Cu ocazia aniversării a 100 de ani ai Institutului Francez în România, în perioada 4 – 30 iulie 2024 cele mai bune lucrări ale Olimpiadei de Benzi Desenate ediția a V-a, vor fi expuse outdoor, pe gardul Institutului Francez din București.
“Anul acesta, ediția 5-a Olimpiadei de Benzi Desenate aduce în prim plan povești centenare: 100 de ani de la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, 100 de ani de la prima medalie obținută de România la Jocurile Olimpice. Acești copii au scos în evidență, fiecare așa cum a văzut el, această minunată. Au scos în evidență tot ceea ce înseamnă Jocuri Olimpice, tot ce înseamnă pasiune, tot ce înseamnă jucători, în general mari sportivi care au câștigat medalii. Deci, da, astăzi, rugbyul românesc ajunge și în benzi desenate, realizate de copii și nu de maturi, ceea ce înseamnă că avem copii talentați, că există întotdeauna o modalitate de exprimare și că acești copii au căutat, au răsfoit fie prin cărți, fie în online și au aflat această frumoasă istorie a primei medalii de la Jocurile Olimpice, adusă de echipa de rugby a României.” Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.
Tema ediției cu numărul 5 a Olimpiadei de Benzi Desenate a fost “România 100 la Jocurile Olimpice – 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută la JO (Paris 1924)”, o invitație de a explora, inova și de a transpune în benzi desenate ceea ce înseamnă spiritul olimpic, inspirându-ne din istoria bogată a României la JO și a relației sale cu Franța și Parisul, o sursă infinită de subiecte și influențe, îmbinarea dintre sport / spiritul olimpic și cultură!
Putem să ne gândim în acest context la marii români care au lăsat o amprentă profundă în universal parizian, fie că vorbim despre Constantin Brâncuși și arta sa unică, despre Maria Tănase și mesajul ei de iubire transmis prin muzică, sau despre Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu și prietenia prin intelectul lor profund. Putem descoperi legăturile tehnice și inginerești dintre cele două țări, cu referire la inginerul Gheorghe Pănculescu și turnul Eiffel. Să nu uităm de muzica magnifică sub bagheta marelui compozitor George Enescu, precum și spiritul avangardist a lui Tristan Tzara. Această olimpiadă reprezintă o oportunitate de a da viață poveștilor unice transpuse în benzi desenate, de a experimenta stiluri grafice noi, lucrări care să celebreze această conexiune specială dintre România și Franța la Jocurile Olimpice din 2024.
“Așa cum am văzut printre lucrări frumoase, detaliate, tema a fost un pic mai grea anul acesta, pentru că elevii au trebuit să găsească o legătură între cultura românească, cea franțuzească, Jocurile Olimpice, l-am văzut pe Enescu, pe Brâncuș în desenele lor, dar bineînțeles și toți sportivii mari. Au fost atât de atenți la detalii acești tineri artiști și mi se pare importantă partea de documentare, cum ei au stat și și-au creat singuri povestea.” Ana Maria Brânză, consilier al preşedintelui COSR.
Expoziția se va muta în perioada 1 – 25 august 2024, pe gardul Casei Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor din București. O expoziție indoor (o selecție a celor mai bune lucrări în limba franceză) va fi organizată în perioada 10 – 26 iulie la Alianța Franceză din Suceava, apoi în lunile iulie – august 2024 la Marsilia, Franța. Expoziția indoor va reveni în România și până la finalul anului va fi expusă în diferite orașe,
Olimpiada de Benzi Desenate este inițiată de M. I. Grăjdeanu, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Academiei Olimpice Române. Eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Link catalog online