George ROCA: Simina Grigoriu, un nume sonor românesc, un nume cunoscut la ora actuală ca fiind al unuia dintre cei mai faimoşi disc jockey din Europa. În ultimele luni prezenţa ta a fost remarcată din ce în de mai des în „Top 10 DJ Charts”* Cum a fost posibil să urci pe treptele cele mai înalte ale „Hall of Fame” al discotecilor? Simina GRIGORIU: Înainte de a ajunge în „Top Charts”, succesul meu ca artist şi DJ a fost creat şi remarcat în cluburi şi săli de spectacole din Europa şi de pe continentul american. Aceasta se datoreşte faptului că am performat ca la dechiderea unor concerte de mare popularitate. De doi ani numai am început să produc muzica mea. Spectatorii loiali din sălile de concerte mi-au apreciat muzica imediat şi m-au susţinut în dezvoltarea mea ca artist chiar de la primul EP care se numeşte „Mukluks and Ponytails”.
George ROCA: Te-aş ruga să fii mai explicită cu noţiunea de deejay. Ce face un asemenea profesionist, căci sunt convins că nu e o meserie la îndemâna oricui? Ce aptitudini trebuie să ai pentru a putea deveni DJ? Când a început pentru tine aceasta pasiune?
Simina GRIGORIU: Măiestria unui deejay este să mixeze două sau mai multe discuri/platane fără întrerupere. Partea artistică necesită o pasiune pentru muzică, cunoaşterea intimă a fiecărei piese, un plan şi o intuiţie în a le lega într-o „poveste” armonioasă. Partea tehnică este stăpânirea tehnologică a unui „mixer” foarte complicat şi complex, care filtrează piesele muzicale şi îmi permite să gradez tonuri şi ritmuri pentru un rezultat artistic.
George ROCA: Aş dori să te întreb dacă ai vreo pregătire muzicală. Cânţi la vreun instrument? Ai compus vreodată muzică? Ce gen îţi place mai mult?
Simina GRIGORIU: Am o formare artistică încă din şcoala generală. Am făcut muzică, dans şi pictură… de când mă ştiu. Am crescut cu pasiunea muzicii moştenită de la părinţi care aveau o colecţie valoroasă de LP-uri aduse cu greu din România la Toronto… atunci când au emigrat. Am cântat în copilărie la vioară şi la pian, dar nu am început să compun decât de puţină vreme. Ascult tot felul de muzică, de la rock, la rap, la muzica folclorică şi sunt receptivă la genuri noi de muzică.
George ROCA: Ştiu că sunt mai multe feluri de disc jokey: cei de la radio, de pe stadioane, festivaluri, din discoteci… sau chiar pe internet. Unii schimbă doar benzile cu muzică prin localuri sau baruri, alţii îmbină muzica cu aptitudinile lor artistice, precum sunete speciale, diferite efecte sonore create de diferitele „turntables” (patefoane). Alţii sunt chiar un fel de maeştrii de ceremonii (MC). Deseori aceştia au intervenţii vocale, sau cântă chiar alături de artistul de pe disc, pe ritmurile înregistrate sau melodii proprii. Tu unde te încadrezi? Ce faci practic acolo printre aparatele acelea de produs sunete melodioase?
Simina GRIGORIU: Eu sunt un deejay de club. Mixez „live” în cluburi, festivaluri şi săli de concerte. Folosesc discuri de vinyl, niciodată CD-uri şi de obicei folosesc sistemul Traktor. Acest sistem îmi facilitează să pun muzică digitală folosind platane digitale. Pot manipula muzica digitală la fel ca un vinyl real. În cele câteva ore de concert alternez discuri digitale şi vinyl-uri.
George ROCA: Eşti născută în România, eşti cetăţean canadian, lucrezi la Berlin de trei ani… Pe unde ai mai performat? Care este motivaţia acestor peregrinări? Ai fost şi în ţara natală?
Simina GRIGORIU: Am emigrat în Canada cu părinţii la 4 ani, direct la Toronto de la Bucureşti. Am bunici şi rude în România pe care i-am vizitat frecvent. Am păstrat o legătură simbiotică cu rădăcinile mele româneşti. Şcoala şi pregătirea academică le-am terminat la Toronto. Am profesat în meseria mea de marketing şi producţie grafică în firme internaţionale, făcând muzică drept… hobby. Mi-am dat seama curând că trebuie să îmi dedic timpul integral pasiunii pentru muzică. La mutarea în Berlin am făcut aceasta schimbare şi nu regret de loc. Am performat şi în România de câteva ori. Am un „agent” român şi abia aştept să mă reîntorc şi să pun muzică la concerte româneşti.
