Luna aceasta se împlinesc două decenii de la căderea comunismului în estul europei. Ne amintim probabil mai mult sau mai puţin de acele vremuri, în funcţie şi de vârsta fiecăruia. Probabil că şi mai putin ne amintim de evenimentele care se întâmplau la nivel mondial în acel an. Folosind o cronologie a istoriei mondiale din acea vreme am să încerc să trec în revistă principalele evenimente petrecute în anul 1989. Aceste evenimente trebuiesc citite şi înţelese ţinând cont de bezna informaţională în care România şi cetăţenii ei erau în momentul respectiv. Cronologia prezintă evenimente sociale, culturale, politice şi nu numai, din anul de graţie 1989.
Social, economic,
Ştiintific si religios
Time Inc. şi Warner Communication îşi anunţau unirea şi formarea celei mai mari companii media, Time Warner.
Compania japoneză, Sony, producătoare de electronice, cumpăra Columbia Pictures cu 3.4 miliarde de dolari.
Compania producătoare de microcipuri Intel lansa microprocesorul 80486 de 25MHZ care avea 1.2 milioane de tranzistori.
Naveta spaţială Atlantis pleca în spaţiu ducând cu ea o altă navetă, Galileo, care urma să îşi înceapă călătoria spre Jupiter. Galileo urma să ajungă la destinaţie în 1995.
Oameni de ştiinţă americani obţineau prima imagine vizuală a unei molecule de ADN.
Japonezii îşi începeau pe 3 iunie transmisiile televizate în high definition (HDTV).
În British Columbia, Canada era inaugurat tunelul Roger, cel mai lung din lume, având 35 de km.
În Franţa se inaugura prima cursă a trenului de mare viteză TGV Atlantique între Paris şi Le Mans. Viteza lui atingea aproape 300 de km/oră.
În SUA 14.5 milioane de americani foloseau droguri ilicite cel puţin o dată pe lună. Tot în America încep să funcţioneze liniile telefonice erotice, care erau taxate separat faţă de factura obişnuită.
Procentul femeilor alese în Congresul american era de 5%, în legislativele statale de 17%, iar în bordul guvernelor judeţene de 9%.
Între 1980 şi 1989 erau înregistraţi 6 milioane de noi imigranţi proveniţi în special din Asia şi America de Sud, asta în timp ce în decada precedentă se înregistraseră doar 4 milioane.
În urma poluării cu petrol de către transportatorul Exxon Valdez, o suprafaţă de 260 de km pătraţi erau declaraţi zonă calamitată în Alaska.
În San Francisco, California avea loc un cutremur de pământ de 7.1 pe scara Richter. Acesta s-a soldat cu 273 de morţi, majoritatea murind în urma prăbuşirii autostrăzii Nimtz.
În America se aproba creşterea ratei de plată pe oră la $4.25 începând cu aprilie, 1991.
Politic Şi militar
Cetăţenii americani de origine japoneză care fuseseră închişi în tabere de concentrare în cel de-al doilea Război Mondial de americani, sunt recompensaţi câte 20.000 de dolari fiecare.
Capetele de acuzare aduse Locotenent Colonelului Oliver North ofiţer în Marina Americană, pentru conspiraţie în procesul Iran-Contra sunt anulate. Urma însă un alt proces în care era acuzat de distrugerea de documente, declaraţii false faţă de congresul american cât şi alte capete de acuzare. Acesta recunoştea în timpul procesului că a acţionat la comandă atunci când a aranjat tranzacţiile de arme cu Iran. Scandalul politic a apărut în momentul în care, în ciuda embargoului, oficiali americani au facilitat vinderea de arme spre Iran, prin intermediul Israelului pentru a facilita eliberarea unor ostateci americani. Banii rezultaţi erau apoi redirecţionaţi spre o grupare militară care încerca să înlăture conducerea din Nicaragua, care nu era pe placul americanilor.
Avioanele de luptă americane doborau 2 avioane MIG ale armatei Libiene.
