DE CE CITIM “GÂNDACUL DE COLORADO”?

0
5

În ultimele două decenii de când sunt cu onor parte din comunitatea românească de pe malul pacificului californian, ne-am strâns de nenumărate ori în jurul unor idei, iniţiative, biserici şi bisericuţe, cu entuziasm. De multe ori am vânat himere. De alte ori am creat răzmeriţe. Am închegat prietenii, şi nu de puţine ori, în spirit românesc, am destrămat amiciţii. Am mers mai departe, fiecare cu viaţa şi cariera sa, participând, fiecare după posibilităţi, la viaţa comunitară. De puţine ori însă am dus până la capăt ceea ce am început. Că nu au fost bani, că nu ne-am înţeles, că am vrut prea mult. Că avem prea multe idei, şi pentru că uneori nu ştim să şi ascultăm, ne-am dezbinat în loc să ne unim. Şi nu e vorba de răutate sau rea-voinţă, ci de lipsa de unitate. Şi de lideri.

Când am lansat ideea de a produce spoturi publicitare pentru ziarul românilor de pretutindeni, două elemente ne-au ajutat să ne strângem şi să colaborăm fructuos. În primul rând pentru că suntem foarte ataşaţi de jurnaliştii Mihaela şi Lucian Oprea. Tinereţea, profesionalismul şi entuziasmul lor ne fac să fim cititori fideli ai ziarului “Gândacul de Colorado”. Jurnal care a aniversat o sută de numere publicate pentru comunitatea româno-americană şi de aiurea. În al doilea rând, grupul de cineamatori care au participat la filmări şi-au dorit mereu să înveţe, să descopere mirajul aparatului de filmat, al casetei video şi al programelor de montaj. Pentru că suntem, totuşi, în umbra marelui Hollywood.

Virgil Adumitroaie este profesor doctor inginer care îşi petrece zilele şi noptile mai mult pe Marte sau pe Jupiter. Pentru că lucrează la prestigiosul Jet Propulsion Laboratories. Şi predă la University of Southern California. A visat însă, pe vremea tinereţii, să facă film. A dat examen la institutul de teatru şi film, după cum de-abia reacunoaşte cu un zâmbet. Nu a reuşit, dar asta nu l-a oprit să îndrăgească filmul. Virgil s-a oferit să scrie şi să regizeze spoturile noastre. Să descopere parcursul de la creion şi hârtie la imagine şi sunet. Omul de ştiinţă şi-a luat zborul nu către stelele lui, ci către mirajul de celuloid.

Ioan Simionescu este inginer de transporturi, specialist în maşini de epocă şi mare colecţionar de magnetofoane. Nu s-a oprit aici. Şi-a afirmat pasiunea pentru design interior, şi este proprietarul unei firme de arhitectură şi construcţii. Şi pentru că provine dintr-o familie de film şi televiziune, a fost mereu pasionat de imagine şi fotografie. Neluţu ne-a pus la dispoziţie aparatura de filmare, şi staţia de montaj digitală. A filmat, a pozat, a montat, şi ne-a îndrumat cu răbdare ca să învăţăm cu toţii din culisele post-producţiei de reclame.

Puţini ştiu că Peter Tudosio este singurul comedian de origine română. Actor de comedie care apare de două decenii pe scenele teatrelor de profil din zona Los Angeles. Cu dezinvoltură se mişcă printre glume şi poante în română şi engleză, mânuind la perfecţie limba ţării de adopţiune. Pentru Petrică a fost prima experienţă în faţa aparatului de filmat. S-a minunat ca un copil, ne-a distrat continuu, a întinerit creativ, bucurându-se de experienţa de care uneori i-a fost poate un pic de teamă.

Când a sosit din Delaware în marele oraş, Ştefan Moldovan a fost atras de lumea filmului. Chiar dacă nu vrea să recunoască, undeva în suflet a simţit că vrea să fie actor. A ajuns să cunoască dintre vedetele cetăţii filmului, şi şi-a dorit să înceapă de undeva. Liviu, aşa cum îi spun prietenii, a luat şansa în serios, şi nu a precupeţit nici o secundă ca să înveţe bucăţică cu bucăţică din munca de la filmare. A semnat deja cu un manager, şi se pregăteşte de probe de filmare.

Pentru Smart People Foundation a produce spoturile a fost normal. Pentru că Delia Tămăşan, doctor dentist de succes şi preşedinta fundaţiei, a fost mereu o filantropistă care a promovat valorile comunităţii româno-americane. Ne-a pus la dispoziţie mijloacele, şi ne-a încurajat. Pentru Delia nu a fost o simplă sponsorizare, cât dorinţa de a facilita ieşirea la rampă a talentelor cineamatorilor. Şi de a realiza coerent un proiect al românilor, pentru români.

Şi nu trebuie uitat aportul prietenilor şi colaboratorilor noştri din Orange County care s-au strâns în jurul nostru ca să ne susţină, să ne ajute, să ne sfătuiască, să ne facă de mâncare şi să ne ofere câte o bere rece. Şi ei sunt cititori ai ziarului, sunt entuziaşti, şi nu în ultimul rând, sunt români.

Cele două spoturi publicitare au însemnat mai mult decât o producţie de film. Cineamatorii şi-au validat pasiunea, au învăţat lucrând din greu, şi cu dedicaţie, despre elementele producţiei de film. Cu toţii, o parte a comunităţii româneşti din sudul californian, am realizat un proiect, cu drag şi sudoare am început şi terminat o iniţiativă creativă. Pentru că se poate. Pentru că trebuie ca românii să susţină şi să ajute alţi români şi succesele lor. Voluntar şi dezinvolt, printr-o experienţă plină de vitalitate şi de candoare.

De ce citim “Gândacul de Colorado”? Pentru că ne place, ne place foarte mult!