ESENTIAL

0
4

CREDIT AGRICOL: Piaţa bancară românească se confrontă cu o situaţie unică în Europa: lipsa creditului agricol. Dacă această situaţie nu ar afecta o ţară precum Slovenia, unde agricultura este nesemnificativă ca pondere în PIB, pentru România este o situaţie dramatică. În 15 ani de la descentralizarea sistemului bancar, agricultura, ramură economică cu o pondere majoră în PIB, nu a reuşit să atragă credite nici cât leasingul auto. Dar există semnale că băncile se vor orienta spre agricultură. Concurenţa acerbă de pe piaţă este un motiv.
NOILE SALARII ALE BUGETARILOR: Dacă un parlamentar câştigă lunar în medie de 47,9 milioane de lei, un cercetător se poate lăuda doar cu modesta sumă de 3,9 milioane de lei, pe lună. Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa prin care salariile demnitarilor cresc spectaculos, un parlamentar urmând să primească, de la 1 octombrie 2005, o indemnizaţie brută de 47.912.000 lei, adică aproximativ 34 de milioane de lei venit net. Corespunzător, creşte la aproape 48 de milioane şi suma forfetară lunară acordată pentru cheltuielile cu biroul parlamentar. Nici diurna nu este uitată, aceasta urmând să se majoreze, în prezent înre­gistrând suma de 500 000 lei şi fiind atribuită parlamentarilor “provinciali” pentru fiecare zi petrecută în capitală. Iar salariul preşedintelui va lua proporţii până la suma de 65.469.000 de lei, datorită faptului că Tăriceanu a redus impozitul pe venit până la 16Î. Astfel, Traian Băsescu va lua în mână circa 47 de milioane de lei.
CURENTUL ELECTRIC MAI SCUMP DIN ACEASTA VAR#: Pe lângă gaze şi energie termică, românii vor fi nevoiţi să plătească facturi mai mari şi pentru energia electrică. Cu toate că reprezentanţii FMI consideră ca tarifele intrate “în consum” la 1 ianuarie sunt “corecte”, la cererea acestora, energia electrică se va scumpi din nou la jumătatea anului în curs. “Preţurile la energia electrică vor fi revizuite la jumătatea anului în urma unei monitorizări a activităţii agenţilor economici din sector. Vor fi luaţi în considerare şi alţi factori, cum ar fi de pildă acciza la energia electrică”, au declarat surse autorizate în domeniu. Potrivit acestora, “nu acciza, care are o va­loare foarte mică, este problema, ci preţul combustibililor”. Deocamdată, nu se ştie cu cât vor creşte preţurile la energia electrică, însă, în mod cert, curentul se va scumpi în vara acestui an. Aceasta în condiţiile în care noua legislaţie în domeniu prevede revizuirea preţurilor la energia electrică de două ori pe an, la începutul şi sfârşitul anului.
ALEGERILE PENTRU CAPITAL#: Guvernul ar putea decala cu o săptămână data iniţială a alegerilor pentru funcţia de primar al Capitalei, acestea urmând să se desfăşoare la 3 aprilie. La sfârşitul anului trecut, guvernul PSD a propus ca acest scrutin parţial să aibă loc la 10 aprilie, dar hotărârea n-a fost publicată în Monitorul Oficial. Vicepremierul Adriean Videanu – care ar putea fi candidatul Alianţei PNL-PD la funcţia de primar al Bucureştiului, a susţinut că Executivul doreşte ca alegerile să se desfăşoare cât mai repede, întrucât proiecte de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii Capitalei sunt într-o situaţie incertă.
REFORMA ÎN ÎNV#]#M*NT : Mircea Miclea, Ministrul Educaţiei, doreşte să prelungeascăa perioada de desfăşurare a învăţământului obligatoriu de la 10 până la 12 ani. Într-una din emisiunile difuzate de TVR Cluj, Miclea a declarat că drumul spre clasa a XII-a va deveni din ce în ce mai anevoios şi mai complicat, astfel că încă din clasa a VI-a, elevii vor fi supuşi la nişte teste naţionale anuale similare celor de capacitate la anumite materii care se consideră a fi mai importante. Rezultatele obţinute la testele naţionale vor ajuta elevii să se orienteze cu facilitate spre viitoarele lor cariere, meserii. Toate aceste schimbări, în timp ce şcolile vor fi ierarhizate iar cele mai performante fiind răsplătite material.
VALUL SCUMPIRILOR: Băuturile alcoolice şi produsele din tutun se pare că vor deveni un real lux pentru consumatorii români. La fel, ben­zina şi motorina vor încasa la preţul iniţial majorări semnificative, începând cu 1 aprilie, faţă de 1 iulie cum era programat într-o primă parte.
PIA]A IMOBILIAR# ÎN ROM*NIA: Piaţa spaţiilor de birouri din Romania se dovedeşte a fi în acest an un adevărat infern pentru investitori de pretutindeni. Companii multinaţionale din Europa şi nu numai şi-au anunţat la timp intenţia de a investi în sectorul imobiliar românesc. Potrivit unor studii recente efectuate în România, piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti va înregistra, în 2005, o creştere de peste 40Î. În timp ce experţii afirmă că preţul chiriilor pe metrul pătrat va creşte constant cel puţin până în 2007.
TIN]A INFLA]IEI PENTRU 2007: Se prognozează că nivelul de inflaţie pentru anul 2007 va ajunge negreşit până la patru la sută, cu 5,3 la sută mai mic faţă de cel care s-a înregistrat în luna decembrie a anului 2004, potrivit investigaţiilor macroeconomice din Programul Economic de Predare. În 2005, nivelul inflaţiei va ajunge până la 7Î, iar în 2006 de 5Î. S-a ajuns la concluzia că rata anuală se va cifra la 8,1Î în 2005, 6Î în 2006 şi 4,4Î în 2007. Estimările privind demersul inflaţiei au fost întocmite vizându-se o serie de posibile ipoteze ce privesc accelerarea şi finalizarea într-un timp cât mai scurt a reformei economice. Se reţine faptul că intervalul pentru care s-a realizat prognoza coincide exact cu perioada de timp în care se pregăteşte aderarea la Uniunea Europeană.