REVISTA POEZII PENTRU SUFLETUL MEU nr. 13/2023, revistă de literatură artă și cultură, apărută la editura Globart Universum, ne invită într-o călătorie spirituală, acaparându-ne cu un cuprins generos și bucurându-ne de întâlniri noi.
Cu un cuvânt de bun venit, ne întâmpină, domnul Johnny Ciatloș Deak senior editor al Editurii Globart Universum, care ne aduce în prim plan dimensiunea unei valori umane hristice, „bunătatea”. Un concept prezentat admirabil, prin care ne îndeamnă ca împreună fiind buni, să practicăm această manifestare firească, dar atât de necesară, astfel ca „trăind în Lumină și prin Lumină”, să facem lumea mai bună!
Marian P. Belciug – Canada, deschide grupul colaboratorilor care ne invită să reflectăm la faptul că „Fabula lui George Topîrceanu, „Bivolul și coțofana”, A fost scoasă din manualul școlar” (Condamnarea bivolului), o realitate tristă, când atâtea valori culturale care ar trebui să dăinuie sunt în mod voit ascunse, spre a nu fi cunoscute și transmise mai departe, iar prin Moartea diamantului, până și Diamantul se revoltă de nedreptatea și de „abuzul de exploatare”, care a copleșit Pământul.
Diti Zurbagiu – România, ne privește prin Ochiul Iubirii, un ochi sădit în ea însăși, croit din soare, menit pentru a dărui iubirea și a îmbrățișa cu el creația.
Cornel Vana – România, ne încântă cu picturi superbe cuprinzând autoportret, teme biblice și peisaje românești.
Aurelia Rînjea – România, vă invită la O ÎNTÂLNIRE CU SUFLETUL ROMÂNULUI CARE ÎȘI POARTĂ ȚARA CU EL, prin recenzia la cartea „MIHAELA CD ȘI OPERA SA”, scrisă de distinsul critic literar, AL FLORIN ȚENE, apărută la Ed. GLOBART UNIVERSUM, Canada, 2023, o carte pe care v-o recomand, care o să vă bucure sufletul!
Cu aceeași tematică literară, dl. Johnny Ciatloș Deak, Răsfoind cronicile criticului literar Al Florin Țene, ne invită să descoperim misterele unor „critici literare realizate de distinsul critic Al Florin Țene, în cartea „Mihaela CD și opera sa în opinia criticului literar Al Florin Țene” pentru a înțelege și a pătrunde în tainele ce le ascunde pana măiastră a Mihaelei CD”.
Marius Fincǎ – Canada, ne prezintă un fragment din „Românii în Mileniul de Întuneric”, Editura Geto Dacii, un fragment plin de emoție, istorie și adevăr, pe care dumnealui îl aduce în Lumină, spre a fi cunoscut și prețuit.
Ana Maria Surugiu ne vorbește despre O seară de suflet la Consulatul României la Montreal – 27 iulie 2023, un moment emoționant, care a avut în centrul atenției pe dl. Alexander Hausvater, un „geniu al teatrului universal”.
Silvia Mihalachi – România, vine cu o iubire care se revarsă asupra noastră în culorile toamnei, în cuvinte, în culorile sufletului, din al cărui preaplin ne dăruiește acest sentiment divin și regenerator, în această lume atât de plină de neiubiri.
Trandafir Sîmpetru – România, prin ale cărui poezii respirăm briza oceanului său de iubire, care se revarsă poetic spre oameni, cu pasiune, cu așteptări, într-o sincronicitate cu natura, cu universul.
Tot Trandafir Sîmpetru, Presedinte World Poets Association, ne întâmpină cu un Cuvânt înainte, Cuvântul… bob de lumină!!! la cartea CU SUFLETUL ÎN PALMǍ, Mihaela CD, bob de lumină fiind chiar poeta, „poemele sale respirând un lirism discret, solar meditativ”.
Coman Raluca – România, ne încântă cu Pictură – acrilic pe pânză, invitându-ne prin lucrările sale, la a medita printre flori, în pașii unui diafan balet spiritual.
Simona Mihuțiu – România, vorbește cu Lumina, venită de UNDEVA, ALTCÂNDVA și ne prezintă un fragment din cartea semnată de dumneaei, Piesa de teatru „Speranța nu urcă niciodată cu liftul” apărută la Ed. Vatra Veche, – „un manifest exprimat în limbaj artistic împotriva dezvoltării într-un ritm amețitor a Inteligenței Artificiale”.
