„Galațiul a devenit un centru cultural important în România”

0
18

Recent l-am întâlnit – la Târgul  INDAGRA de la ROMEXPO – pe cercetătorul etnolog Rusalin Ișfănoni, Consilier și Secretar general al Fundației culturale HESPERUS, care tocmai se întorsese de la o manifestare cu un specific aparte organizată la Galați. Era sfârșit de săptămână, stăteam în incinta Pavilionului Central de la ROMEXPO, la o cafea, era un sfârșit de toamnă cu soare afară, dar noi ne refugiasem in interior pentru a putea să înregistrăm pe reportofon o convorbire despre ceea ce se petrecuse în orașul de la Dunăre.

I.I. : – Încep cu felicitările adresate dumneavoastră pentru alegerea în funcția de Consilier și Secretar general al Fundației Culturale HESPERUS, dar și pentru cea de Președinte al unui juriu de la Galați…Dar mai bine vă invit să ne povestiți dumneavoastra.

Rusalin Ișfănoni : – Mulțumesc. Galațíul a devenit în ultimul timp  un centru cultural foarte important pentru România pentru că are o instituție care se ocupă de evenimentele culturale , care se numește Centrul Cultural Dunărea de Jos. Evenimentele culturale la care am participat eu au fost două, primul un concurs de fotografie (cu trei secțiuni: fotografie de familie, cu caracter etnografic, fotografie cu arhitectură populară și fotografie cu personalități din județul Galați; s-au strâns cam trei sute de fotografii, la vernisaj au participat elevi și studenți, Galațiul are o universitate puternică) , al doilea un concurs de film etnografic. Au fost trimise din țară 13 filme etnografice, făcute de amatori. Mulți caută elemente de patrimoniu  imaterial, obiceiuri, cântece, dansuri, meșteșuguri.

I.I.: – Am înțeles că ați fost Președintele juriului la ambele manifestări.

R.I.: –  Da. La fotografie s-au detașat lucrările aduse de Gheorghe Petrilă (la secțiunea arhitectură populară a prezentat o casă monocelulară), la celelalte secțiuni Ecaterina Fulea și Eugenia Hătărescu, toți din Galați. La film Premiul cel mare a fost câștigat de un profesor din Maramureș, Nicoară Mihaly, cu filmul Nopțile de Sânziene.  

I.I.: – Despre Festivalul Doina Covurluiului, la care ați participat în vară și unde au fost zece ansambluri folclorice din zece țări poate vom vorbi cu altă ocazie. Vă mulțumesc pentru interviu.

R.I.: – Și eu vă mulțumesc.

Articolul precedentINTRODUCERE ÎN FILOZOFIA NESIMŢIRII POSTDECEMBRISTE
Articolul următorCUM AŞ DORI SĂ RĂMÂN PENTRU POSTERITATE
Ioan Iacob
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com