GOODBYE MR. OBAMA!

0
12
***Fără precedent în istoria Statelor Unite ale Americii ca un președinte care predă ștafeta  noului șef de stat ales de către popor să-i pună acestuia în mod public sub semnul îndoielii autoritatea pe care va trebui s-o aibă în viitor. E greu să te despați de Casa Albă, prima doamnă a vărsat lacrimi în fața camerelor de luat vederi. Dar nu Rusia l-a ales pe Trump, această idee nu trebuie indusă, altfel planeta asta nu mai are nici un sens. Desigur, între cei doi există mai vechi divergențe.
Preşedintele Obama şi-a bătut joc de Donald în 2011. Eram în State, vizionam la televizor o transmisie de la Casa Albă, unde erau invitați la un dineu foarte mulți reprezentanți ai presei, aproape îngrămădiți la niște mese pline de sticle și pahare. Printre ei era și Donald Trump, care nu de mult se întreba public dacă Obama s-a născut în SUA și dacă are studii superioare. (Se pare că asta nu i-a iertat niciodată Obama, iată o ranchiună stil București!)
De la pupitrul său oficial Obama a spus atunci că a fost emisă varianta extinsă certificatului său de naştere, iar acum Donald Trump se poate ocupa de lucruri mai importante. „Nimeni nu este fericit şi mai mândru de rezolvarea acestei probleme, decât Donald Trump. Acum se poate concentra pe problemele care contează, cum ar fi „Am falsificat aterizarea pe lună?” Şi-a continuat discursul, cu alte câteva remarci ascuţite: „Lăsând gluma la o parte, ştim cu toţii ce calităţi şi experienţă aveţi. Spre exemplu, de curând, într-un episod din emisiunea „Celebrity Apprentice”…
Cât despre locul nașterii, în hohotul de râs al presei obediente, Obama găsi cu cale să pună un film cu desene animate reprezentând diferite animale din Africa. (Se pare că emisiunea nu se putea viziona și în Europa, căci presa românească nu a semnalat acele desene animate). În tot acest timp, Donald Trump stătea împietrit. I se vedea pe faţă umilirea absoltă, capul îi era nemişcat, ca al unui om aflat la stâlpul imfamiei. Expresia i-a rămas aproape neschimbată îndurând cu stoicism fiecare val de râs.
***Malik Obama, fratele vitreg al preşedintelui SUA, Barack Obama, un susţinător declarat al lui Donald Trump, i-a transmis felicitări prin Twitter. Malik Obama, născut în Kenya, a criticat-o deschis în mai multe rânduri pe Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, anunţând că îl susţine pe Donald Trump.
***Simpatia pentru președintele afro-american s-a diminuat, din această toamnă, chiar și în China, unde au plecat multe din locurile de muncă ale celor pe care îi știu prea bine, din Silicon Valley. Într-o vizită oficială în China președintelui Obama nu i s-a întins obișnuitul covor roșu la aterizare, nu s-a găsit pentru el o scară și a fost nevoit să se dea jos din Air Force One pe o ieșire de urgență. Liderii chinezi au fost acuzați că au pus la cale în mod intenționat „umilirea diplomatică” a lui Barack Obama, căruia nu i-a fost adusă obișnuita scară pentru a coborî din avion, la aterizarea în Hangzhou, unde avea loc summit-ul G20. Autoritățile chineze au desfășurat covorul roșu pentru lideri precum premierul indialn Narendra Modi,  Putin, președinta sud-coreeană Park Geun-Hye, președintele brazilian Michel Temer sau premierul britanic Theresa May, premierului australian Malcolm Turnbull. Însă liderul celei mai mari puteri economice din lume a fost forțat să coboare din Air Force One printr-o ușă puțin folosită aflată în burta aparatului,  pe pista aeroportului, în plin conflict între membrii delegației sale și autoritățile chineze.  Presa americană se afla sub una dintre aripile avionului Boeing 747, pentru a urmări coborârea președintelui. Acest lucru a provocat intervenția precipitată a serviciilor de securitate chineze. Un agent chinez s-a dus la ziariști și a început să le strige să plece de acolo cât mai repede.  „Aici este țara noastră. Este aeroportul nostru!”
***Democrații vor să lase în urmă pământul pârjolit, sau ranchiuna lui Obama crede că îi trage lui Trump preșul de sub picioare? Lovitura dată la ONU Israelului de administrația Obama și expulzarea diplomaților ruși sunt ultimele acțiuni de acest gen ale celui ce  părăsește Casa Albă.  În interval de numai o săptămână, Barack Obama a avut două acțiuni cu implicații strategice majore asupra politicii americane.
