Gogu Neagoe: „Eu sunt mai cunoscut în afară decât în România”

0
15
George_Bush

George_BushCaricaturistul Gogu Neagoe din Osica de Jos este unul dintre cei mai importanţi artişti din lume. De două ori în cartea recordurilor, realizator a un milion trei sute de imagini, doar cu ac şi cerneală, pe o peliculă de film şi capabil să facă o caricatură după o simplă conversaţie la telefon, „Van Gogu” spune că numele său este mai cunoscut pe plan internaţional decât în România. Gogu Neagoe s-a întors de câteva zile de la Festivalul de Caricatură din Paris, unde i-a fost înmânat marele premiu în valoare de 1.500 de euro şi trofeul festivalului. La acest festival au participat 4.680 de artişti din 46 de ţări, însă olteanul de la Osica a reuşit să fie mai bun decât toţi. Cele 10 caricaturi cu care el a participat la festival au avut tema „Europa în…criză”. Caricaturile sale l-au dus pe Gogu în Cartea Recordurilor, de două ori. Prima dată a reuşit să-i convingă pe cei de la Guinness realizând 131 de caricaturi prin telefon. Acest fapt i-a făcut pe unii să spună despre Neagoe că face caricaturi prin telepatie. „Nu este chiar telepatie. Este portret telefonic. Persoana respectivă mă sună şi în funcţie de ceea ce-mi zice îi fac caricatura”, explică „Van Gogu de la Osica”.

Cea mai lungă serie de caricaturi realizată vreodată

Pentru a intra a doua oară în Cartea Recordurilor, Gogu a muncit timp de patru ani de zile la cea mai lungă serie de caricaturi realizată vreodată. Pe 12 role de film cinematografic, caricaturistul oltean a realizat, cu un ac şi cu cerneală, caricaturile mai multor personalităţi din lumea politică internaţională. Lucrarea lui Gogu are o lungime de doi kilometri şi o greutate de peste trei tone. „Pentru rola de film cu caricaturi am muncit patru ani de zile. A fost o muncă titanică. Lucram opt ore pe zi”, s-a destăinuit Neagoe.

Gogu a debutat ca artist în 1993, după ce a devenit ucenicul maestrului Ştefan Popa Popa’s şi a reuşit să expună lucrări în cadrul unei expoziţii de pictură în grup alături de artiştii Nicolae Truţă, Spiru Vergulescu, Ion Popescu-Negreni şi Sabin Bălaşa. Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice UNESCO din Germania şi al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, lucrările sale aflându-se în muzee naţionale şi în colecţii particulare din România, SUA, Franţa, Germania, Belgia, Canada, Japonia, Anglia, Grecia, Bulgaria, Cuba, Iran, Moldova, Mexic. A obţinut premii la numeroase festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

„Vreau să fac cât mai multe expoziţii în ţară”

Cu toate că are două recorduri Guinness, Gogu Neagoe spune că nu este foarte cunoscut în România. El se bucură de un prestigiu mai mare peste hotare şi de aceea vrea să se concentreze mai mult pe realizarea de expoziţii de caricatură pe plan local. „Pentru viitorul meu profesional vreau să fac cât mai multe expoziţii de caricatură. Eu sunt mai cunoscut în afară decât în România şi de aceea vreau să fac ceva vizibil aici”, a spus artistul. „Van Gogu” spune că inspiraţia pentru a desena vine şi din Oltenia natală, o zonă cunoscută prin umorul oamenilor. El crede că a fost influenţat de faptul că a crescut la Osica de Jos: „Mă simt foarte bine că am două recorduri mondiale. Eu sunt bucuros că am devenit cunoscut în toată lumea prin umorul oltenesc”. Gogu Neagoe a ieşit din anonimat în 1996 când, la prima ediţie a festivalului „Oltenii şi Restu’ Lumii”, Ştefan Popa Popa’s l-a luat cu el la Academia de Caricatură de la Timişoara. Aici artistul din Osica de Jos s-a format şi a reuşit să-şi cultive talentul.

„Pentru rola de film cu caricaturi am muncit patru ani de zile. A fost o muncă titanică. Lucram opt ore pe zi”,

Gogu Neagoe, caricaturist