Dispute politice pe seama companiei americane Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania

0
3

Oprirea lucrărilor la Autostrada Transilvania la sfârşitul anului trecut a dat prilejul politicienilor români din opoziţie să critice compania americană Bechtel şi să ceară rezilierea contractului. De cealaltă parte, PDL-iştii aflaţi la guvernare se pronunţă pentru continuarea negocierilor şi găsirea unei soluţii de continuare a proiectului. Deputatul independent Mircia Giurgiu, fost membru PDL, i-a cerut premierului Emil Boc să spună clar opiniei publice când vor fi reluate lucrările la Autostrada Transilvania, iar în caz contrar Guvernul să rezilieze contractul cu compania americană Bechtel.

Giurgiu a declarat că Executivul ar trebui să facă public şi contractul cu Bechtel, pentru a se ştii exact ce clauze cuprinde acest document, care sunt dezavantajoase pentru statul român.

„Cer premierului Emil Boc să spună clar opiniei publice ce se întâmplă cu Autostrada Transilvania şi când vor fi reluate exact lucrările sau să se rezilieze contractul cu Bechtel. Nu se poate ca în 7 ani să se facă doar 54 de kilometri, iar în acest an să nu se lucreze deloc. Nu se poate să ni se tot spună că se negociază cu Bechtel. Cât timp vor mai continua aceste negocieri, până la infinit? Ar trebui ca Guvernul să facă public şi contractul cu Bechtel, să ştim ce clauze dezavantajoase pentru statul român are acest document”, a spus Mircia Giurgiu.

Deputatul a precizat că dacă se va decide rezilierea contractului cu Bechtel, Guvernul va trebui să fie cel care să stabilească, ulterior, cine să continue lucrările la Autostrada Transilvania.

La rândul său, preşedintele PC Cluj, senatorul Şerban Rădulescu, de asemenea fost membru PDL, a fost mult mai ferm. El a cerut Guvernului să facă publice condiţiile de reziliere a contractului cu compania americană Bechtel, pentru ca opinia publică să ştie care soluţie e mai ieftină, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania sau plata penalizărilor rezilierii acestui contract.

Potrivit unui comunicat al senatorului conservator transmis, miercuri, aşa cum toată clasa politică clujeană a susţinut construcţia Autostrăzii Transilvania, aşa şi acum politicienii şi  societatea civilă trebuie să afle condiţiile rezilierii contractului cu Bechtel.

„Solicit imperativ şi responsabil Guvernului României să facă publice condiţiile de reziliere a contractului cu Bechtel, pentru a putea şi noi, contribuabilii acestei lucrări, să ştim ce e mai ieftin: continuăm să plătim ce ni se cere cu nesimţire sau plătim penalizările rezilierii contractului şi continuăm cu altcineva în alte condiţii. Ori e albă, ori e neagră. Avem dreptul să ştim acest lucru pentru că aşa cum toată clasa politică clujeană a susţinut construcţia Autostrăzii Transilvania, aşa şi acum politicienii, societatea civilă, trebuie să aflăm condiţiile rezilierii contractului cu Bechtel. Zvonuri cu sume exorbitante, imposibilitatea continuării lucrărilor doi ani de zile după reziliere, nu ne satisfac”, a arătat Rădulescu.

Senatorul PC a susţinut că în cazul Bechtel s-a ajuns la limita suportabilităţii şi acest contract „trebuie reziliat de urgenţă”.

„Nu e vorba numai de partea financiară, care multiplică costul unui kilometru de autostradă, ci e vorba deja de demnitatea unei ţări europene. (…) Consider că alături de toţi transilvănenii, de toţi românii, am dreptul după  22 de ani de la Revoluţie, să circul omeneşte pe o autostradă ce leagă Clujul de capitala României pe de o parte şi de restul Europei, pe de altă parte”, a subliniat Şerban Rădulescu.

Acesta a adăugat că după ce a susţinut în campania electorală  finalizarea Autostrăzii Transilvania, este obligat să ceară public Guvernului României „transparenţă şi hotârâre în derularea proiectului, cu Bechtel sau fără”.

În replică, deputatul PDL, Petru Călian, susţine renegocierea contractului cu compania americană Bechtel, astfel încât preţul pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania (A3) să fie redus, iar tronsonul Gilău – Nădăşel din judeţul Cluj să poată fi finalizat în vara anului viitor.

Călian a declarat că soluţia avansată de unii parlamentari din opoziţie, de reziliere a contractului cu Bechtel, nu este una potrivită.

„Există voinţă politică din partea PDL, există sprijin pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania dacă nu în acest an, atunci în primăvara anului viitor, astfel încât până în vara lui 2012 să se finalizeze tronsonul Gilău – Nădăşel, din judeţul Cluj. Apar acum anumiţi noi lideri politici care cer rezilierea contractului cu Bechtel. E mai uşor să strici, decât să construieşti, dar cred că se vor găsi soluţii pentru renegocierea şi rediscutarea contractului, astfel încât preţurile să coboare. Nu ar fi potrivit ca acest contract să fie reziliat, s-ar ajunge în instanţă şi s-ar bloca lucrările pentru o perioadă mai lungă de timp”, a spus Petru Călian.

Potrivit acestuia, interesul clujenilor este finalizarea tronsonului Gilău – Nădăşel a Autostrăzii Transilvania.

Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, a declarat la rândul său că pentru deblocarea impasului în ceea ce priveşte oprirea lucrărilor la Autostrada Transilvania, ar trebui ca statul român să îşi achite datoriile faţă de Bechtel, în sumă de 112 milioane de euro, iar Bechtel să îşi reconsidere cheltuielile indirecte.

„Din punct de vedere al programului anual pentru 2011 – 2012, acesta ar avea ca şi componente tronsonul Gilău – Nădăşel, din judeţul Cluj, de 8,5 kilometri şi finalizarea tronsonului 3 C, din judeţul Bihor, în lungime de 63,7 km. Din punct de vedere al negocierilor cu Bechtel, acestea sunt spre finalizare, cu cedări din partea Bechtel în privinţa reducerii preţului”, a mai spus Pantelimon.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a explicat că se poartă negocieri cu Bechtel pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, urmând să se cadă de acord asupra preţurilor practicate de compania americană.

Autostrada Transilvania, Braşov – Borş, cu o lungime de 415 kilometri, a început în 2004 şi trebuia finalizată în 2012. Până acum au fost realizaţi 54 de kilometri, în judeţul Cluj.

Articolul precedentTHE BEER COMMUNITY, Zile şi Nopţi de Bere în Bucureşti!
Articolul următorPe loc repaus, tovarăși ! (8)
Vasile Magradean
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com