Evenimente culturale în Washington DC

0
17

* Maestrul Christian Badea, dirijor de origine română din SUA, a primit la data de 17 iulie 2009, în cadrul unei ceremonii restrânse de la ambasada României la Washington, decoraţia şi brevetul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria B – Muzică. Excelenţa sa domnul ambasador al României la Washington, Adrian Vieriţă i-a înmânat medalia şi brevetul, distincţii oferita maestrului Badea de către preşedintele României, Traian Băsescu, pentru talentul, profesionalismul şi dedicaţia cu care acesta promovează valorile muzicii româneşti şi universale. Christian Badea a studiat la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, Conservatorul Regal din Bruxelles, Mozarteum la Salzburg şi Juilliard School la New York, avîndu-i ca mentori pe Leonard Bernstein şi Herbert von Karajan. Participă ca profesor la programele de master al universităţilor din Copenhaga, Stockholm, Montreal şi Statele Unite. Maestrul Badea a primit premiul Grammy Award, pentru dirijarea operei Antoniu şi Cleopatra, în regia compozitorului american Samuel Barber în 1985, iar în 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este binecunoscut pentru performanţele sale din sălile teatrelor de operă Metropolitan Opera (New York), Covent Garden (Londra), München, Amsterdam, Geneva, Copenhaga, Stockholm, Houston, Dallas şi Montreal. A dirijat orchestre precum Royal Philharmonic (Londra), Sankt Petersburg Philharmonic, Santa Cecilia (Roma), Tokyo Phil­harmonic, Pittsburgh Sympho­ny, Orchestre Symphonique (Montre­al), Orchestre Philharmonique de la Radio France (Paris).

* La 20 iulie 2009, o delegaţie alcatuită din unii dintre cei mai buni elevi de liceu din România şi Republica Moldova, a participat la o discuţie deschisă, la ambasada României la Washington în prezenţa domnului ambasador Adrian Vieriţa, profesorul Eliot Sorel şi al diplomaţilor din cadrul ambasadei. Întrunirea de la ambasadă a avut loc după discursul susţinut de către domnul ambasador Adrian Vieriţă în cadrul aceleaşi zile la Centrul de Conferinţe al Universităţii Georgetown din Washington DC, ca parte a programului „Future World Leaders Summit”, organizat de Presidential Clasroom. Acesta este un program creat pentru cei mai buni elevi de liceu din diferite ţări şi regiuni ale lumii, abordând diferite tematici politice, sociale şi culturale. Anul acesta, tema de abordare a fost criza financiară globală, mediul şi schimbările climatice, sănătatea, terorismul, drepturile omului şi sărăcia. Elevii români si moldoveni, s-au aflat pentru prima data ca şi parti­cipanţi la acest program, un rezultat obţinut în urma colaborării dintre Presidential Classroom, Fundaţia „Ion Raţiu” şi domnul Eliot Sorel, profesor universitar român la George Washington University, cunoscut pentru acti­vităţile sale la nivel internaţional.

* La 22 iulie 2009, Asociaţia Studenţilor Romani (ASTROM), au sărbătorit 3 ani de la crearea renumitei “Ore vesele”, întrunire lunară, ce are ca scop înlesnirea întîlnirii studenţilor şi a tinerilor profesionişti români, cu diplomaţi, oameni de afaceri şi membrii ai comunităţii române din Washington, Virginia şi Mary­land. Ambasadorul Ro­mâniei la Washington, domnul Adrian Vieriţă, a onorat cu prezenţa sa, aniversarea studenţilor. Cu această ocazie, peste 150 de studenţi si participanţi la eveniment, au avut posibilitatea de a schimba păreri, de a-şi face cunoscute planurile şi de a asculta opiniile celor prezenţi, într-un cadru festiv, alături de reprezentatul oficial al României în capitala americană. Domnul ambasador s-a aflat la a doua participare alături de studenţi la întâlnirea lunară de la “Ora veselă”.