EVENIMENT CULTURAL DE EXCEPȚIE LA CÂMPENI

0
31
Foto20CARTE_20CAMPENI

Foto20CARTE_20CAMPENITrăim de cele mai multe ori cu impresia că istoria a fost întotdeauna scrisă de către cei dinaintea noastră, generațiile de ieri, care și-au spus ultimul cuvânt, pecetluind astfel șirul evenimențial al vieții. Ipoteza este oarecum imperfectă, iar această imperfectabilitate este confirmată de modul în care  istoria se continuă din trecutul impasibil spre un timp al prezentului dinamic, în care noi toți suntem martori, iar uneori, fără să știm, eroii principali. Prin noi, de asemenea, se scrie istorie, iar unii dintre noi chiar scriu istoria, acum! De această dată suntem martorii unui eveniment cultural de excepție, pe Valea Arieșului, la Câmpeni – micul bastion de cultură, spiritualitate și românism – din legendara Țara Moților. Pe data de 17 mai, 2011, la Casa de Cultură „Avram Iancu” din centrul orașului, a avut loc lansarea volumului „Câmpeni (1366-2011) Studiu monografic” (Editura Mega, 2011, Cluj-Napoca, 100 de exemplare) sub semnătura profesorului de istorie (actualmente pensionar) Vasile Bud. Volumul monografic despre Câmpeni și istoria sa zbuciumată dealungul secolelor, a fost lansat sub auspiciile Societății Culturale „Avram Iancu” din România, Filiala Câmpeni-Alba.

 

La acest eveniment, foarte bine organizat, au participat: sponsori ai evenimentului (familia autorului care a suportat și cheltuielile de editare/publicare), profesori de istorie și literați, membrii ai Societății „Avram Iancu” de la Cluj Napoca, Turda și Alba Iulia, profesori și elevi de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, reprezentați ai Primăriei orașului Câmpeni, conducerea Bibliotecii Orășenești „Avram Iancu” din Câmpeni, precum și alți iubitori de carte și cultură din acest oraș. Singurul reprezentant al clerului, prezent la eveniment, Pr. Ic. Stvr. Eugen Goia, un neostenit cecetător al trecutului istoric religios și cultural al moților, ne-a declarat, prin telefon, în exclusivitate pentru ziarul nostru, următoarele: „a fost un moment deosebit de emoționant… cu invitați speciali de la Cluj-Napoca și nu numai. A fost prezent istoricul prof. dr. Vasile Tutula (colonel în rezervă) și prof. dr. în istorie Alexandru Dărăban de la Turda. Acești distinși istorici au făcut introducerea și prezentarea cărții într-o manieră impecabilă. Au mai fost prezenți dl prof. Emil Jurcă – președintele filialei Alba a Societății Avram Iancu și dl ing. Constantin Sicoe. A fost acolo și dr. Nicolae Porumbel care a vorbit foarte entuziast despre acest efort intelectual al prof. Vasile Bud. Este vorba despre o monografie masivă, de aprox. 340 de pagini, cu fotografii alb negru de o mare calitate, care pornește de la prima documentare scrisă a orașului Câmpeni, din anul 1366. Am vorbit și eu la lansare, nu fără emoții, deoarece astfel de evenimente culturale sunt mai rare la Câmpeni! Întreaga lansare de carte a fost o reușită. Toți câmpănarii care știu să aprecieze cultura și au cât de cât o preocupare intelectuală, au realizat că această lansare de carte a fost cu totul excepțională… Inteționez să scriu un și eu un articol, pe marginea acestui eveniment cultural, pentru Credința Străbună, ziarul Arhiepiscopiei de Alba Iulia.”

Volumul monografic al prof. Vasile Bud deschide porțile istoriei orașului Câmpeni, nu numai pentru cei care au afiliații de acest gen, dar mai ales pentru cei tineri, elevi și studenți, care trebuie să știe de unde au pornit întemeietorii acestui oraș montan. Lecția de istorie desfășurată, din nou, de prof. Vasile Bud este nu numai fascinantă dar imperios necesară actului de impropiere, cu demnitate, a trecutului nostru. Sunt mândru că m-am născut la Câmpeni, sunt mândru că sunt moț!

Articolul precedentLA CLUJ-NAPOCA POEZIA ÎNFLOREŞTE ÎN FIECARE ZI
Articolul următorIPS IRINEU POP – noul Arhiepiscop al Alba Iuliei
Nicholas Buda
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com