URSS anunţa reabilitarea a mii de cetăţeni care fuseseră victime ale prigoanei şi represiunii staliniste între anii 1930-1950.
Pe 6 ianuarie împaratul Hiroto al Japoniei deceda după 62 de ani în fruntea ţării. Fiul sau Akihito îi succedea la tron.
Trupele cubaneze se retrăgeau din Angola.
În Ungaria parlamentul vota o lege care permitea formarea mai multor partide politice.
Într-o cuvântare de adio, preşedintele Ronald Regan îşi lua rămas bun într-o cuvântare în care evoca printre altele realizarile “miraculoase” din domeniul economic din timpul administraţiei sale.
Poliţia de la Praga înăbuşea o demonstraţie care marca aniversarea a 20 de ani de la mortea studentului Jan Palach care se sinucise în semn de protest faţă de invazia sovietică din Cehoslovacia în 1968.
În Iugoslavia Ante Markovic era numit în funcţia de prim ministru.
George Bush Sr. era inaugurat ca cel de-al 41-lea preşedinte american.
Scriitorul ceh Vaclav Havel era arestat şi încarcerat pentru instigare la protest împotriva orânduirii de la Praga.
Congresul American respingea pe 9 martie cererea preşedintelui Bush de numirea lui John Tower în funcţia de Secretar de Stat la Aparare. Motivul era că acesta primise tratament pentru probleme de alcoolism în trecut. În locul sau era propus şi ulterior aprobat Dick Cheney.
La Budapesta aveau loc proteste de stradă în carer se cereau libertăţi democratice şi independenţa Ungariei.
În URSS Congresul Deputaţilor Poporului ofereau alegătorilor pentru prima dată şansa să îşi aleagă un reprezentant dintre mai multi candidaţi. Boris Ielţin care fusese respins de biroul politic cu un an şi ceva în urma, era ales cu 89% din voturi de alegătorii din zona moscovită unde candidase. Mulţi din veteranii partidului n-au mai fost realeşi.
În Polonia, liderul mişcării muncitoreşti Solidaritatea, Lech Walesa, şi guvernul polonez semnau o înţelegere prin care se prevedeau înfăptuirea de reforme politice şi economice în ţară. La scurt timp sindicatul Solidaritatea era legalizat şi i se permitea să participe la viitoarele alegeri parlamentare.
Pe 17 aprilie în piaţa Tiananmen din Beijing studenţii demonstrau cerând libertăţi deomcratice în China.
În Cehoslovacia se organizau alegeri parlamentare la care pentru prima dată din 1946 puteau candida mai multe partide politice.
În luna mai trupele maghiare distrugeau gardul de securitate desfăşurat de-a lungul frontierei cu Austria, pe o lungime de aproape 350 de kilometri.
În Panama alegerile erau câştigate de opoziţie, dar sunt anulate de către dictatorul Manuel Noriega. Ca urmare a acestui fapt preşedintele american George Bush suplinea cu încă 2.000 de soldaţi americani numărul de trupe prezente în zonă.
Vorbind la summitul NATO de la Bonn în Germania de Vest, președintle Bush propunea retragerea unei părţi importante din trupele americane staţionate în Europa.
În iunie tancurile Armatei de Eliberare Populară din China ucideau peste 2.000 de oameni care protestau democratic.
Președintele Mihail Gorbaciov și cancelarul vest german Helmut Kohl semnau un document prin care se afirma dreptul țărilor europene de a-și determina propriul sistem politic.
Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite decidea că dreptul constituțional prin care se garanta dreptul la liberă exprimare, includea și dreptul de a distruge sau arde steagul național american. Președintele și Casa Reprezentanților își exprimau dezacordul față de această decizie.
La un singur vot diferență, pe 19 iulie, parlamentul polonez alegea pe generalul Wojciech Jaruzelski în funcția de președinte al Poloniei.
Hashemi Rafsanjani era ales primul președinte al Iranului.
Polonia elimina controlul de stat la prețul alimentelor, acestea crescând cu până la 500%.
