Romania in menghina istoriei
N-am mai auzit atata despre Romania in mass media americane probabil de la “revolutia in direct” de acum treizeci de ani. Criza ucraineana ne-a adus din nou in prim plan, de aceasta data solid ancorati in NATO si intr-un durabil parteneriat cu Statele Unite. Din pacate, asa cum am invatat din istoria seculara, tara noastra, indiferent cum balanteaza politica externa, ajunge mai devreme sau mai tarziu intr-o menghina cu fratii ortodoxi rusi de la rasarit intr-o parte si cu fratii catolici/reformati vestici in partea opusa. Si de fiecare data cand exista presiuni intre cele doua civilizatii, Romania si Ucraina sau Bulgaria sau tarile baltice ajung neconditionat la mijloc. Chiar cu trupe si rachete americane in teritoriu.
Comentariile din presa americana nu nuanteaza conflictele din zona ci simplifica tensiunea politic-militara doar la ambitia rusa de a-si reface imperiul sovietic pierdut. Si totusi Vladimir Putin a fost destul de clar cand a subliniat ce doreste de fapt. Sa se opreasca extinderea NATO si Ucraina sa ramana ca un “tampon”, in zona de influenta ruseasca. Presedintele american Joe Biden, consilierii sai si aliatii din NATO au refuzat sa negocieze. Constrans de situatia (nu tocmai convenabila) politic-economica din America si mai ales de sondajele de opinie nefavorabile, unchiul Joe are mare nevoie de o criza internationala. Prin care sa demonstreze ca este un mare conducator mondial prin a carui influenta remarcabila Rusia va fi infierata si invinsa. Astfel opinia publica isi va schimba parerile si-l va adopta din nou si imbratisa ca pe un mare politician.
Dintr-o data Romania a ajuns la o rascruce in care trebuie sa manevreze abil intre cei mai puternici conducatori de stat care vor, fiecare, sa demonstreze popoarelor lor cat sunt de cranceni. Cat de mult merita sa ramana in putere.
Pe de alta parte probabil sunt romani care au aspiratii nationaliste. Implantate in istorie. Un comentator politic american, istoric si analist militar de profesie, a remarcat ca o eventuala incursiune ruseasca in Ucraina are toate sansele de a deveni un conflict global. Si a punctat ca exista posibilitatea ca Romania sa fie prima tara care sa intervina in conflict. Pentru ca are tot interesul strategic de a avea trupele rusesti cat mai departe de granite. Sau ca poate folosi volatila situatie pentru a recupera teritorii romanesti. De altfel, si Ungaria poate sa aiba asemena idealuri teritoriale in vestul ucrainean. Implicarea miltara a oricarei tari din NATO ar crea o situatie fara precedent care ar constrange o mare presiune in Washington.
Indiferent cum vor decurge ostilitatile in urmatoarele luni, Romania, aflata din nou in menghina istoriei, trebuie sa fie pregatita sa aleaga, daca e cazul si asa cum a mai facut-o de nenumarate ori, o directie poltica clara si eficienta care sa satisfaca bunastarea pe termen lung a poporului roman.