Gazoductul Ungheni-Chișinău, obiectiv de interes național

0
10

Construcția gazoductului Ungheni – Chișinău urmează să se încheie în decembrie 2019. Proiectul tehnic va fi elaborat până în luna august a acestui an. Pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni, pe porțiunea Ungheni-Chișinău, sunt necesari 550000 de euro, valoarea totală estimată a investițiilor fiind estimată la 113 milioane de euro. Despre aceasta a anunțat ministrul economiei, Octavian Calmâc, în cadrul audierilor publice cu privire la progresele și provocările în implementarea cadrului legal în domeniul energetic, organizate la Parlament, transmite IPN.

Potrivit ministrului, gazoductul Ungheni – Chișinău urmează a fi declarat obiectiv de interes național pentru a simplifica procedurile de expropriere a terenurilor de pe traseul conductei, de obținere a avizelor, a certificatelor și a altor acte necesare.

Pentru interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României, Ministerul Economiei de la Chișinău propune două opțiuni. Interconectarea asincronă se poate realiza în doi-trei ani și necesită investiții în valoare de circa 230 de milioane de euro, in timp ce   interconectarea sincronă ar putea dura minimum 15 ani și necesită investiții majore în centralele electrice din Ucraina.

La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a reafirmat sprijinul constant oferit de către Guvernul României pentru proiectele strategice de interconexiune energetică, inclusiv prin extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău și transformarea acestuia într-un proiect cu adevărat fiabil. „Suntem conștienți că pentru promovarea proiectelor respective este în continuare nevoie atât de voință politică, cât și de angajament reciproc, în special în ceea ce privește chestiunile legate de identificarea unor soluții tehnice, promovarea unor proiecte de legi necesare pentru a face posbilă finalizarea acestui proiect”, a notat ambasadorul.

Reprezentanții Comunității Energetice Internaționale au încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor în domeniul energetic, precizând că legislația ajustată aquis-ului comunitar va aduce beneficii cetățenilor. Oficialii au menționat că reformele implementate actualmente de autorități au un ritm mai rapid și sunt mult mai profunde. Comunitatea Energetică Internațională și-a anunțat deschiderea pentru a oferi sprijin instituțiilor din Republica Moldova în eforturile de modernizare a cadrului de reglementare a domeniului energetic.

Articolul precedentCernăuți – un crâmpei din istoria României istorice
Articolul următorZiua internaţională a cărţii pentru copii, sărbătorită în capitala Europei
Ioan Popescu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com