Liliana Badea – Cârstea din România, „readuce dorul, iubirea, înapoi”, în Sunet de pian, într-o reîntoarcere către sine, așternându-și gândurile pe pânza sufletului, spre a le împărtăși „celor ce nu aud”.
Carmen Doreal – Canada, ea însăși explozie de culoare, cu priviri subtile, cu reverberații cromatice, își aduce în suflet primăvara – vara.
Leonid Saramet – Canada, dăruiește o poezie mamei, cu recunoștință de bun creștin în fața ei și a lui Dumnezeu.
Camelia Florescu – România, cu dorul de țară, de Carpați, în Maică Țară, rememorează în trăiri autentice iubirea de țară, dar și iubirea umană, „dulce-amăruie”.
Aurelia Rînjea – România, prezintă minunatul proiect ÎMPREUNĂ SǍ DǍRUIM IUBIREA PRIN VERS, EDITURA GLOBART UNIVERSUM, MONTRÉAL • CANADA • 2023, o antologie de zile mari, de sărbătoare, în care Iubirea se regăsește atât de frumos în poezie.
Gelu Dragoş – România, ne face o prezentare a poeziilor lui Daniel Leonard Moraru, pentru care „Iubirea este o stare existențială”.
Ana Maria Surugiu, ne invită la JOIA CULTURALĂ ROMÂNEASCĂ, 17 AUGUST 2023, un eveniment cultural deosebit, desfășurat Sub egida F.R.C. Fundației Romane din Canada, unde Cenaclul Păstorel Teodoreanu și Cenaclul Mihai Viteazul, moderatori domnii Ion Datcu Anton și Marius Fincă, pasionații de cultură și-au dat întâlnire, ca de obicei, în Sală comunitară a Catedralei Sf. Ioan Botezătorul din Montreal.
Lăcrimioara Iva – Italia, ne poartă pe malul Crișului, trezind în noi nostalgii și dorul de Bunici, o Fulguire-încurajeală, în memoria fratelui ei, cât și cuvinte emoționante adresate Tatălui în Cuibar gol.
Ionuț Țene – România, într-o revelație a esteticului ne vorbește despre Originalitatea poeziei. Îi mulțumim!
Ileana Pascu – Spania, ne poartă pe meleaguri dâmbovițene, atât de aproape de mine, la Vatra Ocniței – (Moreni) – România, un adevărat Paradis pe care îl poartă în suflet și îl cântă într-un Joc de culori.
Rubrica ROMÂNI DE SUCCES, semnată de Camelia Florescu, are ca invitat pe binecunoscuta Carmen Rădulescu, a cărei muzică ne-a încântat sufletele și ne reprezintă.
Vasile Bele – România, închină un frumos POEM PENTRU TINE, LIMBA ROMÂNĂ… care pentru poet este și va rămâne DUMNEZEIRE, toate într-o comunicare cu Dumnezeu, la ale cărui uși, mai devreme sau mai târziu, cu toții batem!
Ligia Ana Grindeanu – Statele Unite ale Americii, poartă în suflet primăvara unde și cuvintele înfloresc, pe arcuș de timp, de vioară, în „ANOTIMPURI RETRO”.
Mioara Manoilă vine cu impresii de lectură, despre POVESTIRI DE LA SENIOR HELP, scrisă de SIMONA MIHUȚIU, un impresionant episod despre viață, prin care ne îndeamnă să ne oprim din goana absurdă după nimic, pentru a percepe timpul prin trăirile oamenilor!
Melania Rusu Caragioiu – Canada, ne insuflă magia toamnei prin SE COC PERELE, într-o frumoasă scriere, jovial pășind printre cuvinte și propriile-i doruri.
Alexandrina Iurcu-Bălan din Canada, în clipa nemuririi vorbește cu sufletul, învățându-ne două lecții fundamentale, lecția iubirii și cea a Iertării.
Ion Anton Datcu – Canada, face o radiografie pertinentă a Țării, care e pusă pe „bursă” și „ipotecată”, unde Libertatea este „feliată” și furată.
Ofelia Armașu – Canada prin pictura sa, icoane pe sticlă, ne induce un aer liturgic, alături de Maica Domnului, Fiul Ei și Tatăl Ceresc, entități divine, atât de apropiate de sufletul românului.
Victor Manole – România, „Oriunde în lume va merge” va sădi precum un copac, iubirea, dragostea de glie și de graiul românesc.
Titina Nica – Țene din România, o extraordinară povestitoare ne încântă de data aceasta cu O boacănă cât casa.
Radu Botiș – România, pe care îl cunoaștem prin vocile de taină, pe care cu siguranță doar preotul ce este le aude, prin Opinii, spicuiri, referinţe, despre autor realizate de poetul Vasile Hatos.
