Premiera documentarului jurnalistic “Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat de Agenţia Naţională de Presă a României AGERPRES, a avut loc, recent, la Centrul Cultural „Odeon” din Chişinău, informează Moldpres.
Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în R. Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Agenţia Informaţională de Stat „MOLDPRES”.
Potrivit organizatorilor, „Marea Unire – România, la 100 de ani”, documentarul video produs de AGERPRES, este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric.
În discursul său, directorul Agenţiei Naţionale de Presă a României, Alexandru Giboi, a menţionat că documentarul dedicat Centenarului Marii Uniri este un proiect foarte important. „Încercăm să aruncăm o privire în trecut, ca să ne dăm seama în ce direcţie mergem în viitor. Omul cu care am discutat pentru prima oară despre un film documentar despre Marea Unire este directorul AIS MOLDPRES, Vladimir Darie, care a jucat un rol determinant în realizarea acestui proiect”, a subliniat Alexandru Giboi.
La rândul său, directorul AIS MOLDPRES, Vladimir Darie, i-a felicitat pe colegii săi din Bucureşti pentru realizarea acestui documentar, care este „un demers jurnalistic cu impact puternic”.
Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, a afirmat că documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” este un film foarte emoţionant. „Acest film este o parte din proiectele pe care intenţionăm să le realizăm pe parcursul anului 2018”, a precizat oficialul.
Filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani” are o durată de o oră şi 20 de minute şi este o producţie AGERPRES. Regia este semnată de Marilena Stănescu, Mihuț Nastasache şi Sergiu Olteanu