George ROCA: Să vorbim puţin despre performanţele tale în domeniu. Am văzut pe YouTube un filmuleţ cu tine în care erai reprezentată nu numai prin „omul de la pupitru de comandă” ci şi prin fotografii stilizate cu tine transpuse pe un ecran enorm, imagini care încântau privirea audienţei… De asemenea pe Facebook am văzut că ai aproape 20 mii de prieteni! Asta înseamnă pentru tine faptul că eşti apreciată, cunoscută şi adorată! Cu ce te distingi de ceilalţi colegi de breaslă! Care este hallmarkul tău, punctul tău de atracţie?
Simina GRIGORIU: Am venit în acest domeniu cu o educaţie deja realizată. Nu aveam 19 ani şi părul albastru! Am destulă confidenţă şi competenţă în ceea ce fac şi nu am nevoie să epatez prin nimic. Mă prezint exact cum sunt, pun muzică care să placă audienţei şi sunt „cu picioarele pe pământ”. Mai am un avantaj: sunt puţine femei în acest domeniu şi câteodată, recunosc, sunt favorizată pentru acest motiv. E o sabie cu două tăişuri. Tot ce îmi doresc este să îmi menţin nivelul de profesionalitate în producţie şi pe scenă.
George ROCA: Ai o faţă plăcută, un fizic frumos, o voce minunată… Ai încercat să faci şi altceva decât meseria de disc jockey? De exemplu actorie de teatru sau film… sau să devii cântăreaţă?
Simina GRIGORIU: La 16 ani am dorit să devin manechin. Am un portofoliu de poze foarte frumoase şi cam atât. Mi-am dat seama foarte repede că nu este domeniul meu de activitate. Pozatul nu este ceva ce mă interesează, dar sunt dispusă să încerc să joc într-un film sau să cânt. Încă nu ştiu dacă pot să cânt în public. 🙂
George ROCA: Am aflat că eşti producător muzical. În ce constă acesta? Poţi să dai câteva detalii? Ce producţii ai avut?
Simina GRIGORIU: Produc muzica techno cu un program care se cheamă Ableton Live. Am realizat până acum 4 EP-uri şi am colaborat cu alţi artişti la piese şi remixări. În vara aceasta voi mai scoate câteva EP-uri. În toamna încep să lucrez la primul meu album, care va fi prezentat la public în 2012.
George ROCA: Ai lansat anul trecut primul tău EP (extended play), album intitulat „Mukluks & Ponytails”. Câteva detalii te rog? De unde ai luat titlul acesta haios cu conotaţii aborigene inuite sau yupike!? Ce alte albume mai mai conţine discografia ta?
Simina GRIGORIU: Primul EP am vrut să mă reprezinte cât mai mult. Port cu pasiune ghetuţe mukluks** şi am părul într-o codiţă pe o parte (ponytail***). Mi s-a părut foarte potrivit. Muzica este inspirată şi foloseşte bucăţi de sunet ale Mariei Tanase. Îmi place să încorporez elementele armonioase ale muzicii populare romaneşti! Combinaţia de muzică tradiţională cu tobe electronice devine stilul meu…
George ROCA: Cu mulţumirile de rigoare pentru acest spumos interviu încheiem cu ultima întrebare: „Ce proiecte de viitor are DJ Simina Grigoriu?”
Simina GRIGORIU: Pe lângă turneul şi producţiile mele voi performa la Goldfinger Tour pe teritoriul întregii Germanii, iar mai târziu anul acesta voi mixa din nou în turneul lui Paul Kalkbrenner, PK Tour 2011. La sfârşitul anului sper să termin primul meu album şi voi vedea ce aduce anul viitor.
—————————————–
* Top 10 DJ Charts”,vezi: http://www.residentadvisor.net/dj/siminagrigoriu/top10)
** Mukluks sau Kamik, botine confecţionate din blană de ren şi purtate de populaţia inuit şi yupik, din zonele artice canadiene si estul Alaskăi.
*** Poneytail, pieptănătură tinerească prin care părul este adunat într-un mănunchi în partea de sus a capului, numită şi „coadă de cal”