Învăţământul românesc nu se compară cu cel din ţările Uniunii Europene

0
10

Impresiile unui olimpic clujean ne arată cât de departe este învăţământul românesc de cel din vestul Europei. Dotările de care dispun şcolile româneşti îi aruncă pe elevi în epoca de piatră. “Din cauza lipsei dotărilor, România nu ar face faţă la organizarea unei olim­piade internaţionale nici în următorii zece ani”, opinează un participant la mai multe astfel de competiţii. Cu toate acestea, elevii români “smulg” medalii de aur, argint şi bronz din mâna colegilor lor din alte ţări, în care există condiţii de pregătire mult mai bune. “La noi se pune accentul pe memorare”. Învăţământul românesc nu se compară cu cel din ţările Uniunii Europene. O spune un elev eminent, un copil care doreşte să înveţe, dar căruia sistemul de “la noi” i se pare incomod şi ineficient. “La noi se pune accentul pe învăţare, respectiv me­morare. La ei contează să înţelegi lucrurile şi să gândeşti singur”, afirmă Bogdan Nuşfelean, elevul clujean care a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în oraşul german Kiel. Bogdan spune că în Vest “şcoala” e altfel privită, cu mult mai multă seriozitate şi pentru faptul că e gândită altfel. “E mult mai pentru elev, e mai accesibilă. Elevii învaţă ceea ce-i interesează, nu au o programă impusă, rigidă şi, nici într-un caz, atât de încărcată. Chiar şi orarul este unul flexibil”, povesteşte Bogdan.
În ceea ce priveşte condiţiile în care se învaţă în România, Bogdan spune că în şco­lile noastre Chimia se învaţă în laboratoare “rămase din vremuri de demult”, dotate mult sub mini­mul necesar. Elevul afirmă că aparatură asemănătoare cu cea întâlnită în Germania a mai văzut doar la centrul de excelenţă. Olimpiada s-a desfăşurat la Universitatea din Kiel, în nişte condiţii de excepţie. “La noi nu se poate asigura pregătirea practică la nivelul respectiv. La Facultatea de Chimie din Cluj există câteva instalaţii, maximum zece, din cele la care am dat proba practică. Ei au avut pentru fiecare elev, adică 260”, spune Bogdan. În opinia acestuia, din cauza lipsei dotărilor, România nu ar face faţă, la organizarea unei olimpiade internaţionale, nici în următorii zece ani.
Ambiţiile lui Bogdan sunt mari, dar realiste. După ce a luat medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie de anul acesta, elevul clujean s-ar putea înscrie la orice universitate din Statele Unite. El spune însă că are alte priorităţi. Mai întâi Bacalaureatul, încă o olimpiadă… “Aş fi putut să trimit, în primăvară, nişte aplicaţii la câteva universităţi din State, dar n-o să am timp. Pentru a obţine rezultate bune, trebuie să mă pregătesc serios şi mai bine amân. Am să mă înscriu aici la o facultate sau poate în Germania, dacă promovez testul de limbă”. Bogdan spune că şi-a propus să participe şi la anul la olimpiada internaţională şi să obţină un rezultat mai bun decât cel obţinut anul acesta. Medalia de aur, însă, i se pare foarte departe. “Şansele românilor la aurul absolut tind spre zero. Ruşii şi asiaticii fac o pregătire mult mai serioasă, la Lomonosov şi, prin tradiţie obţin cel mai mare număr de medalii”, afirmă Bogdan. (A.S.)
La cea de-a 36-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, România s-a situat pe locul zece. Toţi cei patru elevi participanţi la competiţie au urcat pe podium. Medalia de aur a fost câştigată de Constantin-Nicolae Takacs, absolvent al Liceului Teoretic “Simion Bărnuţiu” din Şimleul Silvaniei, medalia de argint a fost obţinută de Mihai Duduţă, absolvent al Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava iar cele de bronz de Bogdan Nuşfelean, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “George Coşbuc” din Cluj-Napoca şi de Nicolae Done, absolvent al Colegiului Naţional “B.P.Haşdeu” din Buzău. Statul român a fost luat pe nepregătite şi de această dată. Nici o felicitare, nici o recompensare. Elevii olimpici vor trebui să aştepte, ca şi anul trecut, până în toamnă, pentru ca Statul să le recunoască meritele. Olimpicii care au câştigat la internaţionalele de anul trecut au primit un premiu în valoare de 30 de milioane de lei, pentru obtinerea medaliei, la care s-a adaugat o bursa lunara de peste 2 milioane de lei, acordata timp de un an, reprezentind “Meritul olimpic”.