Golden Gate

0
4
Lucian Bureriu

Lucian BureriuNu sunt încântat de celebrități. Mai ales când acestea îți joacă feste de copii răsfățați. Odată, tocmai pe vista pointul podului a început ploaia, altă dată mi s-au terminat bateriile în aparatul foto, de multe ori ne-am grăbit noi spre diferite destinații. Podurile din golf, mult mai lungi, urcând amețitor sau coborând aproape de suprafața apei mi se păreau mai interesante, San Mateo sau Sunny Jim – Bay Bridge. Golden Gate mi-a pătruns treptat în suflet, nefiind el vinovat că în lume numele de San Francisco e legat doar de acest pod, celelalte capodopere ale tehnologiei americane fiind lăsate în penumbra ignoranței. Sunt un pic decepționat de ce se știu atât de multe lucruri despre orașele Coastei de Est a Statelor Unite, în schimb se știe tot atât de puțin despre țărmul Pacificului ca pe vremea primilor imigranți. Despre Bay Area nu se știe mai nimic, cu toate că acolo este un adevărat depozit de rarități. În San Francisco trăiește o zecime de populație, restul, de până la zece milioane se află în conurbația SFBA. Cel mai întins oraș de aici este San Jose…

În 1933 a fost un adevărat scandal pe marginea construirii unui pod. Proprietarii de vapoare, în majoritate de tip ferry, care aveau o rețea bună de transport în tot golful erau principalii adversari. Alții vizau înălțimea catargelor, cu toate că arcul podului ar fi pornit doar de pe cele două coline, lăsând destul spațiu pentru orice navă. Azi pot trece, grație înălțimii podului și adâncimii apei absolut orice vapoare. Era și o problemă de finanțare, Statele aflându-se în recesiune. Au fost necesare donații pentru construirea podului Golden Gate. Inginerul neamț Joseph B. Strauss și-a pus semnătura pe podul suspendat cu cea mai mare deschidere din lume. Se circulă pe șase benzi, cu viteza de 73km/h, (cu biciclete și pe jos se merge pe trotuare speciale, dar numai ziua). Arcuirea podului se află la 150m de luciul apei, iar lungimea totală e de 2737m. Pilonii și toată concepția e în stilul art deco, stâlpii tind să ajungă înălțimea turnului Eiffel, fiind de 227m. În timpul construirii au murit 14 oameni, recordul fiind mărit cu numărul de sinucideri. În acest sens a fost necesară adăugarea unei plase și amplasarea unot telefoane suicide hotline. Inaugurarea a ținut o săptămână. Impresionat de sine însuși, inginerul Strauss a scris și un poem, The Mighty Task is Done. 200.000 de pietoni , unii pe roller skate au trecut cu mare fast podul. Debutul circulației auto s-a produs după ce președintele Roosevelt a apăsat un buton, la Washington DC. Gazetarii de la San Francisco Chronicle au scris, referitor la sinucigași, reportajul Lethal Beauty. Letal pentru multă lume ar putea fi și un cutremur, falia submersă San Andreas aflându-se în proximitatea podului. De mai multe ori podul a fost închis din cauza vânturilor puternice, clătinarea tronsonului fiind vizibilă. S-a mai închis și după recentul cutremur din Japonia, pronosticându-se un val de tsunami mai mare decât a venit în realitate. Dar fenomenul, ce-i drept, cu adevărat unic, este formarea ceții, în urma contactului brizei reci cu apele calde ale golfului. Vălătuci de ceață înfășoară mai întâi pilonul dinspre San Francisco, extinzându-se încet spre cel dinspre Sausalito. De cele mai multe ori ceața e joasă, lăsând să se vadă doar partea superioară a pilonilor. Un peisaj de basm modern.

Cine se mai pozează cu Golden Gate? Celebrele pacheboturi, QUEEN MARY sau QUEEN ELISABETH II, înainte de pensionare, au trecut pe sub acest pod pentru a strânge milioane de admiratori pe țărm și a difuza spectacolul prin televiziuni. Ultimul drum al navetei spațiale, înainte de a se îndrepta terestru pe străzile de la Los Angeles către muzeu a fost printre pilonii podului, pe care i-a ocolit de patru ori, pentru ca nimeni să nu piardă spectacolul. Cu prilejul jubileului de 75 de ani al construcției, trecerea mașinilor s-a oprit, pentru ca o uriașă mulțime să traverseze pe jos, ca la inaugurare. Cu acest prilej s-a constatat că, din păcate, curbura tensionată de cabluri a arcului suspendat s-a mai orizontalizat, cu trecerea timpului. Asta cu toate că Golden Gate este permanent toaletat și pus la punct de un număr considerabil de oameni care au, în acest fel, un job asigurat. Această problemă trebuie să fie soluționată folosindu-se tehnica la vârf, cu care se laudă San Francisco Bay Area și sperăm că banii noștri, șase dolari de mașină, încasați la trecerea dus-întors, vor fi suficienți pentru ajustarea cablurilor celui mai fotografiat pod din lume.