Iuliana Pașca – România, pe oferă fotografie artistică, în care lumina și viziunea autoarei se îmbină perfect, invitându-ne la reflecții.
Liviu Pendefunda – România, ne aduce Pentru depărtare, ecourile nemărginite ale dragostei, o auroră plină de iubire, care se revarsă apoteotic precum Furtuna în sufletul poetului.
Ecaterina Rolea – România închină Odă mamei, cuprinsă fiind de amintirile magice petrecute cu aceasta.
Lucian Dumbravă – România, ne prezintă zbaterea poetului în acest război existențial, în care totul este relativ, cu trimiteri la căderea consecutivă a omului, până când „în ființe / se usucă merii” (sublimă construcție poetică).
Vasile Dan Marchiş – România, ne măsoară cu ochiul său ager TOATE ACESTEA, „bunuri universale – urzicile –”, cu trimiteri sugestiv la „Partidul melcilor” sau la „porumbel voiajor ratat – drapelul anilor trecuți”, pentru corabia – Țară „care plutește în derivă”.
Johnny Ciatloş Deak, membru al Uniunii Jurnaliştilor Independenți din România, senior editor Globart Universum Publishing House Montreal, ne prezintă apariția editorială FEMEIA CARE A UITAT SĂ MAI PLÂNGĂ, semnată de MIHAELA CD, o carte care transmite multă lumină din cea lăuntrică a autoarei. Impresii despre același roman ne sunt împărtășite de către criticul literar Al Florin Țene, de către scriitoarea canadiană Ana Munteanu Drăghici și de către Lăcrimioara Iva.
Dorina Omota – România, vine cu un strigăt de disperare: Ce-am dorit și ce-am primit? – în țara ca o epavă, sufocată de nebunia celor care o fură și îi stoarce bogățiile.
Lilian Curevici – Canada, se simte român, oriunde și oricând, purtând în el cu demnitate credința în Iisus, cu ecouri elene și convingerea că doar prin Primăvara divină renaște de fiecare dată.
Aurelia Rînjea – România, vă invită prin Notele de lectură la POEZII PENTRU SUFLETUL MEU nr. 12/2023, la o autentică PASTORALĂ ROMÂNEASCĂ A TIMPULUI PREZENT, ce se adresează lumii, redând viața românilor de pretutindeni, ce păstoresc cu credință Cuvântul și valorile românești.
Valer Ariton – România, vine cu un salut de BUN VENIT, TOAMNĂ, pe glia românească, aducătoare de daruri și bucurii.
Mihaela CD, membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, membru al Ligii Scriitorilor Români, Președinte al World Poets Association – filiala Canada, ne propune spre reflecție un subiect interesat, Adevărul cel Adevărat și Adevărul fiecăruia, un subiect actual, în această lume atât de permisivă și plină de neadevăruri care sunt promovate.
Olga Văduva Grigorov – România, urcăm alături de ea pe Scara iertării, sub semnul Sfintei Cruci, ca să aprindem iubirea cea „frățească”.
Kessy Ellys Nycollas – România, aduce ZORILE mai aproape de noi, purtând în suflet nostalgia amintirilor, rescriind scenarii pline de candoare și lumină.
Liliana Moldovan – România, într-un TIMP ETERN, al iubirii, pe care o metamorfozează în metafore, îi cuprinde „sfera inimii”, pământul și Cerul. De asemenea ne prezintă un fragment din prefața cărții Mihaela CD și opera sa în opinia criticului literar Al Florin Țene, care cuprinde în această carte esența operelor semnate de distinsa doamnă Mihaela CD.
Mircea Marcel Petcu – România, oferă cititorilor Floarea iubirii, care de fapt este floarea propriei inimi.
Pica Maria N. Boştină – România, ne ademenește într-un Vals al Florii, printre îngeri și doine românești, înălțând rugă către Dumnezeu: „Să-mi ți-i Doamne tinerii țării / Tot mai aproape să ne fie”(Îngeri).
Violeta Bobocea – România, cu un realism care o caracterizează, vede cum Se scrie istoria lângă noi, în care și oamenii și „pomii plâng”, în care războiul le fură tinerii, libertatea și legendele.
Al Florin Țene – România, ne răspunde la întrebarea EXISTĂ O DIZARMONIE DINTRE VIAȚA REALĂ ȘI LUMEA SPIRITULUI?, subliniind că progresul psihologic este coordonat necesar progresului spiritual.
Arpad Toth – România, ne oferă un grupaj de Rondeluri, al fericirii, al femeii divine, al sălciei pletoase, încântându-ne cu virtuțile umane hristice care ne sunt dăruite.
