Halkidiki la 2400 de ani de la nasterea lui Aristotel

0
160
5022

5022Anul 2016 va fi inchinat marelui filozof Aristotel. Biroul de turism din Halkidiki va organiza pe tot parcursul anului viitor, un numar de evenimente sub egida „Festivalul Aristotel 2400”.
In paralel, in orasul Salonic, va avea loc in luna Mai 2016, Congresul Mondial „Aristotel 2400 de ani”.

In peninsula Halkidiki, in nordul Marii Egee, se afla orasul unde s-a nascut Aristotel: Stagira, motiv pentru care marelui filozof  i se mai spune si “Stagiritul”.

Din punct de vedere turistic, Halkidiki este o destinatie perfecta pentru iubitorii de peisaje. Peninsula este impartita in trei brate, asemanatoare tridentului zeului Poseidon: Kassandra, Sithonia si Muntele Athos, primele doua cu plaje intinse, o combinatie intre nuantele turcoaz ale Marii Egee, auriul nisipului fin, argintiul stancilor din jurul plajelor si verdele crud al vegetatiei mediteraneene. Muntele Athos este rezervat doar calugarilor si preotilor care slujesc la manastirile de aici (20 de manastiri si 14 schituri ortodoxe). Are un statut aparte fata de toate celelalte statiuni ale peninsulei, manaastirile sale fiind considerate adevarate fortificatii in munte. Doar barbatii pot vizita aceste locuri, dupa obtinerea unei autorizatii speciale.

Halkidiki se bucura de numeroase statiuni pe bratele Kassandra si Sithonia. Satul Afytos, situat pe bratul Kassandra, impresioneaza prin frumusetea arhitecturii caselor traditionale, gradinilor de maslini si florilor multicolore. Aici se poate urma un itinerariu care sa includa opriri la moara de vant si farul din Kassandra, precum si templul lui Poseidon.

Statiunile Nea Fokeea si Sani gazduiesc castele bizantine. Vechiul oras Polygyros este bogat in povesti demult apuse, iar Pestera Petrolana gazduieste un muzeu antropologic.

Stagira este un mic sat de munte situat, la aproximativ 80-90 km de Salonic. Sunt doua obiective turistice importante in acest loc: ruinele cetatii antice Stagira (locul de nastere al lui Aristotel) si parcul tematic Aristotel, inspirat din scrierile acestuia despre fizica, in lucrarea numita Physica.

Despre Aristotel: Tatal sau, Nicomah, a fost medicul regelui Macedoniei, Midas al II-lea, tatal lui Filip al II-lea si bunicul lui Alexandru Macedon. Mama sa, pe nume Phaestis, provenea dintr-o familie aristocratica.
Ramas orfan de copil, Aristotel isi petrece primii ani la Stagira si Pella, iar la 17 ani intra in Academia lui Platon, unde ramane 20 ani, mai intai ca elev apoi ca profesor; dupa moartea lui Platon, in 347 i.Hr., a plecat la Assos, in Misia devenind consilierul tiranului Hermias. De fapt este inceputul unei serii de calatorii pentru cunoasterea si studiul formelor de stat si de conducere existente la acea perioada. In 343 i.Hr., a fost chemat la Pella, la curtea lui Filip, pentru a desavarsi educatia tanarului Alexandru (cel care avea sa ramana in istorie ca Alexandru cel Mare). In ceea ce priveste infatisarea sa, se stie ca avea ochii mici, picioare subtiri, vorba cepeleaga, insa avea imbracaminte placuta, tunsoare minunat de ingrijita si inele cu pietre scumpe de o rara frumusete. Referitor la viata sa personala se afirma ca s-a indragostit de amanta (concubina) prietenului sau, s-a casatorit cu ea, si-i aducea daruri care se aduceau doar divinitatilor. In 340 i.Hr. s-a intors la Stagira, dar nu pentru multa vreme. Pacea impusa de Macedonia cetatilor grecesti i-a dat prilejul sa revina la Atena, unde a infiintat propria lui scoala – Liceul (Lykeion sau scoala peripatetica), scoala ce va rivaliza cu Academia lui Platon. Va preda aici timp de treisprezece ani si isi va continua neobosit cercetarile. In 323 i.Hr., odata cu moartea lui Alexandru, la Atena a rabufnit vechea dusmanie fata de macedoneni. Aristotel s-a refugiat la Chalkis, in insula Eubeea, unde a murit un an mai tarziu. La conducerea scolii ii succede Theofrast, cel mai important discipol al sau.
Ca si magistrul sau, Aristotel a scris foarte mult, iar scrierile sale au ca si autorul o istorie interesanta. Ele au fost redescoperite treptat, dintre care Poetica abia in perioada Renasterii, deci unele dintre ele pot ramine necunoscute si pina in prezent. Dupa moartea lui Teofast, urmasul lui Aristotel la conducerea scolii, lucrarile marelui filosof sunt duse in Asia Mica, unde putrezesc in subsoluri, fiind readuse la Atena pe la 100 i.e.n. In 86 i.e.n., sint aduse la Roma si ajung mai tarziu pina la Andronicus din Rodos. Vastul sistem filosofic si stiintific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logica, teologie, politica, estetica, fizica, astronomie, zoologie etc.) si profunzime, a stat la baza gandirii medievale crestine si islamice si a fost axul culturii Occidentului pana la sfarsitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrari care ii sunt atribuite (Diogenes Laertios mentiona 145), s-au pastrat doar 47.

Surse: interviu cu Grigoris Tassios (presedintele Organizatiei de turism Halkidiki), Biroul Elen de Turism, wikipedia.

Madalina Corina Diaconu

Articolul precedentCURAJUL DE A IUBI, DRAGOSTEA DE OAMENI ŞI DRAGOSTEA DE MAMĂ
Articolul următorRomanii din Diaspora isi cer dreptul Constitutional de vot
Mădălina Corina Diaconu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com