Încredere, succes şi carismă…

0
27

DSCF4401Fiecare dintre noi visează să aibă succes în profesia lui, să îşi atingă obiectivele profesionale şi să aibă cariera la care a visat şi cu toate că muncim din greu, nu mulţi dintre noi reuşim să avem succes sau satisfacţie profesională. Care sunt trăsăturile oamenilor de succes? Sunt încrezători, curajoşi şi optimişti, au energie şi cred în succes. Se comportă ca şi cum, norocul ar fi mereu de partea lor. Din păcate, unii dintre noi, în loc să tindem să ne dezvoltăm calităţile şi să ne schimbăm comportamentul astfel încât să devenim oameni de succes, în majoritatea cazurilor presupunem că, succesul în carieră al oamenilor de lângă noi, se datorează unor factori externi.

 

Adio, trecut…
Despre ce a fost Consulatul României la Madrid până în toamna trecută, am mai scris. Ne-am făcut ecoul multor cititori care au avut experienţe destul de neplăcute când au fost nevoiţi să apeleze la serviciile funcţionarilor de aici. Am salutat plecarea unor personaje cu o agendă confuză şi obosită şi l-am întâmpinat pe noul consul Petre Constantin, cu speranţă, punându-i dinainte toate nemulţumirile adunate de românii care au ajuns de-a lungul timpului cu diverse probleme la Consulatul Român din Madrid. Românul diplomat, Petre Constantin, este noul şef al secţiei consulare, de aproape un an de zile. Un personaj extrem de politicos, prietenos şi dornic de-a ajuta atunci când i se cere. Corectitudinea şi cinstea pentru Petre Constantin, sunt pe primul plan. Dacă în trecut, Consulatul din Madrid se confrunta cu diverse probleme de organizare, astăzi, o zi de muncă se desfăşoară în linişte, democraţie, ordine şi pace. Zilnic, peste o sută de români ajung la Consulat pentru diverse probleme care sunt rezolvate favorabil şi în timp util. Doar că, printre românii care ajung aici, mai sunt şi dintre acei care, mai păstrează nostalgia vremurilor de odinioară…, de-a aştepta la coadă cu mult înainte de începerea programului… Program, care oricum este bine organizat şi se desfăşoară în mod civilizat şi corect. Şi totuşi, de ce procedează românii în acest mod? Părerea mea este că, mulţi dintre românii aflaţi în ţara lui Cervantes, încă mai trebuie să înveţe că, serviciile consulare la Madrid se efectuează democratic şi că, sistemul pompieristic cu care eram obişnuiţi în România, într-o ţară civilizată precum Spania, nu îşi mai are rostul.

…, bine te-am găsit, prezent…
Oamenilor din jurul nostru le plac liderii care se bucură de viaţă. Gândeşte-te la oamenii cu care ţi-ar face plăcere cititorule, să îţi petreci timpul. Cum i-ai descrie ? Morocănoşi? Deprimaţi ? Mereu plângându-se de problemele lor? Neprietenoşi? Desigur că nu. Ei sunt persoane optimiste, pasionate de viaţă. Dacă vrei să atragi oamenii, trebuie să fi asemenea celor cu care ţi-ar plăcea să petreci timpul.
În interviul meu cu Petre Constantin, Consulul Român la Madrid, am reţinut un aspect care mi-a atras atenţia într-un mod aparte. Domnia Sa, consideră că, „…, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru oameni, este să te aştepţi din partea lor la ce este mai bun. Adică, să acorzi nota 10, de fiecare dată. Aceasta îi ajută pe ceilalţi să gândească pozitiv despre ei şi te ajută pe tine. Cel mai mare bine pe care îl poţi face pentru celălalt nu este doar să îi arăţi calităţile tale, ci să le pui în valoare pe ale lui. Dacă îi apreciezi pe ceilalţi, îi încurajezi şi îi ajuţi să îşi atingă potenţialul…”.
Napoleon Bonaparte caracteriză liderii drept „dătători de speranţă“. Ca toţi marii lideri, el ştia că speranţa este cea mai însemnată avere. Dacă poţi fi persoana care oferă acest dar celorlalţi, ei te vor aprecia şi te vor urma.

Încrederea şi carisma…
Majoritatea oamenilor consideră carisma ceva mistic, aproape nedefinit. Ei consideră că este o calitate genetică, înăscută, însă carisma este abilitatea de a-i atrage pe oameni. Şi ea poate fi cultivată. Când vorbim de carismă, cel mai important lucru este să îi pui pe ceilalţi pe primul plan. Liderii care sunt interesaţi de problemele celorlalţi sunt cei care au carismă. Ceilalţi, sunt doar nişte egoişti ignoranţi. Pentru a fi carismatic trebuie să te modelezi după legile scrise sau nescrise ale vieţii. Te naşti carismatic, dar nu este suficient. În fiecare zi trebuie să mai dobândeşti câte ceva pentru a te desăvârşi.
Acesta este Petre Constantin. Un om carismatic, un bun familist, un lider care a ştiut să organizeze munca în cadrul Consulatului din Madrid într-un mod corect şi democratic, să formeze o echipă de profesionişti şi să ofere celor care bat la porţile acestei instituţii, înţelegere, profesionalism şi servicii de calitate.
Succesul nu ţine doar de performanţele şcolare şi de cele din câmpul muncii, ci şi de cât poţi fi de carismatic. Proprie liderilor, carisma este o combinaţie între imaginea pe care o ai despre tine şi impresiile pe care le laşi celorlalţi.
Carisma este de fapt, o putere extraordinară. Trebuie să ne antrenam pentru a putea să ne folosim de ea şi cred că, fiecare dintre noi avem această calitate doar că, la unii dintre noi este într-o stare latentă. Nu trebuie decât să ne pregătim pentru a fi evidenţiată, iar primul pas este încrederea că, putem reuşi. Cine spune că nu are cum, îşi creează de unul singur o barieră peste care nu va trece niciodată. Dar cine are încredere şi acţionează va reuşi să ajungă acolo unde şi-a dorit. Pe culmi…