“Hotel California”

0
7
cop Hotel California - sepia

cop Hotel California - sepiaPurtând titlul celebrei piese pop-rock al formatiei EAGLES,  cartea este un eseu,  scrisa în periplului meu prin îndepartata Californie, la SAN FRANCISCO BAY AREA, una din cele mai interesante regiuni de pe glob. O editura din România s-a oferit sa mi-o tipareasca. Poate cititorul crede initial ca se afla în fata unui ghid turistic, cu adrese de hoteluri si facilitati de calatorie, dar nimic mai fals.
(Lipsesc, de altfel, pozele si hartile, caci beletristica, modalitatile literare alcatuiesc structura cartii). HOTEL CALIFORNIA reprezinta reac?ia fascinata a unui scriitor, în care se împletesc povestiri, de altfel minutios documentate, filonul epic-liric purtându-ne într-o lume surprinzatoare pentru un european, plina de revela?ii exotice, într-un back-ground al unui peisaj de dimensiuni colosale, plin de contraste, primejdii potentiale si înfaptuiri omenesti grandioase. Lumea aceea, formata dintr-o conurbatie de o suta de orase, cu zece milioane de locuitori este, prin sutele de fabrici din Silicon Valley, universitatile din San Francisco, Stanford, Berkley etc., prin firmele producatoare de inteligenta IT…M-a impresionat  back-ground-ul unui
centru al omenirii moderne, cu cea mai densa inteligenta tehnico-stiintifica, alaturi de acela al artei si temperamentului celor nascuti la tropice, unde mai bântuie amintirea cautatorilor de aur, frontoanele cladirilor Vestului pacific, dar si spiritul
generatiei hippy, care mai staruie în cel mai frumos oras din lume, San Francisco, sau al literaturii curentului Beat Generation, pe care autorul le-a admirat cu multi ani în urma într-un oras de provincie românesc si iata, a venit momentul sa ajunga în lumea lor.  Paginile din istoria Californiei se deruleaza într-un peisaj profund marcat de unicitatea golfului interior si a fluviilor care-si fac, prin el, drum spre Pacific. Formele de relief sunt dictate de multiplele ramificatii ale celebrei falii tectonice San Andreas, movilele ciudate, severe si pârlite de soare, nascute din presiunile placilor terestre.  Plajelor fabuloase ale Pacificului, prin orasele-statiune,  legendarele poduri , Golden Gate, Bay Bridge, San Mateo, care au constituit la vremea inaugurarii lor cele mai lungi constructii metalice din lume. M-au delectat traditionale festivaluri de jazz West Coast ti concerte pop – rock sau simfonice, m-am întâlnit cu  umbrele lui Steinbeck, Thomas Mann sau Hitchcock, Chaplin sau Arnold Schoenberg.   români care îsi viziteaza copiii si nepotii…

Articolul precedentStraie populare tradiționale din Țara Năsăudului ajung la New York
Articolul următorCALEA RĂZBOINICULUI ANONIM (BUSHIDO) PE ÎNŢELESUL TUTUROR
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.