În era calculatoarelor, machetele fizice își păstrează forța educativă. Asociatia pentru Dezvoltare și Mediu – ADEMED a învățat peste 400 de elevi din ciclul primar de la Școala Gimanzială Ferdinand, București și de la Școala Gimnazială Balotești, județul Ilfov. să construiască din hârtie machete ale mobilierului și ale cartierului lor pentru a exersa pe ele comportamentul în caz de cutremur.
În luna ianuarie a anului 2021, sub semnul pandemiei, elevii și cadrele didactice s-au amuzat tăind și lipind și apoi zguduindu-și creațiile.
Atelierele proiectului “Știm și ne Pregătim!”, desfășurate de ADEMED au fost posibile prin sprijinul IKEA, INK Bank, Lidl Romania, ENDAVA și ENEL, precum și prin inimoasa gestionare a programului ”Bucureștiul Pregătit” de către Fundația Comunitară București.
Ateliere manuale online? Perfect posibil!
Adevărata provocare a venit din nevoia de a completă două seturi de machete, una pentru locuință și alta pentru cartier, în mai puțin de o oră, în mediul online, folosind exclusiv ceea ce este disponibil în orice gospodărie și fără niciun ajutor din partea părinților.
Pregătirea metodică a inclus experimentarea prealabilă pe grupuri de elevi a 3 tehnici diferite, pentru a identifica nivelul de complexitate permis și capacitatea de lucru manual a elevilor – destul de restrânsă din păcate.
Elevii au folosit doar hârtie de scris, lipici și foarfece. Tehnicile de realizare au fost proiectate pentru a nu necesita ajutorul părinților, atât din considerente teoretice – creativitatea și satisfacția sunt mai mari atunci când reușești fără ajutor, cât și practice – disponibilitatea părinților fiind variabilă din motive obiective cum ar fi serviciul.
De ce nu gamificare, programare sau clipuri educative?
La vârste mici, procesul de învățare se bazează pe interacțiunea dintre mână și creier. Metodele pedagogice admirate de mulți – Froebel, Waldorf, Montessori – sunt clădite pe aceasta relație.
Atunci când ai aflat că trebuie să te ghemuiești sub o masă, să îți acoperi capul și să te și bine folosind o machetă la scară redusă a propriei sufragerii, garantat vei ține minte!
Manualitatea este și o poartă spre creșterea stimei de sine – îți arată că poți reuși și un stimulent al creativității – pentru că nu există o singură modalitate corectă de execuție a machetei unei mese. A fost uluitoare multitudinea de variante în care elevii au făcut din hârtie o masă, un scaun, sau o clădire, ca și spiritul iscoditor cu care și-au investigat locuința pentru a găsi locurile sigure și pe cele periculoase.
Dincolo de importanța pentru dezvoltarea personală, creativitatea astfel stimulată va fi o armă importantă în salvarea de vieți la următorul seism. Aceasta, pentru că oricât de bine te-ai pregăti, vor interveni mulți factori imprevizibili ce vor necesita soluții de moment, improvizații. Capacitatea de a improviza o asigura manualitatea, mai mult decât simpla cunoaștere prin videoclipuri sau desene.
Controlul atenției și întărirea memoria de lucru sunt alte două îndemânări câștigate prin construcția de machete și utilizarea lor în simularea unui cutremur.
De ce doar hârtie?
A avea prea mult la dispoziție – fie materiale, fie unelte – este mai dăunător decât a avea prea puțin, ne semnalează Maria Montessori. Obiectivul atelierelor a fost de a ghida copiii să parcurgă independent drumul de la concept, prin experiment, la înțelegere. S-au concentrat pe acest obiectiv și nu pe procurarea de componente sau seturi gata făcute.
Cu bucăți de aluat mulate pe un măr au aflat că mișcarea plăcilor tectonice este cauza cutremurelor. Au așezat machetele de hârtie pe o carte pusă pe 2 creioane și au văzut ce se petrece în cazul unui seism în cameră și în oraș. Și apoi, cu o silueta umană din hârtie, ce îi reprezenta pe ei, copiii au simulat comportamentul în timpul cutremurului.
Minimalismul mijloacelor de realizare a favorizat înțelegerea
Elevii focus grupului, cei cu ajutorul cărora care s-a dezvoltat metoda, au fost extrem de dornici să afle mai multe în acest mod. De fapt, cu ocazia atelierului părinții și chiar unele cadre didactice, în special cele mai tinere, s-au familiarizat cu comportamentul la cutremur și au luat contact cu acest mod inedit de a preda geografia sau chiar biologia.
Toată lumea așteaptă cu nerăbdare modulul dedicat gimnaziului, precum și pe cele pentru hipoacuzici și pentru deficienți de vedere, toate axate pe realizarea de machete.
Nicolae Găldean
Director de proiect