ÎN UMBRA LUI CARAGIALE

0
3
GROZA-G-Gentiana-wb

GROZA-G-Gentiana-wbTelefonul pe care reuşisem să îl ignor în acea zi de Cireşar când grădinăream liniştită  la Tinca de Bihor, mi-a dat o nouă temă de casă. Lucian, un fost elev din urmă cu 10 ani dintr-o clasă terminală a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Cluj-Napoca, mă anunţa că pe 15 iunie  se vor întâlni colegii lui de clasă în localul care le-a fost arie de „toceală”. O coincidenţă făcea să pot participa la Agapă. În aceiaşi zi trebuia să fiu la Sediul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj la o activitate deosebită, Reuniunea  de primăvară-vară a Scriitorilor Clujeni. Se lansa Almanahul ilustrat „Promenada Scriitorilor”. O lucrare de mare interes pentru fiecare dintre noi,  rod al strădaniei „timp de 100 de zile”; volum de 600 de pagini, la celebrarea  centenarului I.L. Caragiale, cum avea să ne spună cu modestie Irina Petraş, autoarea nepreţuitului document literar.

 

Am legat firesc cele două momente. Am fost  la ora 12 la Filială, m-am bucurat de atmosfera caldă dintre colegi iar la ora 14:00 mă aflam în faţa Colegiului, cu proaspătul volum antologic în mână, la întâlnirea cu foştii mei elevi pe care i-am „chinuit” cândva cu anatomia şi genetica.

Am trecut astfel într-un alt registru emoţional. Bucuria  pe care mi-o creează elevii la întâlnirile după un număr mare de ani e desigur de aşteptat. M-au întâmpinat tineri frumoşi,  (cum ar putea fi altfel, tinerii?). Unul dintre ei mi-a  făcut un compliment, aşa, ca de bună vedere: „arătaţi bine, doamna profesoară”, zice, neştiind că mă mai uit şi eu uneori în oglindă şi mai ales în buletin. Lângă noi  a apărut chiar atunci Alexandra Popescu, colega de engleză care, cu 10 ani în urmă mi-a plasat o poantă, în pauză, în cancelarie, auzind o discuţie între două doamne „născute mai devreme”, vorba soţului meu. Am scris atunci o epigramă pe care le-am recitat-o acum pe loc, acolo în curtea Colegiului, spre hazul colegei mele care şi-a amintit-o dar şi a foştilor mei elevi:

Complimente reciproce

După multă vreme – fără să se vadă –

Două, cam trecute, se-ntâlnesc pe stradă:

– Câte-ar vrea s-arate tinere ca tine!

– Mulţumescu-ţi, dragă, nici tu n-arăţi bine!

Mi-a fost destul de greu să admit că anii au trecut aşa de repede. I-am privit  pe foştii mei elevi stând din nou  în bănci, ca odinioară. Diriginta lor Mariana Neamţu, profesoară de chimie, le-a citit numele din vechiul catalog. „Pentru noi sunteţi tot copii” le-a spus colegul de istorie, profesorul Irimieş Dumitru. Între timp ei au evoluat frumos, au urmat studii la Facultate, au ocupat chiar nişe importante în societate. Viaţa le oferă spaţiu aproximativ suficient să experimenteze, dar se grăbeşte parcă mai tare decât altădată şi numai cu ochii larg deschişi şi cu tenacitate vor putea să-şi împlinească visurile cu care au pornit în adolescenţă.

Ca ieri erau elevi de şcoală ca şi cei pe care i-am întâlnit câteva zile mai târziu, pe 23 iunie, la Festivalul Naţional „Eterna epigramă”, alături de epigramiştii sosiţi la Cluj din întreaga ţară. În Sala Radio scriitorul şi poetul Cornel Udrea a nunţat epigramiştii care au  citit sau au recitat la microfon epigramele în jurul temei: „Curat-murdar”, cu trimitere la centenarul aceluiaşi neîntrecut scriitor Caragiale, a cărui peniţă a surprins atât de bine racilele unei societăţi, „deficienţe” parcă mereu actuale.

Contribuţia la desfăşurarea Festivalului a fost substanţială din partea unor inimoşi colaboratori: Silvia şi Marian Popescu, Eugen Albu, Eugen Pop, Ioan Bindea, Gavril Moisa, Dr. Dan Brudaşcu, directorul Casei Municipale de Cultură, pentru a da  numai câteva nume ale  clujenilor implicaţi în organizarea Festivalului. Preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, poetul şi epigramistul George Corbu dar şi vicepreşedinţii Mihai Sălcuţan şi Petre Gigea-Gorun au întărit prin prezenţa lor  seriozitatea cu care a fost organizată întâlnirea epigramiştilor la Cluj.

La „Eterna epigramă” aflată la a XXIII-a ediţie la Cluj au fost şi elevii epigramişti însoţiţi de profesorul lor Ioan Vlad. Au venit din localitatea Cinciş-Cerna, judeţul Hunedoara. Iată epigrame compuse de ei:

Curat-murdar

În viaţă, câteodată, necuratul

Îşi vâră coada-n lucruri clare

Şi-aşa ne învrăjbeşte pe-unul cu-altul

Încât toate devin curat-murdare.

(Sorin Stroia, clasa a VI-a)

Curat-murdar

De intri în politică curat-

–Un lucru ce se-ntâmplă foarte rar—

Îţi schimbi partidul şi eşti avansat

…Dar sigur vei ieşi murdar!

(Raul Florea, clasa a VI-a)

Iar Irina Păcurar din clasa a doua, Liceul Nicolae Bălcescu, Cluj,  fiica epigramistului Radu Păcurar a recitat epigrama:

Spovedania unui copil

Nu mai pot să mai amân

Să mă laud la monah

C-am bătut rău un bătrân

Într-un parc retras…la şah!

Alătur scrierile mele celor ale copiilor, în speranţa că  ei vor avea în continuare plăcerea de a descoperi noi poante şi vor compune şi alte epigrame, poate mai bune ca ale mele.

Libertatea cuvântului

Statul te taxează bine,

Îţi ia pielea de pe tine

Fericit eşti că măcar,

Poţi să strigi: „curat-murdar!”

Discursul unui candidat

Chiar din primele cuvinte

Zic: e sincer, nu mă minte,

Hotărât e să pornească

…Şi să se căpătuiască!

În umbra lui Caragiale

În Ploieşti dac-am trăit,

De umor m-am molipsit,

De-i eram contemporană

…Eram şi republicană!