Prima dintre ele este neexercitarea dreptului de veto față de rezoluția din 23 decembrie a Consiliului de Securitate, care condamnă Israelul pentru coloniile din Cisiordania și Ierusalimul de Est.
Gestul Washingtonului este unul fără precedent, iar gravitatea sa cu atât mai mare cu cât documente ulterioare demonstrează că administrația Obama nu doar că a permis, prin pasivitate, trecerea rezoluției, ci a fost „creierul” întregii acțiuni de la ONU.
Discursul (comandat)  lui Kerry a fost o veritabilă diatribă la adresa guvernului lui Netanyahu, catalogat drept „cel mai de dreapta” guvern din istoria Israelului. Atac fără precedent la adresa unui aliat istoric al Americii. Acțiunile administrației Obama (sau lipsa lor) au transformat Orientul Mijlociu într-un teatru de război, au dus la apariția ISIS, au provocat valul de imigranți abătut asupra Europei și au dat apă la moară terorismului islamic. Trump promisese că va recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, iar prin ginerele său a promis o pace între palestinieni și israelieni,
***Apoi, expulzarea a 35 de diplomați ruși, din cauza presupusei implicări cibernetice a Moscovei în alegerile prezidențiale pune cele două supraputeri în relații de război rece. Foștii Aliați în războiul împotriva Germaniei trebuie să devină neapărat inamici, ca pe vremea lui Hrușciov?  Obama nu a putut produce nici o dovadă a intruziunii Rusiei, în afara unor declarații „pe surse scurse”. Ca și în cazul Israelului, Donald Trump declarase că își dorește o normalizare a relațiilor cu Vladimir Putin. Cred că va fi destul de puternic, spre deosebire de ranchiunosul celălalt. Mai ales că de la victoria lui, mulți măgari și-au pus trompe…(Mă refer la simbolurile celor două partide.)
Barack Obama a anulat un program de control al cetățenilor din țările musulmane, instituit de administrația George W. Bush și drept consecință mii de musulmani  au pătruns în State neînregistrați.  După atacul terorist de la Berlin, Trump și-a reînnoit însă promisiunile: „Cunoașteți proiectele mele”, a declarat el. „Aceasta dovedește că am avut sută la sută dreptate.”
 Obama tocmai a anunțat că va transfera alți 18 dintre cei 59 de deținuți rămași la închisoarea Guantanamo într-un penitenciar din Statele Unite și nu mai are timp să golească Guantanamo de teroriști, el a izbutit totuși transferul a 242 dintre deținuți. Încă o acțiune anti-Trump, care, în campania electorală, promisese că va „umple Guantanamo cu tipi răi”.
Încă o torpilă spre Trump este interzicerea unor foraje noi pentru hidrocarburi în  Atlantic și Oceanul Arctic, în ciuda faptului că viitorul președinte a anunțat relansarea exploatărilor de hidrocarburi și că va pune capăt „imixtiunii în viața americanilor” a Agenției americane de protecție a mediului. Mai mult, din viitoarea echipă Trump fac parte numeroși „climatosceptici” (cei care, har domnului, nu cred în încălzirea globală.)
Alte mârșăvii obamiste sunt reglementările care împiedică statele să-și întrerupă finanțările destinate centrelor de planificare familiată, în condițiile în care viitorul președinte este decis să numească la Curtea Supremă judecători cunoscuți pentru atitudinea lor împotriva avorturilor.
***TRUMP: „Voi face tot ce pot pentru a nu ține seama de numeroasele declarații incendiare și de obstacolele lui Obama. Credeam că va fi o tranziție liniștită. NU!”
Pe termen lung, în lipsa unui lider al Partidului Democrat, Obama se pregătește să-și asume el rolul de a coagula toată opoziția de stânga din America – politică, ideologică, de stradă. În spatele său va sta o bună parte din marea finanță care a alimentat-o pe Hillary Clinton cu sume fabuloase.
 Barack Obama a mai afirmat cu cinism că el (spre deosebire de Hillary) ar fi câștigat un al treilea mandat. Este o declarație de război.
 ***Într-o recentă carte, scrisă de cineva conform principiilor lui Trump, cu citate din spusele acestuia, noul președinte se recomandă: „Eu sunt un tip plăcut. Eu cu adevărat sunt. Dar am un obicei neplăcut, pe care politicienii de carieră nu-l au: Eu spun adevărul. Nu mă sperii să spun exact ce cred…”
El are o părere proastă  despre Obama, fiindcă a fost preşedintele ce nu a făcut nimic pentru americani în opt ani de zile. Dar el, Donald Trump, va urni, va împinge Washingtonul într-o eră nouă.
