Excelenţa românească pentru România nu este o prioritate

0
7
biomedical

biomedicalLocuind în zona Bostonului de ceva timp ştiam că avem români la cele mai prestigioase universităţi de aici precum Harvard, MIT sau Tufts. De asemenea auzisem că sunt nu doar studenţi români în zonă dar şi medici şi profesori. Întâmplător aveai ocazia să îi cunoşti. Tineri talentaţi, elita românească ajunsă departe de ţară, dar cu gândul tot acasă. O casă care nu reuşeşte sau nu ştie să-şi primească excelenţa înapoi.
Orice ţară civilizată ar crea un mediu propice pentru cei şcoliţi la cele mai prestigioase universităţi din lume, care să le îngăduie să ajute la dezvoltarea ţării. De ce România îşi alungă elitele? De ce nu vrem dacă nu să investim în ei măcar să îi lăsăm să pună în practică ceea ce au învăţat dincolo. Este acesta un subiect prea mărunt pentru a fi preocupaţi de el? Avem exemple nenumărate de astfel de tineri care, culmea, nu îşi mai gă­sesc locul în propria ţară. Poate nu ar trebui să ne mai surprindă clişee precum „tinerii ne pleacă dincolo.” Ceea ce ar trebui să ne surprindă este atitudinea delăsătoare a oficialilor români vis-a-vis de toţi aceşti tineri români.
De aproximativ cinci luni a luat fiinţă la Boston grupul cercetătorilor români din domeniul Bio-Medical. Aceşti tineri studenţi români au hotărât a se aduna cel puţin o dată pe lună pentru a se cunoaşte mai bine şi pentru a-şi împărtăşi noutăţile din domeniul de cercetare. Studenţii din domeniul biome­dical au început aceste seminarii ca un grup de prieteni care s-au hotărât să discute ştiinţa într-un cadru mai formal. Astfel de comun acord au început prin a-şi prezenta în fiecare lună câte un seminar din domeniul biomediciei, fiecare din subramura lui. Pornind dintr-o dorinţă de a se familiariza cu domeniul de activitate al celuilalt (“eram prieteni dar nu prea ştiam exact cu ce lucram fiecare”) au început să se adune regulat pentru a se ajuta cu idei, întrebări sau sugestii.
Cu ajutorul asociaţilor studenţeşti româneşti din Boston (MIT, Harvard), ei au reuşit să se adune lună de lună, de fiecare dată tot mai mulţi studenţi români din domeniu manifestându-şi interesul pentru astfel de întruniri. Cum era şi firesc din astfel de întâlniri au rezultat viitoare colaborări între românii interesaţi de aceleaşi subramuri ale biomedicinei.
În data de 3 decembrie a avut loc cea de-a cincea întâlnire a Clubului Cercetătorilor Români din domeniul Biomedical din Boston (CCRDBB). La această întâlnire a vorbit Dr. Octavian Bucur de la Beth I.Deaconess Medical Center, iar gazda evenimentului a fost Dr. Andreia Ionescu de la Harvard Medical School. Cum era şi firesc, prezentatorul seminarului, domnul Dr. Octavian Bucur ne-a vorbit pe scurt despre subiectul dezbătut, în urma cercetării dansului ajungându-se la „o interacţie care poate rezulta în producerea de noi substanţe care pot interacţiona cu acest complex şi pot modula funcţii astfel încât să rezulte într-un efect antitumoral.”
La întâlnirile anterioare au mai expus lucrări Dr. Luminiţa Pojoga (Brigham&Women’s Hospital), Dr. Lucian Moldovan (Dana-Farber Cancer Institute), Dr. Liliana Macovei (Schepens Eye Research Institute) şi Dr. Alexandra Deaconescu de la Brandeis University. Toţi aceşti români şi-au împărtăşit progresul în propria cercetare.
De la unul dintre organizatorii evenimentului, Dr. Lucian Moldovan, cercetător la Institutul de cancer Dana-Farber, am aflat că printre cei care prezintă seminarii în cadrul CCRDBB se numără şi studenţi care nu sunt strict din domeniul biomedical. Totuşi ceea ce fac ei (computing sau fizică) are aplicaţie în Biomedicină.
Fiecare dintre studenţii docto­rali sau post-doctorali care vin la aceste întâlniri sunt angajaţi la o şcoală sau la un spital de top din Boston şi toţi lucrează într-un la­borator (care poate să aibă de la 3 până la 20 de membri) sub coordonarea unui profesor. În cadrul acestor laboratoare tinerii români au câte un proiect de cercetare pe care îl fac timp de 2 până la 5 ani. Ce urmează după această stagiatură este uşor de ghicit. Majoritatea dintre ei sunt angajaţi în aceste instituţii de renume mondial, în timp ce România îşi arată în continuare dezinteresul total…