FOTBAL ŞI RELIGIE

0
4
BARA-George2-WB

BARA-George2-WBŞi totuşi, când plouă, parcă toarnă tot timpul cu găleata! Dubla umilinţă la care au fost supuşi suporterii naţionalei României, aceea de a-şi vedea echipa pierzând ruşinos în faţa unei echipe mediocre şi aceea de a fi trataţi cu brutalitate de către gazdele musulmane din Bosnia, a rămas şi de această dată, fără ecou. Dacă situaţia ar fi fost pe dos, să spunem că suporterilor musulmani ai Bosniei le-ar fi fost interzis accesul pe un stadion din România cu simboluri cu tentă religioasă musulmană, ar fi izbucnit un scandal cât casa! Înainte de începerea partidei dintre Bosnia Herţegovina şi România, s-a putut zări în sectorul rezervat oaspeţilor, pe gardul peluzei, un steag cu însemnele Universităţii Cluj. Oamenii de ordine l-au dat jos motivând că în modelul steagului se regăseşte o cruce. Cu puţin timp înainte de începerea meciului, au fost date jos toate bannerele suporterilor, fiind permise doar steagurile tricolore. De asemenea, la intrare, suporterii au fost atenţi controlaţi ca să nu aibă asupra lor niciun însemn în formă de cruce nici măcar pe hanorace sau tricouri. În Bosnia şi Herţegovina majoritatea cetăţenilor sunt musulmani. Bosniacii au strigat, în mod ironic, „ţiganii” către suporterii români, care au răspuns cu „Serbia!”, moment în care stewarzii au evacuat în mod violent o parte a suporterilor români!

Dar să privim situaţia dintr-o perspectivă mai puţin „ultras”: orice formă de umilire sau de abuz asupra cetăţenilor României, aflaţi în străinătate, intră în competenţa Ministerului Afacerilor Externe. Mai mult, dacă simbolurile creştine au fost interzise pe stadion din cauza unei „sensibilităţi” religioase a musulmanilor bosnieci, lucrurile sunt şi mai grave, pentru că aceste gesturi medievale ar fi trebuit taxate imediat de către MAE! Mai ales că ministrul Baconschi este un apropiat al ortodoxiei şi este implicat de la o vârstă fragedă în structura BOR, el fiind imediat după absolvirea facultăţii redactor la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. A făcut, la doar 27 de ani, parte din Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, alături de actualul patriarh Daniel şi de Bartolomeu Anania. Deci, ce persoană mai potrivită pentru incidentul religios din Bosnia?

Săptămânile trecute l-am trecut pe Teodor Baconschi prin foc şi pară, pentru complicitatea cu revizioniştii maghiari şi lipsa de reacţie în scandalul provocat de discursul şovin al premierului ungar de 15 martie. Dar, când plouă, toarnă cu găleata! Se pare că Baconschi face orice, în afară de a-şi face treaba la MAE. Scrie cărţi, lansează platforme creştine în interiorul PDL, face băi în jacuzzi cu muierile de la ambasada Mexicului, însă nu vrea, cu niciun preţ, să îşi facă treaba! Este omul nepotrivit la locul nepotrivit! De altfel, toată construcţia meticuloasă a personalităţii lui Teodor Baconschi „finul intelectual, teolog şi diplomat de carieră”, pare a fi opera tipică a SIE. Cărţile teologului Baconschi sunt slabe şi lipsite parcă de orice noţiune elementară de teologie ortodoxă. Par a fi nişte compendii pretenţioase şi exaltate, în genul „operelor” copy-paste ale lui Patapievici, Pleşu sau Liiceanu. Motivul pentru care acestea au fost promovate a fost prezenţa lui Baconschi în preajma lui Bartolomeu Anania, care îl purta după el ca pe un căţel de casă. Poate aceasta e şi explicaţia pentru care „ortodoxia” lui Baconschi nu i-a dat un imbold să reacţioneze diplomatic jignirii religioase din Bosnia.

Eu însă sugerez fanilor naţionalei să îi aştepte pe bosnieci la Bucureşti, pentru returul din iunie, cu aceeaşi monedă, exact ca pe păgânii turci. Dacă e să fie cruciadă, apoi măcar să nu ieştim pe locul doi! Să le huiduim imnul ăla de ţară inventată şi islamizată de turci în secolul 19! Să le arătăm crucea până iese dracul din ei, să le oprim autobuzele la graniţă, aşa cum au făcut ei, să le scuipăm pe drapelul naţional şi să le înjurăm religia! Să-i tragem în ţeapă, cum făcea Ţepeş cu invadatorii otomani!

Oare guvernul bosniac va reacţiona, sau va tăcea mâlc ca şi creştinul nostru de mare angajament, Baconschi?