După ce fotbaliştii au dat chix, gimnaştii iau medalie după medalie

0
7

Deşi nu a repetat evoluţiile spectaculoase cu care ne-a obişnuit în ultimii ani, echipa naţională de gimnastică a reuşit, totuşi, să mai dreagă din supărarea prilejuită iubitorilor români de sport de rezultatul neconvingător al fotbaliştilor în Olanda. Efectele scandalului care a pus stăpînire pe gimnastica românească după Olimpiadă şi-a arătat efectele, multe dintre fetele antrenate de controversaţii Belu şi Bitang făcînd figuraţie la Debrecen. Chiar şi aşa, România a obţinut la această ediţie a Campio­natelor Europene şase medalii, două de aur, prin Marian Drăgulescu la sol şi Cătălina Ponor la bîrnă, trei de argint (Răzvan ªelariu în concursul individual compus şi sol şi Marius Urzică la cal cu mînere) şi una de bronz, obţi­nută de ªelariu la sărituri.

Solul a fost cel mai bun aparat al băieţilor

Răzvan ªelariu a deschis seria medaliilor pentru delegaţia română cu un argint la individual compus. Paralelele i-au “furat” aurul românului, ªelariu obţinînd doar 8,950 la acest aparat. Răzvan a greşit şi la inele, unde a repetat un element şi s-a văzut sancţionat de arbitri. Învingătorul lui ªelariu şi noul campion european absolut este spaniolul Rafael Martinez, care a cîştigat titlul abia după ultimul aparat.
Solul a fost cel mai bun aparat al băieţilor la Debrecen. Drăgulescu a luat medalia de aur, iar ªelariu pe cea de argint. Primul a fost notat cu 9,637, în timp ce ªelariu a primit 9,487 din partea juriului. Marius Urzică s-a clasat al doilea în proba de cal cu mînere din cadrul Campionatelor Europene de gimnastică artistică. Urzică a primit nota 9,762 şi a fost devansat de sportivul Krisztian Berki, din Ungaria (9,775), “favoritul” juriului. În concursul masculin de sărituri, Răzvan ªelariu a cîştigat medalia de bronz, cu nota 9,568, la egalitate cu olandezul Jeffrey Wammes. La acelaşi aparat, medalia de aur a fost acontată de Evgheni Sapronenko, din Letonia (9.693), iar cea de argint de bulgarul Filip Yanev (9,593). La paralele, Urzică s-a clasat abia pe locul V, în timp ce Ioan Suciu a terminat pe pozi­ţia a VII-a (7.925).

Aurul la bîrnă o men­ţine pe Cătălina Ponor în prim-planul gimnasticii mondiale

Campioană olim­pică la Atena, Cătălina Ponor (foto stânga) a obţinut singura medalie a fetelor la Debrecen. Aurul la bîrnă şi nota 9,737 o menţin pe Cătălina în prim-planul lumii gimnasticii. Constănţeanca le-a devansat pe sportivele Marine Debauve (Franta, 9,487) şi Anna Pavlova (Rusia, 9,325). Aceeaşi sportivă a ratat de puţin podiumul la sol, unde s-a clasat pe IV. Ca de obicei, în concursul feminin la paralele nu am contat deloc, Daniela Sofronie terminînd pe poziţia a VIII-a, ultima, cu nota 7,825, din cauza unor ratări care au caracterizat, în gene­ral, evoluţia fetelor în Ungaria.