Hora romaneasca

0
43
Povestea unor dansuri romanesti

Cu aproape 10 ani in urma, in sta­tul Colorado, SUA, la initiativa lui Ingrid Fotino, un grup de romance au inceput sa danseze jocuri roma­nesti. Invatata de catre mama sa, ce prinsese dansurile romanesti la petrecerile din New York pe vremea cand nu avea inca 20 de ani, Domnica Fotino a infiin­tat in Boulder in anul 1994 un grup de dansuri, care s-a numit initial “Arnau­teasca” si care a evoluat in formula de azi, “Hora Roma­neasca”. Se dansau jocuri roma­nesti pe care fetele le invatau la seratele de “folk dancing” din Boulder. Astfel Adriana Fotino, cea de-a doua fiica a lui Ingrid, a invatat si a dansat “Arnau­teasca” (dans care este preluat si in actualitate) cu mare succes la scoala ei, Boulder High School. Intre timp Domnica a plecat, iar Ileana Barbu, o romanca sosita in State acum mai bine de 10 ani, a preluat grupul cu un entuziasm de neegalat. Prin initiativa de a mentine, inspira si a sustine grupul de dans prin toate mijloacele posibile, Ileana a reusit sa atraga un numar impresionant de dansatori in formatie.
In Octombrie 1994, a venit la Denver a patra fiica a Regelui Mihai (Domnita Sofia) pentru a aduna fonduri necesare cumpararii unui aparat de raze x pentru spitalul “Gheorghe Lupu” din Bucuresti. A fost organizata o serbare in cinstea acesteia, unde alaturi de “Arnauteasca” s-a alaturat pe scena si grupul de dansuri al lui Donald Vukovic, un american de origine sarba. Din acest grup facea parte initial si Lynn Mead care danseaza acum cu “Hora Romaneasca”. Impresionati de jocurile lor romanesti, Donald a fost rugat sa le invete si pe fetele din trupa de romance. Si astfel, el a devenit profesor si a dirijat grupul romanesc de dansuri pana ce slujba sa l-a impiedicat sa mai continue. Grupul de dansuri se intalnea saptamanal si dadea performante la cateva biserici locale: Transfiguration Orthodox church in Denver (de Sf. Nicolae), Sts. Peter & Paul Orthodox Church in Boulder (de Paste) si Grace Lutheran church in Boulder (toamna).
Dupa ce Vukovic a renuntat, John Chu, vietnamez sosit in State in 1970, de profesie inginer de calculatoare, a preluat conducerea grupului pana ce a fost si el depasit de cerintele meseriei lui. Acesta ne-a declarat intr-un scurt interviu: “I have been dancing and teaching international folkdance since 1970 and Romanian folk dances were some of my most favorite dances so I made the effort to learn and collect as many Romanian folk dances from all regions of Romania as possible. I learned most of the dances from teachers who have spent time researching dances in Romania including the famous Theodor Vasilescu. I came to Hora Romaneasca about 4 years ago as a guest dancer in one of the perfor­mances and after that I felt like I could expand the group’s repertoire to include dances from all regions, the group also expressed interest in learning new dances since the director at that time told me that he exhausted his knowledge of Romanian dan­ces. Shortly after that I served as the artistic director of the group although the group is quite informal and we didn’t really have such fancy name for what I did. I also wanted to structure the rehearsal to be more professional and challenge the group to perform at their best abilities so our performances started to resemble a semi-professio­nal ensemble. I was very pleased that the Romanian community accepted me as one of their own and I was happy that I could use my dance hobby into sprea­ding and preserving Romanian folk dances. I’m also very happy that the dance group became a social circle for Roma­nians and non-Roma­nian to get together as a community”.
Intre timp, Bogdan si Vladimira Dragnea, membri ai grupului, se imprie­tenisera cu un dansator profesionist venit din Bucovina, Costea Butura, care in acea perioada avea clase de dans popular la “Recreation Center” din Boulder. In aceasta perioada grupul si-a schimbat numele in “Hora Mare”, denumire data de Narcis Anghel, presedintele din acea vreme a organizatiei Romanian-American Free­dom Alliance. Acesta a reusit totodata organizarea festivalului Romanesc de pe Pearl Street Mall, Boulder, unde maiestria dansatorilor si autenticitatea costumelor lor po­pulare delecteaza sute de spectatori si contribuie la strangerea de fonduri pentru persoane neajutorate din Romania.
De la inceput grupul de dansuri a avut o compozitie diversa, reunind romani-americani, romani nou veniti in Colorado si americani de diferite origini etnice. Printre cei care au facut parte din grupul de dansuri in decursul anului se numara Donald Vukovic, John Chu, Costea Butura, Gabi si Razvan Lapadat, Carol si Mihai Codrescu, Yannick si Frank (inlocuitorii lui Bog­dan si a Vladimirei), Monica si Se­bastian Doreanu (acum directori ai RAFA), Ramona Dumi­trescu si Came­lia Calu­seriu. Grupul a starnit interes prin­tre membri ansamblurilor locale de dansuri populare (“Village Arts Coalition”).
Numele “Hora Mare” a aparut pentru prima data pe afisele Festivalului Romanesc din 1997. Acest nume re­flecta influentele balcanice asupra dansului romanesc (“hora” este de origine slava, folosit si in tarile vecine Romaniei) si in acelasi timp accentueaza specificul romanesc al unor jocuri si dansuri (“mare” este de origine latina iar Romania fiind singura tara din Europa de Est in care se vorbeste o limba romanica).

Lucian Oprea