Şi Spania se îmbracă în haine de toamnă…

0
10

Toamna__in__AustriaEuropa, bătrânul continent rămâne una dintre principalele atracţii turistice din lume. Viena, Praga, Londra, Madrid sau Barcelona, Amsterdam, Berlin sau Bucureşti…, sunt doar câteva din cele mai frumoase oraşe europene pe care trebuie să le vizităm în această toamnă. În Spania, luna august tocmai şi-a închis porţile şi cu toate că temperatura a atins praguri înalte, deşi sunt zone cu incendii întinse, iar şirul de maşini pe autostrăzile din zona Madridului se întinde pe alocuri pe mai mulţi kilometri, totuşi spaniolii găsesc timp şi resurse să se distreze.

Sărbătorile toamnei…
Îmi aduc aminte de prima toamnă petrecută în Spania când doar în 10 minute în care am urmărit ştirile la unul dintre numeroasele posturi de televiziune, am aflat că într-o localitate se desfăşura Sărbătoarea ardeiului, leguma aceea verde de pus în ciorba şi salată şi spaniolii, cu mic, cu mare, se înghesuiau să apuce câte o porţie de ardei gătiţi în fel şi chip, pe care o savurau împreună, la cîte o masă lungă de lemn, aşezaţi cot la cot şi făcând conversaţie. În altă localitate se sărbătoreau originile celtice, adică venirea vikingilor prin zonă acum multe mii de ani, prilej pentru o petrecere pe cinste, cu bărbaţi costumaţi în vikingi, sărind pe ţărm din corabie şi fiind întâmpinaţi de o mare de oameni şi toată suflarea părea extrem de bine dispusă.

Curse_de_caiÎn alt oras se organizaseră curse de cai pe plajă, destul de spectaculoase şi probabil se făceau şi pariuri, iar în altă parte tot oraşul se strânsese, cu boluri, crăticioare sau cutii de plastic să ia parte la un pranz gratis cu marmitako, un fel de tocaniţă de cartofi, cu multă ceapă, cartofi, lămâie, piper, sare, ulei şi bulion. Dar cea mai surprinzătoare sărbătoare a fost nochevieja, adică Revelionul de vară, când toţi locuitorii oraşul ies în stradă, iar la miezul nopţii dopurile de la şampanii sar în stânga şi drepta, curg milioane de confetti şi cerul se luminează de focuri de artificii. În Spania aşa ceva este posibil.

Dar în Romania, m-am întrebat eu în atunci… Au uitat românii cum să se distreze?

Românii din Spania ştiu să se distreze…
Tauri_in_libertateŞi anul acesta, ca de altfel în fiecare an, între 23 şi 31 ale lunii august, Primăria Municipiul San Sebastián de los Reyes din Provincia Madrid, a organizat sărbătorile oraşului, sub denumirea de, Fiestas en honor al Santísimo Cristo de los Remedios.
O sărbătoare la care au participat personalităţi politice, cei de la conducerea oraşului şi toţi locuitorii oraşului, care cu mic, cu mare…, atât spanioli cât şi imigranţi, timp de o săptămână au perecut împreună. Cei interesaţi, au avut ocazia să admire taurii furioşi alergând în libertate pe străzi special amenajate, printre tineri curajoşi care sperau să înfrunte animalele dezlanţuite. Alţii, mai temători, au ascultat concerte susţinute de Miguel Bosé, Franki Torres, Cómplices, Triana, El Arrebato, Shaila Dúrcal sau Conchita. Programul zilelor a fost foarte bine conceput şi variat, astfel că, spanioli şi imigranţi, alături de turişti veniţi din diferite ţări europene, s-au bucurat împreună de programul atât de diversificat al evenimentului. S-a dansat şi cântat până târziu în noapte în fiecare seară, iar în Plaza de la Constitución, în corturi special amenajate, meşteşugari spanioli şi imigranţi din America Latină şi Europa de Est, şi-au expus spre vânzare sau admiraţie, lucrări artizanale specifice zonei de provienienţă.

Cu dor de toamnele târzii de acasă…
Romanii_din_San_Sebastin_de_los_ReyesFederaţia Românilor din Spania, prin grija Paulinei Mircea şi a lui Daniel Țecu, alături de Preşedinta Asociaţiei Românilor din San Sebastián de los Reyes, Elena Scânteie, au amenajat un cort imens alături de cele ale spaniolilor, unde românii din comunitatea San Sebastián de los Reyes, s-au distrat româneşte, precum odinioară acasă…
Astfel că, spaniolii şi nu numai, atraşi de mirosul faimoşilor mici româneşti care sfârâiau pe grătare, au încins o petrecere de pomină. Cot la cot cu românii, aşezaţi la mese întinse, prinşi în diferite conversaţii unii cu alţii, spaniolii au cunoscut aroma unică a micilor româneşti, au ciocnit împreună un pahar de vin veritabil sau de bere adusă special din România şi au dansat pe muzică populară românească autentică seară de seară, până la cele mai târzii ore din noapte.

Elena_Scanteie_alaturi_de_Daniel_Tecu_copyElena Scânteie, Preşedinta Asociaţiei Românilor din San Sebastián de los Reyes, această româncă plină de viaţă şi dorinţă de bine, este aceea care şi de data aceasta, a organizat cu trudă dar şi cu multă plăcere şi drag această petrecere ca acasă…, pentru ca românii din comunitate să nu se simtă izolaţi şi singuri. În interviul acordat, mi-a mărturisit că, spaniolii îi apreciază mult pe românii stabiliţi în oraşul lor, îi respectă şi sunt fericiţi că pot petrece alături, ori de câte ori există o oportunitate.

Ceea ce mă face să înţeleg că, marea majoritatea a românilor care trăiesc în Madrid şi nu numai, s-au integrat cu bine în societatea spaniolă. Şi că, ori de câte ori există o ocazie, români, alături de spanioli, după zile obositoare de muncă, îşi găsesc timpul necesar să se distreze, să se relaxeze şi să îşi aducă aminte de acasă…

Ce aş mai putea adăuga la aşa ceva ? Cred că dacă aş putea să călătoresc, mutându-mă din oraş în oraş sau din sat în sat de-a lungul şi de-a latul Spaniei, aş duce-o din sărbătoare în sărbătoare, pentru simplul motriv că, spaniolii găsesc orice pretext pentru a petrece. Deviza lor este: …,viaţa ţi-e dată, ca să te bucuri de ea!