Peste două milioane de oameni din Republicile Sovietice Baltice formau un lanț uman de 290 de km pentru a marca aniversarea pactului de neagresiune dintre germani și sovietici.
America trimitea 65 de milioane de dolari guvernului columbian pentru pentru lupta împotriva mafiei drogurilor din Medellin.
Pe 1 septembrie SUA rupea relațiile diplomatice cu Panama pentru a forța căderea regimului dictatorului Noriega.
Ungaria dădea voie est-germanilor să treacă granița pentru a putea trece spre vest. În Germania de Est avea loc formarea unei noi mișcări politice numită “Noul Forum”.
Pe 12 septembrie un cabinet dominat de membrii ai Solidarității sub conducerea lui Tadeusz Mazowiecki devenea primul guvern necomunist din Europa de Est de la sfârșitul anilor 1940 încoace.
Parlamentul Sloven aproba un amendament care permitea țării desprinderea de federația Iugoslavă.
Trupele Vietnameze începeau retragerea din Cambodia.
La Leipzig aveau loc demonstrații prin care se cereau reforme politice în Germania de Est.
O lovitură de stat a armatei eșuează să îl înlăture pe dictatorul Manuel Noriega în Panama.
Partidul Muncitoresc Socialist din Ungaria votează propria dizolvare.
Frontul Popular din Latvia își anunța intenția de a-și declara independența față de URSS.
Reszo Nyers era ales noul președinte al Noului Partid Socialist Ungar.
Polonia își anunța deschiderea granițelor cu Germania de Est și anunța primirea de refugiați politici.
Erich Honeker își dădea demisia din partidul comunist din Germania de Est locul sau fiind preluat de Egon Krenz, un reformist comunist.
Ungaria devenea o nouă republică cu o constituție care permitea existența mai multor partide politice.
Guvernul est german demisiona în masă ca urmare a protestelor de masă care doreau reforme majore.
Germania de Est anunța deschiderea granițelor cu Germania de Est. Începea demolarea zidului Berlinului deoarece cetățenii evadau deja spre vest prin țările vecine.
În Bulgaria, Peter Mladenov lua locul lui Todor Zhivkov care era secretar general al Partidului Comunist, sfârșind astfel o dictatură de peste 35 de ani.
Reformistul Hans Modrov era ales prim ministru în Germania de Est. La Praga poliția cehă dispersa protestatarii care cereau reforme politice.
În Cehoslovacia primul ministru Lasislav Adamec renunța la monopolul de putere.
Pe 2 decembrie președintele american George Bush și cel sovietic Mihail Gorbaciov declarau încetarea Războiului Rece. În urma unor dovezi de corupție guvernul comunist Est German își dădea demisia, iar fostul lider comunist Erich Honecker era pus sub acuzare pentru abuz în funcție.
O coaliție majoritară neocomunistă lua puterea în guvernul din Cehoslovacia conduși fiind de Marian Calfa.
Panama declara război Statelor Unite, dar patru zile mai târziu avea loc intervenția militară americană care ducea la înlăturarea generalului Manuel Noriega.
Creștin democratul Patricio Aylwin câștiga majoritar alegerile din Chile.
Pe 16-17 decembrie au loc demonstrații la Timișoara în urma arestării preotului reformat Lazlo Tokes. Au loc primele împușcături în urma cărora mor primii oameni.
Ceaușescu declara starea de necesitate în toată țara pe 20 decembrie. Două zile mai târziu ținea celebrul discurs de la Comitetul Central, urmat de fuga și apoi arestarea lui.
Poarta Brandemburgului un simbol al orașului care diviza cele două Germanii se deschidea cu o ceremonie care marca căderea zidului Berlinului.
Pe 25 decembrie familia Ceaușescu era împușcată după un scurt proces desfășurat la Târgoviște.
Frontul Salvării Naționale lua ființă în România, anunțând schimbări constituționale care prevedeau printre altele libertăți religioase, alegeri libere, economie de piață sau garantări ale drepturilor minorităților naționale.