Vineri 4 martie, 2011 la galeria de artă Jennifer Norback Fine Art din centrul orașului Chicago, a avut loc deschiderea unei expoziții de pictură în cadul căreia au expus trei artiștii din România: Aurel Pătrașcu, Emilia Perșu și Claudia Lazăr. La eveniment au luat parte numeroși români și americani din zona metropolei Chicago. Cei prezenți au putut să admire pictură și grafică contemporană românească. Publicul prezent, pe lângă ocazia de a admira aceste lucrari de artă, a avut parte de un excepțional mini recital din repertoriul Mariei Tănase interpreatat de Claudia Negroiu.
Expozitia va fi deschisă până pe 2 aprilie, 2011 la adresa : Jennifer Norback Fine Art, Inc. 217 West Huron, Lower Level Chicago, Illinois 60654
Prezent la vernisaj pictorul Aurel Pătrașcu ne-a oferit un interviu în exclusivitate.
De unde ideea unei expoziții de pictură românească la Chicago?
Expoziția de pictură românească organizată luna aceasta este rezultatul unei deplasări anterioare, când de fapt ne-am întâlnit și cunoscut prima dată. Atunci am venit pentru a face o cercetare, o prospectare de piață, în legătură cu situația artei contemporane americane și internaționale, în dorința noastră de a intra pe o piață ca aceasta din Chicago.
Noi ne ocupăm de artă. Când zic noi, suntem o echipă, o galerie, care am făcut un târg internațional de arte vizuale în țară, în urmă cu cățiva ani, vreo șapte ediții, în locații deosebite, la care au participat un număr de aproximativ 500 de artiști la fiecare eveniment, artiști plastici și nu numai. În urma acesteia cumulări de experiență și informații, am făcut o serie de prospectări atât în Europa cât și aici în America, la Chicago.
Invitația noastră a fost făcută de Camera de Comerț și Industrie Româno-Americană din Chicago care a agreat idea acestei manifestări, și-a implementării artei românești în perimetrul acesta American. În colaborare cu domnul Ioan Blaga, vicepreședintele Camerei de Comerț, am început să facem prospectarea propriu zisă. Inițial am avut un schimb de conversații prin email planificând în detaliu această deplasare. O persoană importantă în toată economia acestei acțiuni, în ceea ce privește organizarea și logistica, a fost doamna Magdalena Ștefănescu Darvari care a înlesnit toată această acțiune printr-o comunicare foarte strânsă cu Camera Românească de Comerț din zonă.
După o cercetare de câteva săptămâni am fost agreați cu materialele promoționale de către galeria Jennifer Norback, ea având deschiderea necesară în acest sens. Pentru că aici în America arta este foarte bine structurată și specializată ne-am grefat pe tipul de imagine plastică pe care această galerie o promovează.
Cine a mai expus alături de dumneavoastră și ce fel de lucrări ați adus la Chicago?
În urma înțelegerilor făcute în 2010 am făcut această deplasare, și am expus alături de alte două colege foarte interesante: Emilia Perșu și Claudia Lazăr. Aceasta din urmă activează în cadrul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Este o selecție deosebită după părerea mea și-a colegilor mei, în sensul că există o diversitate tehnică, estetică și o cercetare plastică diferită de către cei trei expozanți. Sperăm că publicului american de specialitate, dar nu numai, să-i placă arta pe care o propunem noi.
Cum vi s-a părut deschiderea, atmosfera și lumea care a participat la eveniment?
Deschiderea a fost foarte specială. Au participat atât oficialitățile românești din Chicago, consulul general, domnul Lucian Leuștean cât și cel economic Gabriel Duțu, alți invitați deosebiți din lumea afacerilor, din diverse alte medii și din comunitatea românească. O lume foarte bucuroasă că are ocazia să vadă această manifestare. Am înțeles că există chiar o premieră prin prezența noastră într-o galerie specializată. Sperăm ca să fie o deschidere, și că ceea ce va urma va fi de bun augur, atât pentru noi cât și pentru publicul american.
Ce sperați să se întâmple sau să faceți în viitor după încheierea acestei expoziții?
Dorința noastră este să facem cunoscută creația artei românești, să fie un început, iar arta românească să se alinieze celorlalți creatori, celeilalte producții artistice din America.
Eu am o altă expoziție și la Luxembourg care va începe după închiderea acesteia, și încercăm o deschidere cât mai amplă către exterior, pentru o prezență cât mai dinamică a producție de artă românească, nu numai din lumea filmului, că cinematografia românească are déjà niște rezultate deosebite, ea fiind foarte bine primită în lumea de specialitate, și ne dorim ca și arta plastică să fie foarte bine aspectată în lume.