1. MARAMUREŞUL ÎN CUVINTE
Declaraţie de dragoste pentru Maramureş
„O declaraţie polifonică de dragoste făcută Maramureşului” este, în opinia bibliotecarei Ioana Dragotă, antologia “Maramureşul din cuvinte”, lansată marţi, 28 februarie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.
La eveniment au luat parte, alături de ziarişti, dr. Teodor Ardelean, directorul bibliotecii şi coordonatorul lucrării, bibliotecarii Ioana Dragotă şi Gabriel Stan, care au realizat selecţia textelor, poetul şi ziaristul Gheorghe Pârja, Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului (ambii având texte publicate în carte), dr. Ştefan Vişovan şi dr. Mircea Farcaş, cadre didactice la Centrul Universitar Nord.
Cartea, care cuprinde texte referitoare la Maramureş şi maramureşeni scrise de 213 autori români şi 21 de autori străini care au vizitat această parte de ţară, s-a născut la iniţiativa dr. Teodor Ardelean, urmată de întreg colectivul bibliotecii, care timp de câţiva ani au parcurs mii de pagini, selectând fragmentele publicate.
„Nu este o antologie exhaustivă, ci una subiectivă”, a punctat Ardelean, o carte în care cuvintele “Maramureş” şi “maramureşeni” figurează, aşa cum a observat Ioana Dragotă, de peste 1.000 de ori, fără ca, însă, acest lucru să devină obositor. În paginile volumului sunt prezente atât privirea ştiinţifică asupra Maramureşului, a sociologilor sau etnologilor, cât şi privirea lirică a scriitorilor maramureşeni sau a celor ajunşi aici cu un prilej sau altul, a apreciat Gheorghe Pârja, care consideră cartea „o provocare binevenită, un punct de plecare, un reper”, o „carte prin care se poate înţelege Maramureşul mai bine”.
***
2. CAZURILE COLONELULUI BERCIU
Debut la 81 de ani
La vârsta de 81 de ani, fostul ofiţer de cercetări judiciare col (r) Arghir Berciu debutează cu volumul de povestiri „Cazurile colonelului Berciu”, apărut la Editura Dacia XXI şi lansat luni, 27 februarie, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu”. Cartea cuprinde 14 cazuri (crime, jafuri, violuri) petrecute în timpul perioadei comuniste, prezentate într-un stil alert, atrăgător, dar fără înflorituri sau exagerări.
„Asistăm pe parcursul paginilor cărţii la o adevărată cavalcadă a inteligenţei pusă-n slujba prinderii infractorilor. Dincolo de acţiune, Berciu Arghir e creator de atmosferă şi de personaje. O lume ciudată, a infracţionalităţii criminale de pe vremea comunismului, defilează în faţa ochilor noştri în povestiri bine tensionate”, scrie, în prefaţa cărţii, Marian Ilea, cel care l-a convins pe Arghir Berciu să îşi aştearnă amintirile pe hârtie.
Capacitatea de sinteză, talentul literar al autorului au fost remarcate, cu ocazia evenimentului, şi de etnologul Pamfil Bilţiu, care a apreciat că „fiecare caz în parte este un potenţial subiect de roman”. Arghir Berciu a mărturisit că şi-a propus, pe lângă a determina cititorul să înţeleagă uşor şi să trăiască el însuşi cazurile prezentate, trei obiective. În primul rând, să ajute la prevenirea unor infracţiuni, prin transmiterea unor învăţăminte cititorului obişnuit. Apoi, să îi determine pe poliţişti să îşi îndrăgească meseria, să o practice cu tenacitate, devotament, dârzenie şi curaj. Şi, în sfârşit, ca poliţiştii să aibă răbdare în rezolvarea oricărui caz complicat. „Poliţistul trebuie să fie, în primul rând, un mare patriot”, a spus fostul miliţian.