga, rurala si pastorala, in majoritate alba, si una in si in jurul marilor orase, diversa si activa si zgomotoasa. Ceea ce pana acum era doar o speculatie filosofica a devenit, din pacate, o realitate politico-sociala: SUA a intrat in dictatura metropolitata…