ESENTIAL

0
7

Salariul mediu net a ajuns la 148 euro
Luna trecută salariul mediu net a fost de 6.071.211 de lei, adică aproape 148 de euro calculaţi la cursul mediu stabilit de BNR. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu net a crescut cu 2,1 la sută faţă de luna precedentă. Majorarea salarială este pusă pe seama creşterii lefurilor în învăţământ şi administraţie publică. În octombrie, salariul mediu brut a fost de 8.392.766 lei.

90Î dintre bucureşteni, victime în caz de dezastru
În cazul unui dezastru major în care ar fi implicată Capitala, accident nuclear sau chimic, 90Î din bucureşteni ar putea deveni potenţiale victime. Adăposturile Protecţiei Civile pot oferi siguranţă pentru doar 10Î dintre locuitori în ceea ce se cheamă în termeni de specialitate fază de surprindere a unui dezastru. În schimb, în buncărele ce vor adăposti demnitarii se fac investiţii majore.

Creditul ipotecar ameninţă să înghită tot salariul
Românii care au luat deja credite ipotecare riscă să plătească rate cu mult mai mari decât credeau. Motivul este “legarea” dobânzii la acest tip de credit de dobânzile internaţionale de referinţă, care variază extrem de mult. Dobânda nu este astfel o decizie a băncii.

Braşov – primul tribunal pentru minori şi familie
La Braşov funcţionează primul tribunal specializat pentru minori şi familie din România. Înfiinţat în conformitate cu dispoziţiile Legii 304/2004 de organizare judiciară, noul tribunal are în schema de încadrare 3 judecători specializaţi şi 6 posturi de personal auxiliar şi urmează să judece, ca instanţă de fond, toate cauzele civile şi penale în care sunt implicaţi minori. Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov funcţionează în clădirea Tribunalului Braşov, fondurile alocate de Ministerul Justiţiei, pentru dotare şi informatizare, cifrându-se la 440 de milioane lei.

Românii nu ştiu să falsifice bani
Dacă la alte infracţiuni românii sunt renumiţi în lume, (de exemplu la furturile pe Internet), când e vorba de falsificarea bancnotelor sunt de-a dreptul ageamii. Ne aflăm pe ultimele locuri într-un clasament al statelor de origine a ba­nilor falşi, în vreme ce bulgarii figurează în statisticile europene drept cei mai prolifici falsificatori. Introducerea de către BNR a bancnotelor pe suport de polimeri este cea care i-a facut aproape să se lase păgubaşi pe amatorii de contrafaceri. “Cu toate acestea, în primele 9 luni din 2004, 68 de milioane de lei falşi au fost scoşi din circuitul economico-financiar”, spune Florin Raportaru, şeful Serviciului de specialitate al Poliţiei Române.

Salarii negociate în lei
Incertitudinea de pe piaţă valutară a dat peste cap planurile multora. Salariaţii care şi-au negociat câştigurile în valută vor dori să se întoarcă la leu, iar exportatorii vor fi nevoiţi să-şi regândească afacerile. Sfârşitul anului va fi ca­racterizat de un risc valutar mult mai mare decât până acum. Leul se va aprecia şi deprecia faţă de euro şi dolar în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă, deoarece Banca Centrală nu va mai interveni pe piaţă pentru a călăuzi tranzacţiile valutare.

Inflaţia pe 2004, 9,6Î
Rata inflaţiei ar putea ajunge, la sfârşitul acestui an, la 9,6Î, nivel uşor mai ridicat decât obiectivul de 9Î angajat prin acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, au declarat surse oficiale, informează Mediafax. “Evoluţiile de până acum arată că inflaţia ar putea depăşi cu şase zecimi ţinta, dar va fi sub 10Δ, au spus sursele citate. În luna septembrie, indicele preţurilor de consum a avansat cu 0,9Î, iar pe primele nouă luni creşterea a fost de 6,6Î. Rata inflaţiei în intervalul septembrie 2003 – septembrie 2004 s-a situat la 11,1Î. Pentru anul viitor, ţinta iniţială de 6Î a fost modificată în creştere la 7Î, potrivit proiectului Bugetului de stat aprobat recent de Guvern.