Iarba verde de acasă…

0
16

Propria busolă…
Ca imigrant, trebuie să ai nervii tari şi modestia în buzunar. Să-ţi fie dor de doinele lui Tiberiu Ceia sau a Vetei Biriş, de munţii Maramureşului sau ai Retezatului unde ţi-ai petrecut anii copilăriei, sau de locurile unde te-ai educat şi instruit…

Amintirile au şi ele locul lor în viaţa unui imigrant, dar dacă le îngădui să te ia prizonier, s-ar putea să facă din tine un sclav absolut. De aceea, trebuie să înţelegi că trăieşti într-o altă lume, pe un alt pământ pe care tu le-ai ales, în speranţa unui viitor mai bun pentru tine şi copiii tăi. E momentul să începi să înveţi că, dacă diploma de medic sau de inginer nu îţi este încă recunoscută, asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la visul tău. Dimpotrivă, trebuie să lupţi cu şi mai multă forţă pentru el. Fiecare dintre noi îşi poate găsi drumul succesului prin hăţisul emigrării cu ajutorul propriei busole, a propriilor aspiraţii. Iar dacă vrem să ajungem şi noi la unele performanţe, să depăşim normalul, trebuie să ne străduim să descoperim secretele antichităţii, cultura frumoasă şi misterele acesteia pentru că, fără cultură, am fi săraci, lipsiţi de adevăr şi raţiune.

Sărbătoare şi în Alcobendas…
Folclorul, credinţa, meşteşugurile şi arta populară constituie patrimoniul spiritual inestimabil care oglindeşte forţa creatoare a românului indiferent de zona geografică de unde acesta provine. Cunoaşterea tezaurului folcloric, păstrarea şi transmiterea lui mai departe, este o datorie sfântă a noastră pentru a păstra vie cultura neamului românesc.
Suntem acum între Înviere şi Înălţare şi depinde numai de noi să înviem şi să ne înălţăm. În tumultul acestei societăţi multiculturale, aşa cum îi place acestei urbe să se autodefinească şi în vârtejul vieţii de zi cu zi, noi suntem datori să ne păstrăm identitatea, să păstrăm viu spiritul românesc.
Născută din dorinţa de-a păstra tradiţiile, obiceiurile, limba şi cultura românească, şi nu în ultimul rând de-a păstra legătura cu ţara, Asociaţia românilor din Alcobendas şi San Sebastian De Los Reyes, prin grija preşedintei acesteia, Elena Scânteie, şi-a propus ca prin activităţile socio-culturale pe care le desfăşoară, să promoveze societatea românească, căutând să evidenţieze capacităţile românilor şi de-a face cunoscută cultura şi viaţa acestora în Spania.
Primăria din Alcobendas-Madrid, a organizat sărbătorirea săptămânii convieţuirii în linişte, pace şi bună înţelegere a imigranţilor din Spania, Semana de convivencia. Vineri, 24 aprilie 2009, a fost sărbătorită Ziua Convieţuirii dedicată României şi Ecuadorului. Primăria din Alcobendas, în colaborare cu Asociaţia românilor din San Sebastian De Los Reyes şi Alcobendas, au organizat cu sprijinul şi grija preşedintelui F.A.D.E.R.E., Daniel Țecu, sărbătorirea Zilei Convieţuirii. Alături de români, ecuadorieni şi spanioli în număr mare, au fost prezente şi personalităţi ale celor două ambasade, România şi Ecuador. Ne-am bucurat de prezenţa ambasadorului României în Spania, Maria Ligor, care prin expunerea domniei sale, a dorit să facă cunoscut celor prezenţi în sălile Centrului, “că este importantă cunoaşterea culturii româneşti, a tradiţiilor noastre populare, a ceea ce suntem cu adevărat, a faptului că este posibilă convieţuirea pozitivă a românilor în Spania, alături de alţi imigranţi…”.
De asemenea, a fost primită cu bucurie şi prezenţa primarului Municipiului Alcobendas, Ignacio García de Vinuesa, care a ţinut să sublinieze contribuţia pe care românii o aduc la dezvoltarea economică a localităţii. Au mai fost prezenţi, preşedintele F.A.D.E.R.E., Daniel Țecu şi vicepreşedinta Paulina Mircea, Camelia Teodorescu din cadrul Ambasadei române la Madrid, Dorina Şişu şi Adelina Pârvu de la Asociaţia românilor din Mostolés şi mulţi alţii.
Ecuadorienii au prezentat un mic spectacol artistic cu dansuri şi muzică specifice ţării lor, spre încântarea tuturor celor prezenţi, iar Asociaţia românilor, prin grija Elenei Scânteie şi cu sprijinul F.A.D.E.R.E., au organizat prezentarea unei expoziţii de artizanat. Au fost expuse costume populare din Olt, marame olteneşti precum şi covoare şi carpete din Gorj. Invitaţii au avut ocazia să admire în direct, cum se ţese manual o carpetă, moment prezentat de către Maria Tatu, cunoscută ţesătoare din Tismana, apoi tânăra Ionela -Loredana Ghiban din Moldoviţa-Suceava, a încântat spectatorii printr-o demonstraţie de încondeiere a ouălor de Paşte în direct, moment de admiraţie pentru toţi cei prezenţi. Maramureşanca, Violeta-Elena Ionescu, a prezentat sculpturi din stejar specifice zonei de provenienţă, câteva din renumitele clopuri oşeneşti şi ceramică autentică. Violeta administrează şi firma Alviro Expert cu sediul în Madrid, firmă care construieşte case maramureşene din lemn, pentru spanioli.
Ziua Convieţuirii s-a încheiat în Centrul Hiapano-Americano din Sebastian De Los Reyes, într-o atmosferă de sărbătoare. Mulţi dintre cei prezenţi, au avut ocazia să cunoască pentru prima oară, gustul unic al sarmalelor şi micilor româneşti, să simtă savoarea vinului de Cotnari şi să guste din cozonacul şi cornuleţele cu miros de primăvară şi de iarbă verde de acasă…

Un izvor de apă vie…
Fără manual şi fără formule, fiecare imigrant, oriunde s-ar afla în această lume, îşi construieşte drumul după cum se pricepe şi poate. Există totuşi un izvor de apă vie care ne dă puteri extraordinare. Prin ceea ce suntem, rămânem diferiţi, unici în felul nostru, într-o ţară a diferenţei. Ne croim drum fiecare nu atât după priceperi cât după gradul de vitalitate cu care am fost înzestraţi din naştere. Pentru un imigrant întreprinzător, izvorul de apă vie îl reprezintă probabil, succesele profesionale, sociale, materiale, a faptului că se poate întoarce în ţară victorios, cum ar spune unii. Pentru alţii, mai puţin ambiţioşi, izvorul de apă vie poate fi reprezentat în funcţie de personalitate, de un leuştean care creşte în Alcalá de Henares, tot atât de mândru ca în România…
Pentru mulţi dintre noi, izvorul de apă vie, înseamnă cultura românească, tradiţiile şi folclorul nostru autentic, înseamnă omenie, cinste, onoare, credinţă…
Este de admirat faptul că, cei care reprezintă România la Madrid, sunt în permanenţă prezenţi, sunt alături de români şi participă la toate evenimentele care ne ţin pe toţi aproape de ceea ce înseamnă cultură, tradiţie şi datini strămoşeşti, de tot ceea ce este autentic şi nealterat, de faptul că, oriunde am fi, în orice colţ de lume:
„Iarba verde de acasă,
Să mă rătăcesc prin lume, nu mă lasă…”