Fără Mutu, Tamaş şi Chivu. Cu cine reconstruieşte Piţi Naţionala?

0
4

Problemele se ţin lanţ pentru Victor Piţurcă după venirea sa la cârma primei reprezentative. Aruncat în urna a patra valorică din zona europeană după rezultatele catastrofale ale mandatului lui Răzvan Lucescu, Piţi se vede nevoit să improvizeze o Naţională fără marile sale vedete în vederea meciului decisiv cu Franţa de pe 6 septembrie. Mutu şi Tamaş, doi dintre jucătorii în care Piţurcă îşi punea mari speranţe au fugit din cantonament direct la şpriţuri şi au fost excluşi din echipă. Căpitanii din bar

Lipsit de aportul lui Cristi Chivu, jucătorul lui Inter Milano care s-a retras de la echipa naţională de fotbal, Victor Piţurcă îşi punea toată încrederea în ambiţia lui Adrian Mutu. A discutat îndelung cu el, i-a explicat că, pentru un jucător de 32 de ani, aceasta poate fi ultima şansă de a deveni un personaj credibil şi de a face o mare performanţă. Iar Mutu, noua vedetă a Cesenei, părea să fi înţeles. Avea în faţă nu doar motivaţia banderolei de căpitan pe care Piţi i-a încredinţat-o fără rezerve, ci şi recordul de goluri all-time la Naţională, deţinul de Gică Hagi, de care îl despărţeau doar 3 reuşite. Şi ce putea fi mai simplu pentru omul care îngenunchease de unul singur aproape Bosnia Herţegovina în ultimul meci din mandatul lui Răzvan Lucescu dacă nu perspectiva unui meci amical cu San Marino, urmat de deplasarea oficială din Luxemburg, contând pentru grupele de calificare la Campionatul European?

Numai că, în chiar preziua meciului cu San Marino, programat să înlocuiască amicalul de lux cu Argentina de pe noua Naţional Arena, Mutu şi-a dat din nou în petec. A fugit, însoţit de prietenul de pahar Gabi Tamaş, din cantonamentul „tricolorilor” şi a petrecut până în zori, conform unor surse de presă. Cert e că Piţi şi-a dat imediat seama cum stau lucrurile şi a decis de urgenţă suspedarea celor doi petrecăreţi pe motiv de indisciplină. A evitat un atac frontal la adresa celor doi şi nu s-a exprimat tranşant în legătură cu durata suspendării, mulţumindu-se să remarce că nu se poate reclădi o echipă puternică cu astfel de caractere. Apoi, când a întocmit telegramele de convocare pentru partidele oficiale cu Luxemburg şi Franţa de la începutul lunii septembrie, l-a omis atât pe Tamaş, cât şi pe Mutu, nefiind impresionat de telefoanele de scuză cu care atacantul Cesenei l-a copleşit pe selecţioner. În lipsa lui Chivu şi a celor doi căpitani de drept, Piţi va miza pe Costel Pantilimon (Manchester City FC), Cristi Săpunaru (FC Porto), Dorin Goian (Glasgow Rangers FC), Ştefan Radu (SS Lazio), Răzvan Raţ (FC Şahtior Doneţk), Ovidiu Petre (Modena Calcio), Răzvan Cociş (FC Rostov), Paul Codrea (ACSiena), Costin Lazăr (PAOK Salonic), Gheorghe Bucur, Dacian Varga (ambii Kuban Krasnodar), Ianis Zicu (TSKA Sofia), Bogdan Stancu (Galatasaray SK), Ionuţ Mazilu (Arsenal Kiev) şi Ciprian Marica (FC Schalke 04).

Absenţe şi criză de formă

Problemele lui Piţi nu ţin însă numai de disciplina jucătorilor. Mult-aşteptatul meci cu Argentina de la Bucureşti, testul mult-aşteptat de Piţurcă pentru pregătirea partidei cu Franţa a căzut din cauza tensiunilor apărute în sânul naţionalei “Pumelor” după eşecul lamentabil de la Copa America. Selecţionerul român obţinuse de la FRF şi de la Liga Profesionistă chiar amânarea unei etape de campionat pentru a putea lucra mai bine cu jucătorii convocaţi. A rămas însă cu un amical în compania celei mai modeste echipe din lume, San Marino, şi cu escapada lui Mutu şi Tamaş, motivată de cei doi tocmai prin calitatea slabă a adversarului!

