Datoria americanilor în cifre concrete

0
4
datoria_SUA2

datoria_SUA2Este mare şi totuşi creşte cu rapiditate în fiecare secundă, mai ceva ca Făt Frumos din basme. Ce să fie oare?! Nu este nimeni alta decât datoria publică pe care o are SUA în prezent. Numerele sunt destul de ameţitoare şi cu multe zecimale, paisprezece ca să fim mai precişi.
Pe 18 februarie 2010 datoria publică americană era afişată de către trezoreria Statelor Unite la 12,401,448,666,808.30 de dolari. Dacă este să o transpunem din cifre în cuvinte ar suna cam aşa: douăsprezece trilioane, patrusute unu miliarde, patrusute patruzeci şi opt de milioane, şase sute şaizeci şi şase de mii, opt sute opt dolari şi treizeci de cenţi. Destul de confuză cifra, şi doar să o citeşti, dar să o mai şi contabilizezi. Se spune că totdeauna este greu până aduni primul million de dolari. Când vine vorba însă de datoria unei ţări precum cea a Statelor Unite cifrele sunt în trilioane.
Când a început America să-l acumuleze pe primul? Dacă este să o luăm din punct de vedere cronologic aflăm că i-a luat guvernului american aproape 200 de ani, mai precis până în octombrie, 1982, ca să acumuleze primul tri­lion de dolari datorie. Cel de-al doilea şi al treilea trilion au fost acumulate în următorii patru ani.
Când preşedintele George W Bush şi-a început mandatul în 2001, datoria naţională era de 5.7 trilioane. În timpul mandatului sau, cu două războaie la activ, acesta aproape că a dublat datoria, sau cu alte cuvine a reuşit de unul singur ce au reuşit toţi ceilalţi preşedinţi de dinaintea lui la un loc. La sfârşitul mandatului sau datoria publică era de 10,6 tri­lioane de dolari. Nici predicţiile de viitor nu sunt deloc îmbucurătoare, ţinând cont de actuala criză economică şi financiară mondială.
Un alt lucru care se adânceşte şi el cu rapiditate este deficitul bugetar, adică dinferenţa dintre sumele încasate de stat din taxe şi impozite, şi sumele care acesta le cheltuieşte de fapt în realitate.  Anul acesta deficitul bugetar este de peste un triliard de dolari.
Dacă este să împărţim actuala datorie publică pe care o are SUA, raportată la numărul populaţiei, rezultă o sumă de peste 40.000 de dolari pentru fiecare barbat, femeie şi copil american, sau de peste 100.000 de dolari, pentru fiecare muncitor care este plătitor de taxe.
Pentru cetăţeanul de rând asta se traduce pe viitor în mai multe taxe pe care trebuie să le plătească în fiecare zi de salar, sau când face cumpărături.
Ultima dată când guvernul american a reuşit să aibe un surplus bugetar, reducând din datoria naţional a fost în timpul administraţiei lui Bill Clinton. Dacă crearea de datorii se face prin împrumuturi, făcute sub forma emiteri de titluri de trezorerie sau alte instrumente financiare, redu­cerea ei se face prin răscumpararea acestor titluri.
În anul 2000,  datoria Americii a fost redusă cu 223 de miliarde de dolari. Aceasta era cea mai mare reducere de deficit din istorie, făcută într-un singur an. Din păcate însă predicţia lui Clinton, că SUA va realiza un surplus bugetar de 1 trilion de dolari în următorii 10 ani, avea să fie spulberată de către predecesorul său, George W. Bush.
Ţările faţă de care SUA are în prezent cele mai mari datorii sunt urmatoarele:
1. Japonia  – 768.8 miliarde de dolari sau 21.27%
2. China – 755.4 miliarde de dolari sau 20.90%
3. Marea Britanie – 302.5 mi­liarde de dolari sau  8.37%
O metodă prevăzută de guvern pentru a scădea aceasta datorie este să faceţi o donaţie. În acest scop cei care au surplus de bani prin conturi şi vor să ajute guvernul să scadă datoria, li se oferă două variante de plată:
online la  http://www.pay.gov/  
sau  prin poştă la
Attn Dept G
Bureau of the Public Debt
P. O. Box 2188
Parkersburg, WV 26106-2188