ESENTIAL

0
6

ROMTELECOM măreşte tariful
Romtelecom a scumpit de la 1 februarie abonamentul lunar cu 34,1Î. Tarifele pentru apelurile judeţene vor fi reduse cu 10Î în orele de vârf, la fel şi cele pentru convorbirile internaţionale; tarifele pentru reţele de telefonie mobilă vor fi mai mici cu 0,5 cenţi /minut.Începând cu această dată vor fi disponibile cinci tipuri de abonamente: social: 3,5 euro – linie individuală/cuplată; fără convorbiri incluse, în reţelele automate: 4,9 euro – linii individuale şi 4 euro – cuplaje; abonament cu 20 de minute incluse pentru apeluri intrajudeţene în afara orelor de vârf: 5 euro linii individuale şi 4,1 euro cuplaje; abonament cu 35 de minute incluse – apeluri intrajudeţene în perioada de vârf: 5,7 euro linii individuale şi 4,8 euro linii cuplate; abonament cu 50 de minute incluse – apeluri intrajudeţene în perioada de vârf şi în plus 10 minute – apeluri interjudeţene, în afara perioadei de vârf: 6,4 euro linii individuale şi 5,5 euro linii cuplate.

Preţul benzinei în România ar putea creşte la 34.000 de lei litru
Preţul benzinei ar putea să crească la 34.000 de lei litru, la mijlocul acestui an, ca urmare a majorării accizelor, peste nivelul asumat în calendarul de armonizare cu Uniunea Europeană. Surse din guvern au declarat pentru Mediafax că măsura va intra în vigoare pentru a respecta solicitarea FMI de asigurare a veniturilor bugetare. Pe lângă benzină, ar putea fi majorate accizele la tutun şi băuturi alcoolice, după ce guvernul a respins categoric orice modificare a TVA. Majorarea accizelor ar urma să aducă venituri bugetare suplimentare echivalente cu 0,5Î – 1Î din PIB. Pe de altă parte, Ministerul Economiei şi Comerţului a anunţat că la 1 iulie vor fi introduse accize pentru energia electrică, gaze naturale şi păcură. Taxele urmează să atingă gradual, nivelurile minime ale accizelor prevăzute de legislaţia comunitară, până la data aderării sau la expirarea perioadelor de tranziţie. Reprezentanţii FMI au mai solicitat şi majorarea numărului de salariaţi care vor fi disponibilizaţi din industria minieră până la 6.500 de persoane.

20.000 de drogaţi în Capitală
Executivul a aprobat strategia naţională antidrog pe următorii 7 ani. Potrivit statisticilor guvernamentale, numai în Bucureşti sunt peste 20.000 de consumatori înrăiţi de heroină. Practic, 1 la sută din populaţia Capitalei foloseşte droguri de mare risc. Executivul a declarat că lupta antidrog este o prioritate naţională.

Reforma învăţământului superior
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mircea Miclea, a prezentat la Radio MIX planurile de reformare a învăţământului superior. Acesta va fi divizat în 3 stadii – licenţă, masterat şi doctorat, potri­vit Protocolului de la Bologna, care îşi propune o uniformizare a programelor universitatilor europene. Într-un interviu în exclusivitate acordat Radio MIX, Mircea Miclea a afirmat că absolvenţii programelor de masterat trebuie să aibă şanse suplimentare pe piaţa muncii faţă de absolvenţii care au doar licenţă. Legea de reformare a învăţământului, care prevede şi renunţarea la multe specializări care nu au căutare pe piaţa muncii, va duce şi la o creştere a competitivităţii marilor universităţi. “Aplicarea legii este în mare întârziere datorită faptului că, în ciuda faptului că au votat-o, foştii guvernanţi nu au făcut nimic în aplicarea ei începând cu anul universitar 2005/2006”, afirmă Mircea Miclea.

80Î dintre profesorii de liceu şi de gimnaziu nu ştiu să pornească un PC
În loc să aibă acces la laboratoarele de informatică din şcoli, elevii sunt nevoiţi să meargă la Internet café. Pe de altă parte, profesorii nu ştiu să lucreze cu computerul, motiv pentru care nu folosesc laboratoarele de informatică în predarea lecţiilor. Acestea sunt concluziile la care au ajuns mai mulţi profesori universitari şi reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare. Peste 80 de milioane de dolari, aceasta este suma pe care statul român a investit-o în ultimii trei ani în informatizarea liceelor şi în pregătirea profesorilor pentru a preda cu ajutorul computerului. De pomană, susţin reprezentanţii inspectoratelor şcolare. “Există reţele de calculatoare în şcoli şi licee, dar ele sunt închise mai tot timpul, iar elevii merg la Internet café să lucreze pe PC. Din aceast motiv şi din cauza programelor neadecvate din şcoli, banii investiţi în informatizarea şcolilor se vor duce pe Apa Sâmbetei, fiindcă viaţa unui calculator este de trei-cinci ani”, a declarat pentru Rompres profesorul universitar Mihai Jalobeanu, de la Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad, prezent la sfârşitul săptămânii trecute la seminarul “Resurse IT în educaţie”, desfăşurat la Focşani.