Cod roşu în Europa
Au rămas de jucat mai puţin de 10 etape în principalele campionate de fotbal din Europa, iar marle câştigătoarele sunt încă necunoscute. În nici un caz distanţa dintre principalele combatante nu este mai mare de 6 puncte. Miza este cu atât mai spectaculoasă cu cât marile vedete ale acestor competiţii joacă nu doar pentru trofeele interne, ci şi pentru a prinde un loc în loturile echipelor naţionale care se pregătesc de EURO 2012.
Încă un „Classico”
Cel mai pasionant duel intern european al ultimului deceniu, disputat de, probabil, cele mai bune echipe de fotbal ale momentului, FC Barcelona – Real Madrid, era cât pe ce să dea prima mare câştigătoare a sezonului într-ului dintre cele cinci campionate de top ale continentului. Uzura acumulată în patru ani plini de glorie, ghinionul (23 de bare în 29 de meciuri), arbitrajele ostile şi indisponibilitatea unor jucători de bază au dus-o pe Barcelona, la un începutul lunii martie, la nu mai puţin de 10 puncte în spatele marii rivale din Madrid. Dacă pe teren propriu a cesionat doar un egal, Barcelona a pierdut puncte în şapte din cele 15 deplasări jucate până la finele etapei cu numărul 29. Nici influenţa lui Messi, care a ajuns la 234 de goluri în tricoul blau-grana, depăşit recordul all-time deţinut de Cesar, nici anul de graţie al lui Xavi, şi el cu record personal de goluri într-un singur sezon, şi nici măcar victoria de pe Santiago Bernabeu din meciul direct cu Real nu a fost de ajuns pentru ca Barcelona să ţină pasul cu maşina de constanţă şi forţă a lui Jose Mourinho. Numai că, la mijlocul lui martie, ceva s-a rupt şi în angrenajul Realului, norocul proverbial din prima parte a campionatului i-a părăsit pe cei din grupul “blanco”, iar sincopele nu s-au lăsat aşteptate: două egaluri în două deplasări succesive. Distanţa dintre cele două rivale a ajuns de numai 6 puncte, iar campionii en titre de la Barcelona joacă pe teren propriu meciul direct din retur… Marea temere care planează în Spania este ca nu cumva tensiunea finalului de sezon să submineze relaţiile de grup de la echipa naţională, care e, cum se ştie, un mix între vedetele iberice de la Real şi Barcelona.
În clasamentul golgeterilor, cele două mari vedete ale competiţiei, Messi şi Cristiano Ronaldo, au numere colosale: 35 de goluri fiecare în 29 de meciuri!!! Singurul atacant spaniol din Top 5, Soldado de la Valencia (echipă clasată pe locul 3 în Primera Division) are 15 goluri şi şi-a acontat deja locul în selecţionata “Roja” pentru Europene.
Calcule fără Inter
În Italia, anii de glorie ai lui Inter, care cucerea titluri pe bandă rulantă, au devenit deja amintire. Echipa lui Cristi Chivu (rezervă de lux în ultima vreme şi pe picior de plecare, cu contract scadent în vară şi nereînnoit), antrenată de Claudio Ranieri se zbate în mediocritate (locul 7) şi are şanse minime să prindă cupele europene. Nici Roma lui Lobonţ (şi el rezervă, cu apariţii sporadice, dar apreciate în primul 11) nu are un sezon de top în primul an al lui Luis Enrique la cârma echipei. Mult mai norocoşi sunt, din acest punct de vedere, Gabi Torje (rezervă, dar pe locul 3 cu Udinese) şi Radu Ştefan (senator de drept la Lazio, locul 4 în Serie A). Mult timp pe locul 1, Udinese a cedat teren în ultimele etape în faţa granzilor Milan şi Juventus, pe care le despart momentan 4 puncte în clasament. Cu un Ibrahimovici în mare formă (golgeterul la zi al competiţiei, cu 20 de goluri), AC Milan pare mai bine plasată în lupta pentru Lo Scudetto. Cu doar un gol mai puţin decât Ibra, italianul Di Natale trage şi el tare pentru a-l convinge pe selecţionerul Italiei că are stofă de titular pentru EURO 2012.
