Ediţia din anul 2013 a Festivalului Internaţional de Poezie “Nichita Stănescu” a reunit, la Ploieşti, ca de fiecare dată, numeroşi oaspeţi de peste hotare – scriitori dar şi artişti, prieteni sau doar admiratori ai marelui poet.
O surpriză plăcută a fost expoziţia de artă plastică găzduită de Muzeul de Artă “Ion Ionescu Quintus”, unde şi-au prezentat operele pictorii Iurie Matei şi Valeriu Jabinschi, sculptorul Ion Bolocan – toţi din R.Moldova, sculptorul prahovean Gabriel Sitaru şi spaniolul de origină română David Buzgar, nume de artist Dagaro, a cărei prezenţă se datorează scriitorului Florin Sicoie – directorul Muzeului de Artă şi omului de afaceri româno-german Nicolae Marin, stabilit în Germania, la Freiburg. De altfel, prin intermediul dlui Florin Sicoe, aveam să aflu primele date despre marele sculptor româno-spaniol.
“ Despre David Buzgar am auzit, pentru prima oară, de la prietenul meu Nicolae Marin, fugit în Germania în anul 1980, care ura din răsputeri comunismul. Viaţa lui aventuroasă şi încăpăţânarea de a reuşi într-un spaţiu străin, păstrându-şi rădăcinile, m-au determinat să scriem împreună cartea intitulată “La ruleta vieţii. Florin Sicoe în dialog cu Nicolae Marin”, apărută în 2010. Printre grupul de exilaţi reuniţi în “Diaspora română” din Germania, care organiza numeroase proteste împotriva regimului Ceauşescu, se afla, alături de regretatul scriitor Victor Frunză, un alt revoltat, David Buzgar. La mitingul de protest din faţa Ambasadei României la Koln, Nicolae Marin şi David Buzgar au purtat o pancartă de circa 6m, pe care era scris:” Ceauşescu= Bokassa+Idi Amin”, ei protestând astfel împotriva Decretului prin care regimul comunist le cerea bani etnicilor germani care solicitau să plece din ţară. David era originar din Timişoara şi fugise din România în 1970, trecând prin Iugoslavia, Italia,Germania, stabilindu-se ulterior în Palma de Mallorca-Spania, unde avea să-şi cultive vocaţia de artist. Un artist avangardist de mare calibru, cunoscut şi apreciat în lumea artelor plastice din Europa şi America, unde a avut numeroase expoziţii personale şi de grup. Mă bucur enorm că Dagaro revine printre noi, expoziţia de la Ploieşti fiind cea dintâi prezenţă a sa, ca artist, în spaţiul cultural românesc. O asemenea întâlnire chiar ne lipsea…”, mi-a mărturisit Florin Sicoe.
“Înarmat” cu aceste mici detalii din viaţa artistului, l-am invitat pe David Dagaro la un dialog purtat din mers prin centrul Ploieştiului, alături de soţia sa şi cele două fetiţe, Victoria Anabela (2 ani şi şase luni) şi Katherina Isabel (6 luni).
– Prietene, dă-mi voie să-ţi urez, pentru început, bine ai venit în Ploieşti!
– Mulţumesc! Ploeştiul reprezintă, de fapt, prima mea revenire în ţară după 43 de ani, atunci când am fugit din ţară, unde se instalase comunismul, care începuse să miroasă urât. Mă aflu aici ca urmare a invitaţiei făcută de prietenul meu Nicu Marin, împreună cu domnii Florin Sicoe şi Viorel Stere, cărora le mulţumesc că mi-au oferit prilejul să-mi expun o parte din lucrările mele în cadrul manifestărilor omagiale dedicate marelui poet Nichita Stănescu. Sunt un român născut în Timişoara în anul 1941. Acolo am deprins şi primele cunoştinţe despre artă, la cercurile de artă plastică de la Palatul Pionierilor şi la ARLUS. Eram un bun desenator. Apoi, între anii 1963 şi 1966, am studiat la Şcoala Populară de Artă din Timişoara, secţia sculptură. Cum spuneam, în România începuse dictatura ceauşistă, acel cult al personalităţii greu de suportat, astfel că, în primăvara anului 1970, am plecat într-o excursie cu un grup de turisti români spre Jugoslavia, cu gândul de a trece in Italia, pe la Trieste. Aflasem că pe acolo se poate trece mai usor. Am fost însă depistat și retrimis urgent in țară.
Nu am abandonat însă ideea și peste numai câteva luni am reușit să evadez din ”lagărul socialist” în același an. Tot pe la Trieste – cam singură ”portiță” spre lumea liberă, țara aleasă ca destinatie fiind Spania, patria lui Picasso, țară care trăieste pentru și prin artă.
In foto : David Buzgar-Dagaro, cu familia sa, lângă grupul statuar IL Caragiale,din Ploiesti