Distribuitorii de medicamente consideră că situaţia financiară din sistemul sanitar este explozivă, iar farmaciştii se plâng de faptul că nu au mai primit bani de la Casa de Asigurări de câteva luni pentru medicamentele eliberate. Banii din Sănătate sunt pe terminate, iar soluţii de salvare nu se întrevăd. Din această lună, bolnavilor cronici le va fi tot mai greu să găsească o farmacie care să îşi mai permită să onoreze reţetele pentru medicamente compensate.
„Datoriile la distribuitori se tot adună. Situaţia din sistem este una explozivă. Multe farmacii sunt în pragul falimentului. Spitalele nu plătesc medicamentele sau au restanţe vechi”, a declarat Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR). Acesta a mai spus că, la nivelul asociaţiei, au fost centralizate facturile emise, unele chiar de prin 2006, până la 31 decembrie 2008, pentru medicamentele livrate spitalelor, iar suma datorată se ridică la 1.800 de miliarde de lei vechi, adică aproximativ 400 de milioane de euro. Viorel Vasile a mai adăugat că pe anul în curs nici nu s-a făcut încă o centralizare a datoriilor pe care le au de încasat de la spitale sau de la farmacii.
Şeful ADMR a spus că asociaţia nu a fost chemată la Ministerul Sănătăţii, astfel încât distribuitorii să fie informaţi de eventualitatea încasării unor facturi în sistem factoring. Această metodă presupune, de fapt, un fel de credit la bănci, pentru plata facturilor, sumele astfel date fiind garantate cu fondul de rezervă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pentru acest serviciu bancar se percepe comision, nu dobândă.
„Dacă situaţia nu se schimbă, este o chestiune de timp până când sistemul sanitar se va bloca. Dacă nu plătim medicamentele, producătorii nu ne mai dau altele”, a explicat Viorel Vasile. Şeful ADMR a mai spus că dacă ar accepta metoda factoring, practic, distribuitorul ar primi doar 85% din banii pe care îi are de încasat, restul de 15% fiind percepuţi de bancă sub formă de comision. Metoda de factoring, propusă de Ministerul Sănătăţii reprezentanţilor Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), trebuie să primească undă verde de la Ministerul Finanţelor. Tot săptămâna trecută, MS a anunţat că are în vedere decalarea plăţii facturilor către furnizori la 120 de zile, în cazul farmaciilor, şi la 90 de zile în cazul medicamentelor din programele naţionale. Prin această amânare a plăţilor, conducerea MS consideră că se vor asigura fondurile necesare, în special pentru medicina primară (medicii de familie, n.r.) şi pentru funcţionarea programelor naţionale. Prof. dr. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, a declarat că „la farmacii n-au ajuns banii de la Casa de Asigurări de Sănătate de aproximativ două-trei luni, deşi în contract este prevăzut un termen de decontare de 30 de zile”. „Dacă o ţinem tot aşa, de la 1 septembrie eliberarea compensatelor ar putea fi în pericol”, a avertizat şeful Colegiului. Acesta a mai spus că suplimentul de bani care s-a alocat recent pentru medicamentele din programele naţionale (cum ar fi cel de oncologie sau diabet), aceste produse fiind eliberate gratuit bolnavilor, s-ar mai putea găsi în farmacii pentru încă o lună şi ceva. Încă din luna aprilie, reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale au anunţat că banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, alocaţi pe anul în curs, se vor termina la sfârşitul lunii august. Bugetul spitalelor a fost „croit” cu 30% mai puţin decât în 2008, la medicii de familie, cu 40%, iar la investigaţiile de laborator, cu aproape 50% mai puţin, comparativ cu anul trecut.