***Nu e niciun secret ca relația dintre Barack Obama si Benjamin Netanyahu a fost una dintre cele mai încordate din istoria relatiilor americano-israeliene, în contextul în care teroriștii Hezbollah din Liban primesc un miliard de dolari de la Iran in fiecare an cu care au cumparat 150 000 de rachete, toate indreptate spre Israel. Câte rachete iși va permite Hezbollah sa cumpere cu 2 miliarde, 4 miliarde, 10 miliarde de dolari? se intreba Michael Oren, fost ambasador israelian în SUA. „Nu trebuie doar să ne apărăm de Iran, ci trebuie să-l oprim.” Din cauza acordului cu Iranul, opinia israelienilor despre Obama nu a fost niciodată atât de rea și ei îl consideră a fi cel mai rău președinte american. „Colaborează cu alte țări, precum Iran și Irak, și le tratează ca aliate, în loc să se poarte astfel cu Israelul”, a afirmat un locuitor. Diplomați (unii) americani i-au sfătuit pe palestinieni ca, după încheierea mandatului lui Obama, să evite gesturile provocatoare, deoarece viitorul președinte Donald Trump este „periculos”. Palestinienii au declarat că dacă Trump își pune în practică promisiunea și recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, atunci OEP nu va mai recunoaște statul Israel și va cere tuturor statelor arabe să-i expulzeze pe ambasadorii americani din cauza furiei arabilor, care „nu vor permite” ca aceștia să continue să lucreze.
***Statele Unite au făcut un gest nemaiîntâlnit până acum, abținându-se și nefăcând uz de dreptul de veto, ceea cea permis unei rezoluții anti-Israel să treacă cu o largă majoritate  în Consiliul de Securitate. Israelienii au dovezi, primite de la surse din lumea arabă, care demonstrează că administrația Obama a ajutat la scrierea rezoluției și a făcut presiuni puternice pentru ca ea să treacă.
 „Rezoluția ONU a fost o conspirație între administrația Obama și liderii palestinieni”, scrie „Jerusalem Post.”
La Tel Aviv există temeri că democrații se vor grăbi, până la terminarea mandatului lui Obama, pregătind o nouă rezoluție ONU, de recunoaștere a statului Palestina și a-l pune astfel pe Donald Trump în fața faptului împlinit. În cei opt ani de mandat, Obama a fost acuzat adeseori că face jocurile arabilor împotriva Israelului, dar și în restul lumii.
***O foarte murdară afirmație obamistă, menită să-l îndepărteze pe Trump de propriul popor: „Unul dintre lucrurile care mă preocupă este (…) că reprezentanți republicani sau experți și comentatori par să aibă mai multă încredere în  Putin decât în concetățenii lor americani, întrucât aceștia sunt democrați. Așa ceva nu se poate”, a spus acesta într-un interviu pentru ABC News. “Trebuie să reamintesc că suntem în aceeași echipă. Vladimir Putin nu este în echipa noastră”, a  mai subliniat el, menționând că nu-i place că unii încearcă să submineze credibilitatea serviciilor secrete și să divizeze societatea americană, arată Agerpres.
Serviciile secrete americane nu au făcut un serviciu nici poporului, nici viitorului  publicând un raport în care susțin că Moscova a încercat să favorizeze victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din toamna trecută în SUA în defavoarea candidatei democrate Hillary Clinton, potrivit AFP. Acest lucru nu ar fi fost posibil. Singurul care „a încercat” a fost Putin, pedalând pe scuturile anti-rachetă din Polonia și România care-i produc disconfort, spre deosebire de relațiile normale cu Ungaria sau Germania. Probabil și cu România, în  viitorul guvernării pesediste, dacă sovietoidul Meleșcanu, propus de agentul provocator Tăriceanu la MAE, va pune o cireașă pe tortul lui Dragnea…
Din unghiul unor FBI, CIA și NSA, “Putin și guvernul rus au dezvoltat o preferință clară pentru președintele ales Trump”. Nimic mai corect și benefic, dar această preferință aparține în primul rând poporului american. Asta să fie foarte clar. Toate serviciile pot emite vorbe, vorbe, vorbe, sunt libere. Sunt sigur că le vor regreta mai târziu. Ar fi bine să o facă din proprie inițiativă.
A consemnat Erwin Lucian Bureriu
Articolul precedentTrump si Putin
Articolul următorTUPEUL
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.