Absenţelor celor trei căpitani li se adăugă pe lista cu minusuri a lui Piţurcă faptul că titularul Naţionalei, Costel Pantilimon, e rezervă la Manchester City, unde s-a transferat recent. La rândul său, fundaşul central Gardoş, un favorit al lui Piţi, stă şi el pe banca de rezerve la Steaua,Papp e accidentat, în vreme ce Ciprian Marica, recent acontat de Schalke 04, are foarte puţine meciuri în picioare în ultimul an. Nici Raţ şi nici Stancu nu trec prin cele mai grozave momente ale carierei, în vreme ce mijlocul Naţionalei e burduşit de jucători a căror explozie în fotbalul mare s-a tot amânat până în ziua de azi – Cociş, Codrea, Lazăr sau Petre.

În aceste condiţii, echipa probabilă aliniată de Piţurcă împotriva Luxemburgului ar putea fi Pantilimon – Săpunaru, Goian, Şt. Radu, Raţ – Ov. Petre, Mureşan, Bourceanu – Torje, Marica, Cociş.

Speranţe pentru 2014

Dacă, în condiţiile date, şubreda echipă a României are şanse destul de firave să se califice la Europene, toţi ochii sunt aţintiţi spre noua grupă de calificare pentru viitoare Mondiale, din 2014. Plasată în urna a patra valorică după rezultatele slabe din ultimele preliminarii şi după neglijenţa programării turneului din America de Sud, care a adus două înfrângeri în plus ţării noastre, România va juca împotriva Olandei, Turciei, Ungariei, Estoniei şi Andorrei. O grupă, aparent, mai accesibilă decât cel mai rău scenariu posibil, cu ţări ca Spania şi Franţa ca adversari direcţi din urnele superioare. Dacă Olanda a devenit un client obişnuit al României, unul foarte dificil de fiecare dată, speranţele fanilor se îndreaptă spre ocuparea poziţiei secunde în grupe, care duce la baraj. În acest caz, principalele adversare sunt Turcia şi Olanda. Turcii par într-o cădere de formă în ultimii ani, dar rămân oricum un adversar redutabil, în vreme ce Ungaria nu mai e echipa fără nici un reper pe care am învins-o mereu în ultimii ani.

Iată cum stau, potrivit “ProSport”, adeversarele României în grupele lor de calificare la EURO 2012, un bun criteriu de evaluare a formei lor de moment:

Am căutat rezultatele adversarelor din viitoarele preliminarii obţinute în meciurile pentru EURO 2012. Dintre cele cinci, doar Andora şi Estonia au mai puţine puncte decât noi. În rest, Olanda are victorii pe linie, iar Turcia speră la locul doi.

Olanda  – e pe primul loc în grupa E, cu 18 puncte în 6 meciuri. Pe locul 2 e Suedia, cu 15 puncte şi acelaşi număr de meciuri, iar pe 3 este Ungaria.

Turcia  – e pe locul 3 în Grupa A, cu 10 puncte acumulate în 6 meciuri. Pe prima poziţie în grupă se află Germania (21 puncte, 7 meciuri), iar pe 2 este Belgia (11 puncte, 7 meciuri)

Ungaria – locul 3 în grupa E, cu 12 puncte în 7 meciuri. Pe locul doi e Suedia, cu 15 puncte în 6 meciuri, liderul grupei fiind Olanda, neînvinsă în cele 6 meciuri.

Estonia – a acumulat 7 puncte în 7 meciuri în grupa C şi e pe locul 4. Grupa e condusă de Italia, cu 16 puncte (6 meciuri), pe 2 este Slovenia (11 puncte, 7 meciuri), pe 3 este Serbia (8 puncte, 6 meciuri)

Andora – e pe ultima poziţie în grupa B, cu 0 puncte în 6 meciuri. A dat un gol, a primiut 13.

Articolul precedentPe loc repaus, tovarăși ! (9)
Articolul următorZece motive care ne îndreptățesc să punem sub semnul întrebării Incidentul 9/11
Ciprian Rus
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com