“Democraţia americană a fost, este şi rămâne cea mai mai substanţială din lume”

0
9

Interviu realizat cu Emil Boc, preşedintele inte­rimar al PD şi primarul oraşului Cluj-Napoca

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este îndrăgostit de Statele Unite ale Americii, ţară pe care a vizitat-o de mai multe ori în ultimii 10 ani. El a acordat un interviu în exclusivitate pentru “Gândacul de Colorado”, declarând că speră ca România să preia câte ceva din democraţia americană.

GDC: D-le Emil Boc, când aţi descoperit America?
Emil Boc: Am descoperit America, în practică, în 1994, când am fost prima dată la Universitatea din Pittsburg, Pennsylvania, unde am făcut un stagiu de pregătire în ştiinţe politice. A fost prima descoperire reală a Americii, când mi-am dat seama că există o mare diferenţă între teorie şi practică. America este mult mai democrată decât în cărţi.
GDC: De câte ori aţi trecut, de atunci, Oceanul, şi cu ce ocazii?
Emil Boc: Am mai fost în 1996, la Universitatea din Charlottesville, Virginia, unde am stat trei luni.
Apoi în 1998 la Universitatea din Michigan, unde am pus la cale un program pentru administraţiile publice locale din România, după care am mai participat la Congresul american pentru Ştiinţe Politice. Ultima deplasare a fost la începutul anului 2005 la National
Prayer Breakfast, unde am stat la câteva mese distanţă de preşedintele George W. Bush. M-am întâlnit cu această ocazie cu primarul din Washington D.C. şi cu oficiali de la Departamentul de Stat.
GDC: Ce părere aveţi despre democraţia americană?
Emil Boc: A fost, este şi rămâne cea mai mai substanţială democraţie din lume. ]ările care se află în proces de consolidare democratică au foarte multe de învăţat de la americani şi ar fi bine să înţelegem că dacă roata a fost inventată, ea nu mai trebuie reinventată. La fel şi democraţia: a fost inventată în SUA, nu mai trebuie să ne chinuim de fiecare dată să avem democraţii originale, cum ar fi în România, ci ar trebui doar să luăm principiile fundamentale care s-au validat timp de peste 200 de ani în SUA. Pur şi simplu trebuie să le aplicăm. Valori precum libertatea, viaţa, proprietatea nu ar trebui să fie discutate, ci respectate, pentru că o democraţie autentică le respectă.
GDC: Municipiul Cluj-Napoca este înfrăţit cu oraşul Columbia din South Carolina. Ne putem aştepta la o impulsionare a relaţiilor economice? Vor veni, în sfârşit, americanii, la Cluj-Napoca?
Emil Boc: Vor veni masiv. Am avut o discuţie şi cu primarul din Washington DC şi cu congressman-ul de Columbia, cu care am pus la punct proiecte de dezvoltare culturală şi economică. E vorba, în prima fază, de vizita unui grup de studenţi americani care vor veni în iulie 2005 la Primăria Cluj-Napoca, iar o delegaţia a noastră va merge acolo. Sunt convins şi că interesele economice se vor regăsi în investiţii substanţiale în acest an şi pînă în anul 2008, la finalul mandatului meu.