,,Fără culoare am trăi într-o lume sumbră”

0
55

interviu cu pictorul Alin Mircea Bîlcu

de  Cristina Oprea

În urmă cu două săptămâni în galeria de artă ,,Valer Suciu” din Turda se deschidea o expoziție de pictură aparținând pictorului turdean Alin Mircea Bîlcu, format la academia de artă clujeană. Majoritatea lucrărilor au fost create în această perioadă de carantină. De câțiva ani i-am urmărit demersul plastic pe simeze și de fiecare dată când îi descopăr lucrările trăiesc acea stare de reîntâlnire cu filonul românesc al școlii tradiționale de pictură. Alin Mircea Bîlcu, prin pictura sa, încearcă să ne invite la o plimbare vizuală în care ne lasă să descoperim peisajul sau natura statică pictate în forță, dar care au și gravitate și sensibilitate, prin modul în care artistul stăpânește materia picturală. Am dorit să îi știu părerea despre anumite lucruri și de aceea l-am rugat să își răpească numai câteva momente din timpul prețios al creației și să iși mărturisească părerile. Dialogul purtat vi-l redau mai jos. 

Cristina Oprea: Despre rolul culorii în existența noastră ce părere aveți?

Alin Bîlcu: Culoarea are un rol fundamental în viața noastră. Fără culoare am trăi într-o lume sumbră, tristă. Culoarea înseamnă viață, bucurie, optimism. Culorile din mediul ambiant ne influențează stările, sentimentele, trăirile, reacțiile, acțiunile și atitudinile față de elementele din jurul nostru: obiecte, plante, animale, oameni.

Cristina Oprea: Când ați descoperit culoarea? 

Alin Bîlcu: M-am bucurat de culori din primii ani de viață. Pentru mine culoarea înseamnă o continuă bucurie. Îmi place să caut, să descopăr noi dialoguri, armonii între diverse varietăți cromatice pe care le folosesc, mai apoi, în pictură. Relațiile dintre griurile colorate de diverse calități și expresii mă interesează cel mai mult și încerc să le integrez în compozițiile mele.

Cristina Oprea: Tematica – ce importanță are pentru dumneavoastră?

Alin Bîlcu: Abordez diverse teme plastice în munca mea de creație. Îmi place în special natura statică cu flori. În același timp pictez cu multă plăcere peisaje cu pădure, peisaje marine, peisaje citadine. Pot să spun că pictez cu mult interes portrete și chiar autoportrete. În anumite momente abordez compoziții plastice abstracte.

Cristina Oprea: Ați expus alături de colegi in expoziții colective. Cum este privită școala de Cluj, școala la care ați fost format?

Alin Bîlcu: Particip la toate expozițiile colective la care sunt invitat, în orașul meu natal Turda, la Cluj, dar și în alte centre de artă din țară. Consider că ,,Școala de la Cluj” de care mă simt foarte apropiat este o mișcare artistică valoroasă și importantă nu doar pentru spatial transilvan. Așadar, ea este recunoscutăși apreciată pe plan național și internațional. În mod evident preocupările artiștilor clujeni contemporani sunt serioase, valoroase, de mare originalitate a expresiei plastic și se înscriu în cadrul tendințelor actuale din arta mondială, dar au note clare de specific local.

Cristina Oprea: Sunteți profesor. Ce le spuneți elevilor dvs în prima oră despre această materie – educația plastică?

Alin Bîlcu: În prima oră de educație vizual-plastică le spun elevilor că vor intra într-o lume extraordinar de frumoasă, de captivantă, în care vor avea o mare libertate de exprimare, de căutare, de experimentare. O lume în care prin intermediul punctelor, liniilor și culorilor vor putea exprima senzații, trăiri, sentimente, idei, vise. Le voi spune că vor fi uimiți de lucrările pe care le vor realiza.

Cristina Oprea: Este pictura importantă pentru noi astăzi, în această perioadă?

Alin Bîlcu: Pictura a fost, este și va fi în orice perioadă perioadă istorică, indiferent de evenimentele și situațiile pe care le traversează oamenii. Pictura nu este doar o stare de bine, de frumos, ea este un mijloc extraordinar de expresiv de comunicare, bogat în semne și simboluri. Pictura ne ajută să înțelegem lumea în care trăim. Ea este o oglindă a istoriei. Pictura apare firesc în viața oamenilor, este o necesitate cotidiană. Este un bun specific ființei umane de care ar trebui să ne bucurăm continuu și să-l respectăm continuu.

Cristina Oprea: Fiecare dintre noi am avut modele în viață. Care au fost oamenii pe care dvs. i-ați considerat marcanți în existența proprie?

Alin Bîlcu: Modelele care mi-au marcat major cariera artistică și cea didactică au fost profesori de un deosebit profesionalism și de o bunătate rară: profesorul Valer Suciu, profesorul Ioachim Nica, profesorul Radu Șerban și profesorul Vasile Cioca. Aș dori să amintesc și o serie de artiști de mare valoare care mi-au influențat creația plastică: Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Dărăscu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Aurel Ciupe, Teodor Harșia.

Cristina Oprea: Poate trăi omul acultural?

Alin Bîlcu: Omul acultural nu cred că există. Oricât de dezinteresat și de refractar ar fi un individ în raport cu manifestările artistice, la un moment dat va fi atins, cutremurat, de frumusețea artelor. Cultura, arta sunt specifice ființe umane. Sunt convins că omul va exista prin și pentru cultură.

Cristina Oprea: De curând ați expus în galeria ,,Valer Suciu” din Turda. Cum a fost privită și primită această expoziție personală?

Alin Bîlcu: Expoziția personală de pictură pe care am deschis-o de curând în frumoasa galerie de artă a municipiului nostru a suscitat un interes important în rândul publicului turdean iubitor de artă. Multă lume a trecut pragul galeriei și și-a manifestat bucuria contemplării lucrărilor expuse. Acest fapt m-a bucurat mult și m-a determinat să continui munca de creație plastică. Drept urmare sunt hotărât să expun în continuare în această galerie.