„City break” la Manchester
Lupta din Premier League e în acest an o afacere de provincie. Cele două forţe financiare din Manchester, United şi City (70 de puncte fiecare), merg umăr la umăr spre titlu, profitând de degringolada de la Chelsea şi Liverpool şi de, de-acum, prelugita criză de mijloace de la Arsenalul lui Arsene Wenger, care nu mai poate ţine, de ani buni, ritmul investiţiilor nebuneşti ale lui Abramovici şi ale şeicilor care-i oferă bugete colosale lui Roberto Mancini. Deşi a avut serios de tras cu capriciile unor vedete precum Carlitos Tevez sau Balotelli, antrenorul italian a reuşit un sezon memorabil cu City până în etapa a 30-a. De cealaltă parte, fără să mai dea mari lovituri pe piaţa transferurilor, Sir Alex Ferguson şi-a motivat extrem de bine jucătorii şi, în disperare de cauză, l-a reactivat pe veteranul Paul Scholes, de-abia retras din activitate, pentru a ţine trena „cetăţenilor”. Deşi nu pot emite pretenţii la titlu, Arsenal şi Tottenham au adus multă culoare ligii engleze, oferind nu de puţine ori spectacole pe cinste. De altfel, trupa lui Wenger pare mai puternică decât în sezoanele trecute, iar dacă nu va mai pierde jucători de bază precum Fabregas sau Nasri ar putea avea un cuvânt greu de spus în campionat anul viitor. Chelsea, în schimb, pare într-un moment de cumpănă după eşecul experimentului numit Andres Villas-Boas. Adus cu mari sacrificii de la Liverpool, Fernando Torres este o cruntă dezamăgire într-un sezon în care nici Drogba nu se mai ridică la nivelul de odinioară. Van Persie (Arsenal, 26 de goluri), în schimb, face un campionat mare şi este deja pe lista lui Real Madrid şi FC Barcelona. Rooney (United, 20) şi Agüero (City, 17) îl urmează în clasamentul golgeterilor din Anglia.
Finiş în patru
Bayern Munchen, eterna favorită la trofeul suprem din Germania, are parte de un sezon extrem de complicat. Trei echipe conduc clasamentul din Bundesliga într-o marjă de numai 9 puncte: Borussia Dortmund, Bayern Munchen şi Schalke 04. Prinsă şi în UEFA Champions League, unde a ajuns în sferturi şi unde speră să prindă finala, pe care o va găzdui chiar Allianz Arena, Bayern nu-şi mai permite paşi greşiţi în faţa Borussiei, care a rămas o echipă puternică şi după cedarea vetetei Sahin la Real. Clasamentul golgheterilor aduce motive de bucurie fanilor echipei naţionale a Germaniei, care are doi reprezentanţi în Top 3, pe Mario Gómez (Bayern Munchen, 23 goluri) şi Lucas Podolski (Koln, 16), care-l încadrează pe olandezul Huntelaar (Schalke 04, 22). Cu o concurenţă extrem de dură pe post (Huntelaar, Raul şi Farfan), Ciprian Marica prinde rar minute la Schalke 04.
Montpellier: surpriză pentru şeici
Dintre toate ligile mari ale Europei, Franţa propune în acest an cea mai surprizătoare aspirantă la glorie, pe Montpellier, care încearcă să profite de anul mizerabil al lui Marseille şi de paşii greşiţi făcuţi de PSG, Lille şi Lyon. După ce, pe model Manchester City, a spart banii arabilor pe transferuri care mai de care mai originale, PSG-ul manageriat de Leonardo, fosta glorie a lui Milan şi a naţionalei Braziliei, nu are nici o justificare dacă pierde titlul. Competiţia din Franţa este însă mai imprevizibilă şi mai deschisă ca oricând. Printre echipele care îşi revendică gloria în acest sezon se numără şi Saint-Etienne-ul lui Bănel Nicoliţă. Fostul mijlocaş stelist face un campionat entuziasmant fiind, probabil, în momentul de faţă, cel mai apreciat stranier român în marile competiţii europene.
Campionatul francez propune cei mai puţin eficienţi golgheteri din ligile de top: Olivier Giroud (Montpellier, 18 goluri), Nené (Paris Saint-Germain, 13) şi Hazard (Lille, 13).