DOBRODOȘAO! BINE AȚI VENIT în Serbia!

0
55

Am vizitat, recent, pentru prima oară, Belgradul, cu prilejul unei excursii organizate de CARP Ploiesti și mi-a plăcut așa de mult încât am de gând să mai revin dacă se poate. Capitala Serbiei are o populație de peste 1,8 milioane de locuitori, este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei și locul în care s-au intersectat, de-a lungul anilor, drumuri importante ale continetului. De aceea a avut și o istorie tumultuoasă, numeroase naționalități și războaie lăsându-și amprenta asupra orașului. Multe cladiri, precum Casa Radio și sediul Televiziunii poartă și acum amprenta bombardamentelor americane, devenind obiective turistice. De aceea, nu mai surprinde pe nimeni mesajele de protest ale sârbilor – aflate inclusiv pe cladirea Parlamentului – adresate NATO, SUA, Trump, Merkel, Erdogan…

Belgradul e situat la confluența râului Sava cu Dunărea, ceea ce îi oferă un relief aparte. Pentru că pe malurile celor două ape, aproape de confluență, sunt zeci (sau chiar sute) de localuri pentru toate gusturile. Restaurante elegante, cu specific, taverne, cafenele, terase, cluburi de jazz, house sau muzică de prin partea locului – orice gusturi ai avea, găsești ceva pe placul tău.

Drumul ales de organizatori – reprezentați de experimentatul șofer Marius Oprea și soția sa Denisa, pe post de ghid (foarte bine documentată) – a fost: Ploiesti-Târgoviște-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Orșova, cu vizitarea mănăstirilor Clocociov și Sf.Ana, în prima zi, iar în ziua următoare am pornit din Orșova-Moldova Nouă, Moldova Veche până la Porțile de Fier și am intrat în Serbia. După ce am trecut Dunărea, am mers cam o oră și jumătate de-a lungul fluviului, am străbătut câteva localități (având ca puncte de reper, în Serbia, Veliko Gradiste, Pozarevac), am intrat pe autostradă (E 75) și de acolo în 45 de minute am ajuns la Belgrad.

Partea de drum care însoțește Dunărea este încântătoare, fluviul oferă peisaje care îți taie respirația. După ce treci granița, îți dai seama de măreția Dunării, pe malul căruia străjuiește imensa statuie a regelui dac Decebal, săpată în stîncă pe malul românesc. Merită să faci câteva opriri, în locurile special amenajate, la altitudini un pic mai mari, pentru a capta frumusețea naturii în această parte de lume.

Belgradul are multe parcuri, unele dintre ele foarte mari. Una dintre cele mai frumoase zone ale orașului este, după părerea mea, cea din jurul cetății Kalemegdan. Este cea mai veche parte a orașului, construcția cetății fiind începută acum două milenii. Treptat, aici s-au adăugat și alte laturi ale cetății, astăzi fiind un monument cultural de excepție și un loc special, în care au loc numeroase evenimente culturale, sportive, concerte și multe altele.

Aproape de Cetatea Kalemegdan se găsește principala stradă pietonală din Belgrad, Knez Mihailova, locul principal de întâlnire a tinerilor din Belgrad, de-a lungul căreia sunt înșirate o mulțime de magazine, cafenele, dar și centre culturale, galerii, săli de expoziții. Este locul potrivit pentru a bea o cafea după-amiaza, după o partidă de shopping. Pe Knez Mihailova sunt atât magazine populare (Mango, Zara, Aldo, Taly Weijl, Replay, Bata, Morgan, Miss Sixy și altele), cât și branduri scumpe (Bally, Azzaro) sau magazine ale designerilor locali. Alte puncte de atracție sunt: Catedrala Sf.Sava – cea mai mare biserică ortodoxă din lume, vechiul Palat Regal, Biserica Sf.Marc, Palatul Alb, Biserica Ruzica și Capela Sveta Petka, Muzeul Nikola Tesla ș.a.

Cum spuneam, restaurantele sunt multe și variate. Cele fusion, sârbești, italiene sau balcanice sunt cel mai des întâlnite. Pentru un prânz cu savoare locală recomand Balkan Ekspres, din cartierul Zemun, nu numai pentru mâncarea gustoasă, cât mai ales pentru designul original (este amenajat ca un vagon de tren, cu banchete, ferestre și finisaje care te fac să te simți în Orient Expres) și panorama deosebită asupra râului Sava, înainte de a se vărsa în Dunăre. Nu e un restaurant scump. La prânz mai poți lua masa în insula Ada, situată pe malul lacului Sava. Aici este o plajă lungă (vara se face plajă, baie și se practivă sporturi acvatice) și zeci de terase, cafenele, restaurante și cluburi. Iarna funcționează și un patinoar și te poți plimba prin parcul imens.

Moneda locală este dinarul, iar un euro este 103 dinari (1 dinar= 0,0373 lei). În majoritatea localurilor sau a magazinelor se poate plăti cu cardul. Serviciul nu e de obicei inclus, bacșișul este max 10%.

  • Pentru a lua masa la restaurant e necesar să faci rezervare în prealabil. În localurile la modă e bine să suni chiar cu o zi sau două înainte. Sârbii petrec mult timp în oraș!
  • Bucătăria tradițională sârbească are multe influențe unguresti și turcești. Deci, are multe preparate din carne, fasole, varză și sosuri picante. Dacă nu ești un mare amator de carne, evită preparatele tradiționale locale.
  • În Belgrad nu există metrou, ci tramvaie și autobuze. Traficul e haotic, cam ca în București. Taxiul e accesibil, cu condiția să îl comanzi de la hotel și să ai grijă să nu te suprataxeze.
  • Belgrad nu este un oraș nemaipomenit pentru shopping, magazinele sunt destul de scumpe și nu găsești lucruri pe care să nu le ai la îndemână și în România.
  • Dacă ai auzit legende legate de hoți la drumul mare cum treci granița, infracționalitate ridicată în Belgrad – uită-le. Drumul e sigur, iar Belgradul și-a revenit mult după război. Desigur, sunt infractori ca în orice capitală europeană, așa că nu strică puțină prudență în locurile aglomerate. Noaptea poți merge liniștit pe străzi, în locurile circulate, centrale.
  • Și un secret pentru doamne/domnisoare: în Belgrad sunt saloane de frumusețe la tot pasul, ceea ce le face extrem de accesibile! Costă 10 euro un spălat, coafat și manichiură cu produse de cea mai bună calitate, serviciile sunt foarte bune, iar saloanele deschise până târziu în noapte. Cu programare în prealabil, mai ales spre sfârșitul săptămânii.

 

Articolul precedentPARTIDU` KAMIKADZE
Articolul următorPalatul Cantacuzino din Floreşti – Micul Trianon
Ioan Popescu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com