Gabriela Rauca – Austria, ne trimite „Mesaje târzii”, printre declarații de dragoste și dimineți cu savoare de cafea și de poezie.
Rubrica ȘTIRI CULTURALE DIN MONTREAL e onorată de binecunoscutul Marian Costache, prin O vară de (ne)uitat, plină de activități culturale reușite.
Mihaela CD – Canada ne oferă Pictură, Acrilic pe pânzǎ, cu o tematică incitantă, BOREAL RESURECTION, CELL LIFE, COSMIC ERUPTION, THE QUIET OF THE STORM, CITADEL, în culori pastelate și diafane.
Nina Lavric – Elveția, într-o comunicare cu Dumnezeu, doar cerul fiindu-i salvarea, „să trăim frate cu frate”. Printre îngeri și chemări, dorește Pacea pe pământ.
Ana Munteanu Drǎghici – Statele Unite ale Americii, ne îmbrățișează cu o toamnă arămie, unde o „Frunză Chitară” fredonează melodia vieții și a timpului, alături de „emoții, dor și nostalgie”, într-un zbor al prezentului plin de amintiri.
Marieta Coman – România, ne prezintă impresii despre volumul ÎN LUMEA MELCILOR, al poetului Constantin Vaciu, publicat la Editura Ştef din Iaşi, 2023. Un volum cu o „filosofie subtilă”… „cu împărtăşirea nelipsită a sentimentului sublim de iubire”.
Mircea Ruștiuc – România, prin lucrările sale PICTURǍ, ulei pe pânzǎ, ne dăruiește libertatea spiritului prin culoare.
Rubrica NOUTĂȚI EDITORIALE e semnată de Marieta Coman, anunțând o vară bogată în creații literare și artă.
Aurelia Oancă – România, vine cu proză scurtă, cu trăiri autentice în care „Și îngerii plâng câteodată!”… „Aici e termină o poveste și începe un roman!”
Aurel Furtuna – România, ne împărtășește Iubirile nesfârșite, dar mai presus de toate, el iubindu-l pe Dumnezeu!
Monica Grecu – Canada, ne invită prin pictura sa, într-un univers în care să vedem lumea prin ochii artistului care este.
Ioan Romeo Roșiianu – România, ne oferă un Fragment din volumul în pregătire „Întunericul speranţei’”, care deja ne atrage atenția prin profunzimea scrierii, a trăirilor și a personajelor în ONOARE TÂRZIE.
Mircea D. Dumitrescu – România, vine cu o O GLUMĂ INFERNALĂ… CU IZ DE CARNE ARSĂ ȘI LACRIMI MULTE, MULTE!!! în poezia RĂZBOI.
Prof. Gelu Dragoș – România, ne prezintă pe Al FLORIN ȚENE, unul din Părinții Zilei Limbii Române, cel care a propus ca ziua de 31 august să reprezinte Ziua Limbii Române.
Marian Costache – Canada, ne îndeamnă la credință. În lumea asta compromisă, își păstrează limpede Crezul: „ţara mea, neamul şi Dumnezeu”.
Mihaela CD – Canada, iubitoare de viață își dorește Vara, Toamna, într-o muzică intrinsec generatoare de iubire, de pace și de poezie. O poezie în stil propriu, care ni se așează în suflete, ca un strop de fericire, precum un dar unic și sfânt.
Consider Revista un prilej de întâlnire și de rezonanță, în preocupări culturale ale românilor de pretutindeni. O Interferență, pentru că din punct de vedere fizic, interferența este un fenomen fizic de întâlnire și compunere a două sau mai mult unde, rezultând maxime sau minime, funcție de coerența și defazajul dintre ele. Aici avem de-a face cu un fenomen cultural, cu întâlniri literare, artistice, coerența fiind asigurată de țelul comun al creatorilor, de iubirea de țară, de cuvânt, de valorile culturale românești, interferând într-un sincronism ce conduce la speranță, la creșterea și împărtășirea valorilor umane, în țară și în lume. E un mod de a respira, de a te hrăni prin cultură și de a dăinui acest popor.
Generos și frumos proiect, iată că a prins viață, grație acestor oameni minunați, care au realizat prin demersul lor un frumos dar spiritual oferit românilor și umanității.
Felicitări colaboratorilor, felicitări și mulțumiri distinșilor MIHAELA CD și JOHNNY CIATLOȘ DEAK, cât și Redacției Revistei!
AURELIA RÎNJEA
Membru al World Poets Association România
și al Uniunii Scriitorilor de Limba Română