Expoziția personală a Dr. Bruno Herșcovici, Israel, noiembrie 2018

0
26

           Dr.Bruno Herșcovici s-a născut în 1939 la Iași, România. În anul 1973 s-a stabilit în Israel unde a fost medic de familie la serviciile de sănătate Macabi. În urmă cu șapte ani s-a pensionat dar își dedică timpul picturii.

 

Expozitia personală a pictorului – medic, Dr.Bruno Herșcovici, a fost organizată în sala Eihal Hatarbut, Bat – Yam, Israel, noiembrie 2018.

 

Tablourile canvas, în ulei pe pânză, în numar de 25, prezintă – în afară de câteva peisaje -, portretele unor personalități, spre exemplu: cântăreții Leonard Cohen și Shlomo Artzi, psihiatrul și psihoanalistul Ioram Iovel, regizorul Ari Folman (premiat la câteva festivaluri de film), filosoful Iri Rikin, sculptorița și pictorița Shula Ross,

 

cântăreața Carla Bruni, savantul biolog și genetician Craig Venter. Dar și personaje din filme: Sherlok Holmes, sau imagini de copii și tineri. De asemenea s-au aflat expuse câteva tablouri cu perechi în momente de expresie a unor sentimente profunde.

 

Dintre peisaje se remarcă ”Copaci pe malul apei” prin coloritul viu și jocul de lumini și umbre.

 

Vizitatorii s-au interesat de proiectele de viitor ale pictorului.

 

Bruno Herșcovici s-a născut la Iași, în 1939, și a locuit în apropierea Institutului de Medicină la care avea să intre peste 16 ani. Primele patru clase le-a făcut la ”Cultura” cu profesori excelenți, vis-a-vis de Teatrul Național. În 1950, în clasa a V-a, s-a mutat la Liceul Național Nr. 1(de băieți), pe str. Arcu, Iași, aproape de Piața Unirii. Aici a stat până la clasa a X-a, terminând numai cu note de cinci (cinci era nota maximă) după care a dat examenul de ”maturitate” (actualul bacalaureat). Absolvind liceul cu note maxime a putut intra la la medicină fără examen, când erau aproximaiv 7-8 candidați pentru un loc.

 

O amintire tristă din timpul copilăriei sale a fost aceea că evreii, care ieșeau pe stradă, trebuiau să poarte steaua galbenă prinsă de haină pe piept. Apoi, bunicul și doi unchi s-au pierdut în timpul Pogromului de la Iași, din 29 iunie 1941. Tatăl său, farmacist, a scăpat de pogrom printr-un noroc; fusese concentrat la armată tocmai în zilele de tristă amintire.

 

Imediat după terminarea războiului mama sa a început să lucreze ca învățătoare la o școală din Iași, luându-l și pe Bruno în clasa întâi pe când acesta avea cinci ani. La vârsta aceea el știa deja să scrie și să citească.

 

În jurul anului 1946 tatăl său și-a deschis o farmacie în Piața Sf. Spiridon din Iași și de multe ori își petrecea serile pregătind acasă siropuri, capsule cu medicamente, supozitoare… pentru a-și completa stocul medicamentelor vândute. Pentru Bruno era fascinant, era ca un spectacol.

 

Bruno Herșcovici, datorită dascălilor dedicați profesiei, a avut pasiuni pentru mai multe discipline școlare ca : educație fizică, matematică, fizică, desen, literatura științifico-fantasctică ș.a. A și scris câteva articole la o broșură bilunară patronată de revista ”Știință și Tehnică”, semnând cu pseudonimul Herman Brune.

 

Își amintește cu drag despre profesorul Ultimescu Vasile.

Una dintre cele mai moderne săli de sport din România este la Colegiul Național din Iași (la care a făcut liceul Bruno Herșcovici), denumită ”Sala prof. Vasile Ultimescu”, în memoria celui care a fost la catedra de educație fizică vreme de 38 de ani, în perioada 1929 – 1967, scria în Ziarul de Iași din 1999.

 

Pasiunea pentru desen a avut-o și o are și în prezent. Odată, cu ocazia zilei lui Stalin, a participat la un concurs de portrete și a luat Premiul II, după cele relatate de către domnia sa. Însă, la terminarea liceului, lucrarea sa a fost o schiță în tuș a unui reactor nuclear.

 

În 1955 se înscrie la Institutul de Medicină din Iași și, după absolvire, devine un medic generalist de prestigiu.

         

Lucreția Berzintu

Decembrie 2018